Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Słoneczne spełnienie marzeń!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Co zrobić, kiedy dom w idealnej lokalizacji zaczyna sprawiać coraz więcej problemów? Gdy narasta w nas frustracja, powinniśmy bezzwłocznie skontaktować się z doświadczonym architektem, który pomoże dopasować przestrzeń mieszkalną do naszych aktualnych potrzeb. Tak właśnie zrobili właściciele budynku w portugalskim mieście Algrave, położonym na spektakularnej działce z widokiem na Ocean Atlantycki. Wciąż kochali swoje gniazdko wzniesione w latach 80-tych, jednak potrzebowali je rozbudować. Wraz ze studiem architektury Atelier Data Lda postanowili pozostać wierni oryginalnemu układowi o kształcie litery L oraz typowej portugalskiej stylistyce. 

Czekało ich jednak wiele zmian, których już nie mogli się doczekać! Jeśli jesteście ich ciekawi, to zapraszamy na spacer po Casa Sol, Domu Słońce…

Dom Słońce

Powyższe zdjęcie sprawia, że marzymy już o wakacjach, choć do lata daleka droga… Jedną z największych zmian było stworzenie pomiędzy ramionami wspomnianej litery przestronnego tarasu, który wyłożono płytką. Jej kolor doskonale harmonizuje z ceglaną dachówką kryjącą dachy budynku. Basen istniał tutaj wcześniej jednak został powiększony. Zadbano także o stworzenie relacji wizualnej pomiędzy tym, co na zewnątrz, a tym co w środku. Od teraz z salonu cieszyć się można widokiem na taflę lazurowej wody.

Lekkość konstrukcji

Patrzymy teraz na część, którą rozbudowano. Nasi architekci przedłużyli jedno ze skrzydeł i zaprojektowali tutaj łazienkę oraz garderobę. Za rzędem deseczek kryje się coś ciekawego – to palmy rosnące pośrodku wewnętrznego patio, które z kolei oddziela dwie nowo powstałe pomieszczenia. Mur dobudówki stał się także murem granicznym zadaszonej części tarasu. Zdecydowano się także na subtelną rozbudowę od frontu. Po tym, jak ją poznamy, wrócimy do naszych palem…

Mur bieli

Nowa fasada od strony ulicy wygląda niczym biały mur. Nie można jednak powiedzieć, że jest on monotonny! Po pierwsze pomalowany na biało beton został uprzednio udekorowany dzięki odbiciu drewnianych desek z szalunków. Teraz bryła wygląda jakby sama była z drewna! Także i tutaj znajdziemy rzędy wysokich desek, które kryjąc wnętrze pozwalają na jego ciekawe doświetlenie. Po reformach dom jest nie do poznania…

Jasna łazienka

Oto i nasze palmy! Wewnętrzne patio to wspaniały pomysł na wpuszczenie do wnętrz naturalnego światła bez rezygnacji z prywatności. Niejako przy okazji gwarantujemy sobie jeszcze bliższy kontakt z naturą – powyższa łazienka nie prezentowałaby się tak interesująco, gdyby nie zieleń palm za oknem. Meble zostały podwieszone, dzięki czemu światło może padać tutaj także na podłogę. Łazienka ta komunikuje się bezpośrednio z główną sypialnią.

Biały korytarz z eklektyczną nutką

Ogromnym problemem dla właścicieli było wcześniej nie do końca jasne rozdzielenie przestrzeni prywatnych od publicznych. Po reformach nie ma już o nim mowy. Dłuższe ze skrzydeł zajmują sypialnie, łazienki, gabinet, pomieszczenie gospodarcze oraz mały pokój zabaw, a krótsze dwa salony, jadalnia oraz kuchnia. Proste, jasne korytarze zapewniają doskonałą komunikację. Białym ścianom i drzwiom charaktery przydają oryginalne dekoracje.

Biała kuchnia

Ta kuchnia zachwyci miłośników białych wnętrz! Wszystko jest tu śnieżnobiałe. Od razu zauważamy białe drzwiczki do piekarnika schowane w minimalistycznej zabudowie, jednak prawdziwie zaskakuje nas biała płyta elektryczna… W tej kuchni utrzymywanie porządku musi przychodzić nad wyraz łatwo. Drewniane akcesoria kuchenne przydają przestrzeni przytulności.

Marzycie o podobnej kuchni? Koniecznie zajrzyjcie tutaj: Biała kuchnia w 11 pięknych odsłonach.

Wymarzony taras

Z kuchni oraz jadalni o interesującej posadzce wyjść możemy na przestronny taras. Teraz znajdujemy się w jego zadaszonej części, która została całkowicie odnowiona przez naszych profesjonalistów. Polerowana wylewka cementowa prezentuje się znakomicie pod delikatnie beżowymi ścianami oraz zadaszeniem urozmaiconym wprowadzeniem pomalowanej słomy… Nowoczesny fotel i biała skóra to wisienka na torcie, wprowadzająca wysmakowanie stylu retro.

Czy któreś z pomieszczeń macie ochotę skopiować u siebie?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu