BJN: styl , w kategorii Salon zaprojektowany przez Och_Ach_Concept

Mieszkanie pełne charakteru!

A.D. A.D.
Loading admin actions …

Po raz kolejny bierzemy pod lupę talent i kreatywność architektów z krakowskiego biura OCH_ACH_CONCEPT. Ich nietypowy styl opiera się na racjonalnym gospodarowaniu przestrzenią oraz  projektowaniu w sposób funkcjonalny, połączony z ergonomią i designem. W efekcie końcowym powstaje nieruchomość o ciekawym wnętrzu i indywidualnej duszy. 

Niedawno opisywaliśmy inny projekt mieszkania stworzonego przez tych specjalistów, jeśli jeszcze go nie widzieliście, koniecznie zajrzyjcie tutaj: Stylowo urządzone i pełne wyrazu, krakowskie mieszkanie

Dziś pora na coś innego, jeszcze bardziej charakterystycznego i niepowtarzalnego za sprawą unikatowego i nieregularnego kształtu powierzchni mieszkania, z którym przyszło im pracować. Niemniej, efekt końcowy jest niezwykle ciekawy! 

Korytarz

Indywidualizm bije po oczach już na wejściu. Nie da się przejść obojętnie obok cudownej szafy, która wygląda jakby była zrobiona ze starych drzwi do stajni! Wysoka, niezwykle pakowna, wręcz toporna szafa, stoi naprzeciw wejścia do salonu. Po drugiej stronie drzwi wejściowych, jakby w opozycji, umieszczono delikatny, niemalże stapiający się ze ścianą regał na książki z siedziskiem i szafą na ubrania. 

Relacja między pomieszczeniami

Na końcu korytarza znajduje się przejście do części dziennej. Mieszkania na planie wieloboków są skomplikowane i trudne do aranżacji. Ostre kąty wymagają zakrycia, a cała przestrzeń jest mocno dynamiczna i niejednokrotnie należy ją uspokoić. Zobaczmy jak poradzili sobie nasi architekci. 

Wejście do salonu

Z tej perspektywy doskonale widać to, co mieliśmy na myśli mówiąc nieregularny kształt powierzchni mieszkania. Pokój dzienny nie jest stworzony na planie typowego prostokąta czy kwadratu. Ściana zewnętrzna budynku została usytuowana pod skosem, przez co pomieszczenie lekko zwęża się w kierunku balkonu, rozszerza natomiast w stronę korytarza i kuchni. 

Strefa dzienna

Spoglądając na to zdjęcie możemy doskonale zrozumieć jak wygląda część dzienna. W jej skład wchodzi przyjemny salon, z ceglastą ścianą i szarym kompletem wypoczynkowym, eklektyczny kącik jadalniany z miejscem dla czterech osób oraz biała, błyszcząca kuchnia z półwyspem, oddzielającym ją od reszty.  

Kuchnia

Przyjrzyjmy się z bliska tej przestronnej i jasnej kuchni. Choć od strony salonu wydaje się, że jej powierzchnia jest mała, w istocie pomieszczenie jest naprawdę duże i praktycznie urządzone. Prosta, minimalistyczna przestrzeń, w której wykorzystano lakierowaną zabudowę szafek kuchennych, jednak jednocześnie zachowano lekko rustykalny charakter całego domu jest klasyczna i ponadczasowa. Dzięki wykorzystaniu neutralnej bieli i czerni przysłuży się właścicielom przez długie lata.

Salon

Na tym zdjęciu wreszcie widać salon w pełnej okazałości. Ceglana ściana w ciepły odcieniu odgrywa tutaj ważną rolę i idealnie wpisuje się w rustykalną konwencję dodatków. Podobną rolę odgrywa stół zrobiony z palety – on także jest kontynuacją narzuconej przez korytarzową szafę stylistyki. Ścienna galeria czarno-białych zdjęć dopełnia indywidualny charakter wnętrza. Zwróćmy także uwagę na drewnianą podłogę, która jest taka sama jak w kuchni – jest to element ujednolicający całość. 

Łazienka

Czegóż innego moglibyśmy się spodziewać po łazience, jak nie połączenia cegły, bieli i naturalnego, ciepłego drewna. Ta przestrzeń absolutnie nas nie zawodzi, jest urządzona ze smakiem i klasą, w bardzo podobnej stylistyce co reszta mieszkania. 

Udało się architektom zaaranżować tą trudną przestrzeń? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu