Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Modernistyczna rezydencja marzeń!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Dzisiaj wybierzemy się w podróż do dalekiej Argentyny, by pokazać Wam wyjątkowy projekt. To rezydencja, której powierzchnia mieszkaniowa wynosi aż 600 m²! Niesamowity budynek znajduje się na terenie Klubu Los Pinguinos w Buenos Aires. Został on wzniesiony przez renomowane studio architektury Carbone Fernandez dla rodziny Marceri, od której wziął swoje imię. Rezydencja ta jest wspaniałym dowodem na to, że prostota może być tak efektowna jak epatowanie bogactwem. Dom Marceri zaprojektowany został z myślą o funkcjonalnych rozwiązaniach, o stworzeniu mieszkańcom warunków do życia w harmonii z naturą. Naszym zdaniem udało się w 100%! Pośrodku ogromnej metropolii powstała luksusowa oaza. 

Czas wybrać się w podróż…

Nietypowa bryła

Beżowy kolor nie jest najłatwiejszym do wyboru na fasadę. Biel to dużo mniej ryzykowny wybór! Musimy jednak przyznać, że przy tak geometrycznej bryle dwa odcienie beżu sprawdziły się znakomicie. Przypominają nam się barwy wiekowych, europejskich kamienic… Rezydencja została wzniesiona na interesującym planie. Od strony podjazdu budynek wyraźnie dzieli się na dwa skrzydła. To na które patrzymy teraz zawiera w sobie monumentalne wejście główne, zadaszone przez przestronny taras na piętrze. Ciepłe drewno drzwi widać już stąd!

Funkcjonalne ramiona budynku

Drugie skrzydło do miejsce parkingowe oraz drugie, znacznie dyskretniejsze drzwi wejściowe. Również i ta przestrzeń została zadaszona przez taras. Zwróćmy uwagę na to, że choć oba skrzydła są podobne, to jednak nie ma tutaj mowy o symetrii. Choć króluje tutaj geometria i kąty proste, dom wydaje się być zaprojektowany w sposób organiczny. Z neutralną fasada stapia się podjazd z brukowanej kostki lecz kontrastuje z nią intensywna zieleń trawników i krzewów. Ogromne drzewa górują nad budynkiem.

Wspaniała fasada od ogrodu

Od strony ogrodu po planie zbliżonym do litery U nie ma już śladu. Cały ciężar budynku skupił się po prawej stronie. Także tutaj na piętrze znalazły się przestronne tarasy, co w oczywisty sposób zbliża mieszkańców do natury. Wiemy jednak, że teraz Wasz wzrok przykuwa lazurowa woda w odkrytym basenie, otoczonym białą płytką. Bez trudu możemy wyobrazić sobie tutaj eleganckie przyjęcie argentyńskiej bohemy! Jak już wspominaliśmy, choć projekt bryły budynku jest ściśle geometryczny, to wydaje się on oddychać, żyć własnym życiem…

Prywatny park

Z tej perspektywy możemy lepiej się przyjrzeć tarasowi na parterze. Dwa wygodne leżaki czekają tutaj na mieszkańców. Nas jednak zainteresował ogród, przypominający założenie parkowe nie tylko przez wzgląd na swoją imponującą skalę. Mamy przed sobą ciekawą kombinację geometrycznego projektu z monumentalnymi donicami, z przystrzyżonymi krzewami oraz trawnikiem, oraz ogrodu naturalnego, gdzie drzewa rosną w swoim rytmie, nikt nie zamiata liści na malowniczych ścieżkach… Efekt jest zachwycający!

Materiały najwyższej jakości

Wokół całego domu zadbano o praktyczne obejście, choć ta przestrzeń to w rzeczywistości coś więcej. Powstały w ten sposób pół otwarte tarasy odpowiadające różnym pomieszczeniom we wnętrzu. Mieszkańcy w każdym możliwym momencie są zapraszani do cieszenia się świeżym powietrzem. Niezwykle ciekawa jest granitowa posadzka z granitu, na której właśnie stoimy. Kamień ten znalazł tutaj swoje miejsce nieprzypadkowo…

Spójność projektu

Znajdziemy go także w luksusowym wnętrzu, gdzie z granitowych klocków zbudowano monumentalny kominek. Jego beżowo-złoty kolor prezentuje się fantastycznie w białym wnętrzu, skupiając na sobie uwagę. Prosta forma i najlepszej jakości materiały – oto definicja prawdziwej elegancji! Stoimy właśnie w przestronnym pokoju dziennym, podzielonym na kilka funkcjonalnych stref. Zaraz lepiej poznamy jedną z nich…

Natura zamknięta w ramy

Kończymy nasz spacer w kącie salonu, gdzie pod ogromnym przeszkleniem ustawiono dwa fotele-antyki o krwistoczerwonej tapicerce i lakierowanych na czarno drewnianych wykończeniach. Czerwień i czerń niesamowicie intensywnie kontrastują z bielą ścian oraz podłogi ze szlachetnego marmuru. Zachwycająco jednak pasują do liści spadających z drzew… Widok na ogród staje się jakby obrazem, tworzy integralną część wystroju, co podkreślono srebrną ramą. Tutaj naprawdę żyje się w harmonii z naturą i z samym sobą…

Też o tym marzycie? Koniecznie zajrzyjcie do tego Katalogu Inspiracji: Żyj w zgodzie z naturą!

Mielibyście ochotę zamieszkać tutaj na stałe?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu