Projekty,   zaprojektowane przez Esfera de Imagens Lda

Przed i Po: niewiarygodna transformacja

homify.Pl homify.Pl
Loading admin actions …

Dom, o którym chcielibyśmy dzisiaj porozmawiać, został zakupiony w widocznym na zdjęciach stanie i całkowicie przekształcony (co również możemy podziwiać na ilustracjach). Podczas remontu, połączono dwa sąsiadujące ze sobą mieszkania, tworząc tym samym duży apartament o 190 metrach kwadratowych powierzchni. 

Projekt remontu powierzono specjalistom ze studia Sfera Imagens Lda, zespole, który rozpoczął działalność w 2006 roku, podbijając od razu rynek międzynarodowy. Prace, których podejmowali się na przestrzeni lat obejmowały całkowite metamorfozy prywatnych domów, ale również hoteli i budynków publicznych.

Przekonajmy się, jak poszło im tym razem!

​Przed: Ciemne i wąskie przestrzenie

Projekty,   zaprojektowane przez Esfera de Imagens Lda
Esfera de Imagens Lda

Remodelação de apartamento em Entrecampos – antes da intervenção

Esfera de Imagens Lda

Początkowo, pokój dzienny wyglądał nieciekawie – była to ciemna i wąska przestrzeń, raczej przejściowa. Pomimo tego, mamy tu duży potencjał. Trzeba jednak potrafić go ujrzeć i wydobyć co najlepsze z pomieszczenia.

Podłogę dominowała ciemna kolorystyka drewna, a okna były zbyt małe by otoczyć przestrzeń światłem. Transformacja tego pomieszczenia całkowicie odmieniła wizerunek całego mieszkania. Zobaczmy jak uratowano salon…

Projekty,   zaprojektowane przez Esfera de Imagens Lda
Esfera de Imagens Lda

Remodelação de apartamento em Entrecampos

Esfera de Imagens Lda

Po: Duży i jasny salonPatrząc na zdjęcie wyremontowanego salonu, aż ciężko uwierzyć, że patrzymy na tą samą przestrzeń.Wcześniej ciemne i przytłaczające pomieszczenie stało się jasne, przestronne i pełne życia. Ściany zostały pomalowane na biało, co pozwoliło optycznie powiększyć przestrzeń i zdecydowanie ją rozjaśnić.

Ponadto, wykorzystano wysokość ścian i zamontowano dużo półek, dzięki czemu można było zrezygnować ze zbędnych mebli stojących. Dodatki tworzą niezwykle ciepłą i przytulną atmosferę.

​Przed: Wąski i niewielki korytarz

Projekty,   zaprojektowane przez Esfera de Imagens Lda
Esfera de Imagens Lda

Remodelação de apartamento em Entrecampos – antes da intervenção

Esfera de Imagens Lda

To zdjęcie przedstawia korytarz przy wejściu, czy też przedpokój przed wprowadzeniem radykalnych zmian. Mamy przed sobą wąską, ciemną przestrzeń, która wołała o pomstę do nieba!

​Po: Nowoczesny i jasny przedpokój

Projekty,   zaprojektowane przez Esfera de Imagens Lda
Esfera de Imagens Lda

Remodelação de apartamento em Entrecampos – durante a intervenção

Esfera de Imagens Lda

Trzeba przyznać, że nasi projektanci wnętrz stanęli na wysokości zadania. Uzyskano jasną przestrzeń o neutralnym tonie. Dodatkowo, z tej perspektywy możemy dopiero ocenić, jak duże mieszkanie zostało poddane metamorfozie.

​Przed: Nieprzemyślana aranżacja kuchni

Projekty,   zaprojektowane przez Esfera de Imagens Lda
Esfera de Imagens Lda

Remodelação de apartamento em Entrecampos – antes da intervenção

Esfera de Imagens Lda

Oto kuchnia przed remontem. Od razu widać panujący tu chaos i nieprzemyślaną aranżację.

Silne kolore poodują dysharmonię w pomieszczeniu. Podstawową zmianą, jaką wprowadzili nasi profesjonaliści była więc kompletna zmiana w kolorystyce. Zobaczmy efekty.

​Po: Jasna i przestronna kuchnia

Projekty,   zaprojektowane przez Esfera de Imagens Lda
Esfera de Imagens Lda

Remodelação de apartamento em Entrecampos

Esfera de Imagens Lda

Po przeprowadzeniu kilku zmian, kuchnia wydaje się nie do poznania. Patrzymy teraz na nowoczesną i przestronną kuchnię zaaranżowaną w taki sposób, by była jak najbardziej funkcjonalna.

Przy projektowaniu kuchni zadbano o szerokie wykorzystanie bieli, co pozwoliło otworzyć przestrzeń i sprawić, by wyglądała na dużo większą. Po raz kolejny udowodniono, że jasne kolory optycznie otwierają przestrzeń.

​Po: Pokoje dla najmłodszych

Projekty,   zaprojektowane przez Esfera de Imagens Lda
Esfera de Imagens Lda

Remodelação de apartamento em Entrecampos

Esfera de Imagens Lda

Kończymy naszą wycieczkę na pokojach dziecięcych. Zwróćmy uwagę na ciekawy sposób wydzielenia osobnych przestrzeni, w razie gdyby pociechy potrzebowały więcej prywatności – zielony panel przesuwny będący swego rodzaju parawanem lub ruchomą ścianką.

W pokojach dziecięcych zdecydowano się na bardziej żywą kolorystykę, stąd szerokie wykorzystanie zieleni i wielokolorowe dodatki. Chcielibyście dowiedzieć się więcej na temat projektowania pokoi dziecięcych? Zapraszam do Katalogu Inspiracji: Jak urządzić pokój dla mądrego i kreatywnego dziecka?

Które pomieszczenie spodobało Wam się najbardziej?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu