Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Nietypowy dom jednorodzinny!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Biały dom, parter, piętro i poddasze… jak wiele jest takich budynków? Możemy zapewnić Was, że choć dzisiejszy projekt wpisuję się w tę charakterystykę, to mamy do czynienia z naprawdę wyjątkowym domem jednorodzinnym. Kreatywne podejście architektów z koreańskiego studia Richue pozwoliło na odświeżenie typowej bryły. Nowe rozwiązania uwspółcześniły ją i przydały jej szyku współczesności. Dom prezentuje się wspaniale także dzięki doskonałej lokalizacji pośrodku doliny otoczonej zalesionymi wzgórzami. 

Myślicie o budowie nowoczesnego domu, który będzie miał charakter? Tutaj znajdziecie inspirację!

Biały klocek?

Na pierwszy rzut oka stoimy przed białym klockiem jakich wiele. Jednak już za chwilę okazuje się, że ze zwyczajnością budynek ten nie ma nic wspólnego! Choć ściany spotykają się pod kątem prostym, to jednak nie prostopadłościan – jego dach kryje wiele sekretów… Ciekawy jest także wpuszczony w bryłę taras. Zanim go poznamy, możemy przyjrzeć się drewnianemu tarasowi w ogrodzie. Wejście na niego otrzymało ciemne zadaszenie, kontrastujące z bielą fasady. Zwróćmy jeszcze uwagę na umiejscowiony tutaj ogromny głaz, który przybiera najróżniejsze funkcje podczas dziecięcych zabaw.

Geometria i natura

Granice działki wyznaczają posadzone wzdłuż niej krzewy i drzewa. Nad ich koronami pojawia się zarys naszej geometrycznej bryły. Biel ścian prezentuje się fantastycznie na tle intensywnej zieleni! Po raz kolejny możemy podziwiać zamknięty zaraz na piętrze, tym razem podglądając drewnianą konstrukcję dachu. Na uwagę zasługuje także ciekawe okno na rogu budynku. Właściwie są to dwa małe okna zamknięte w jednej ramie z czarnej blachy, połączone drewnianymi panelami.

Nieoczekiwane cięcie

Kontynuujemy nasz spacer ścieżką w górę, by po chwili odwrócić się i spojrzeć na dom pod jeszcze innym kątem. Moduł kryty czarną blachę, który widzimy przy poziomie parteru, to naturalnie główne wejście do budynku. Nas jednak interesuje bardziej inny czarny punkt – trójkątny spad dachu. Na jego środku – trójkątne okno. W ogóle okna w tym projekcie są nieprzewidywalne! Nie możemy domyśleć się jakie ich formy i rozmiary czekają na nas na kolejnych ścianach. Nie ma reguły, ich rozmieszczenie z każdej ze stron jest inne.

Biel i drewno

Wchodzimy do środka i już doskonale wiemy, czego się spodziewać! Czeka nas wizyta w jasnych wnętrzach, gdzie ciepły brąz drewna spotyka biel. Uwielbiamy takie wnętrza! Dają one niesamowite możliwości aranżacyjne, a przy tym gwarantują przytulną, domową atmosferę. Z przedpokoju przechodzimy do korytarza wzdłóż którego zaprojektowano długi regał na książki. Zanim skierujemy się na górę po drewnianych schodach, poznajmy najpierw jasną kuchnię.

Kuchnia z potencjałem

Kuchnia znajduje się parterze i może stanowić inspirację dla tych, których nie przekonują otwarte projekty. Duże pomieszczenie podzielono na dwie strefy. Jedną ze ścian wyłożono małymi, błękitnymi płytkami i zabudowano na całej szerokości, a przy drugiej stworzono wyspę-barek. To miejsce do przechowywania, ale i na wygodną strefę śniadaniową. Największym atutem tej kuchni jest jednak jej doskonałe doświetlenie oraz otwarcie na taras. Spożywanie posiłków na świeżym powietrzu przychodzi tutaj naturalnie!

Salon na piętrze

Na piętrze znajdziemy pokoje mieszkańców, ale także przestronną strefę wypoczynkową, otwartą galerią na poddasze. Taki salon to doskonałe miejsce na wypoczynek w gronie najbliższych, podczas gdy pomieszczenia na parterze mogą być bardziej reprezentacyjne, lepiej przystosowane do podejmowania gości. Tutaj chce się spędzać czas przez wzgląd na wspaniałe widoki oraz naturalne światło. Kusi nas, żeby przejść już na drugi z tarasów, ale najpierw poznajmy jeszcze poddasze…

Półotwarte poddasze

Jak już mogliśmy zauważyć, poddasze zostało otwarte na salon piętra. Jego przestrzeń wydziela rząd gęsto ułożonych, drewnianych desek. Odcień drewna podłoża jest nieco ciemniejszy. To idealne miejsce do zabawy dla nieco starszych dzieci, które uwielbiają kryjówki z daleka od świata dorosłych! Stojąc tutaj możemy od środka przyjrzeć się znajomemu trójkątnemu okno. Jego otwarcie pokazuje, jak gruby jest dach górujący nad konstrukcją, w której się znajdujemy.

Niesamowite widoki

Wracamy na piętro i nareszcie przechodzimy na taras. Widoki na zalesione wzgórza zapierają nam dech w piersiach! Możliwość rozpoczęcia tutaj dnia to prawdziwy luksus… Także i na tarasie odnajdziemy drewno w dwóch odcieniach: ciemniejszym i jaśniejszym. Czujemy się jakby objęci przez ten ciepły materiał! Z masywną konstrukcją podtrzymującą dach kontrastuje lekka metalowa barierka, nie zasłaniająca piękna krajobrazu. 

Lubicie zachwycające lokalizacje? Ta Was nie zawiedzie: homify 360°: dom marzeń z nieziemskim widokiem.

Mielibyście ochotę zamieszkać w takim domu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu