Projekty, minimalistyczne Domy zaprojektowane przez Clínica de Arquitectura

Oryginalny projekt, w którym stare spotyka się z nowym!

AGNIESZKA ŁYSAK AGNIESZKA ŁYSAK
Loading admin actions …

Niewiele jest projektów, w których widać tak mocny kontrast pomiędzy tym, co starsze i klasyczne, a tym, co zostało stworzone później, w o wiele nowocześniejszym stylu. Właśnie na kontrastach opiera się projekt, jaki chcielibyśmy dziś Wam zaprezentować. Zapraszamy Was do wnętrz, w których króluje biel i minimalizm, ale także elementy, które przypominają o wcześniejszym wyglądzie mieszkania. Nasi architekci zadbali o to, by aranżacja wnętrz była na jak najwyższym poziomie, zaskakując formą i nietypowymi rozwiązaniami. Zainspirujcie się, biorąc pod uwagę nie tylko estetykę, ale i funkcjonalność tego projektu!

Skąpany w czerwieni

Kamienica, w której znajduje się opisywane przez nas mieszkanie, wcześniej była klasycznie pokryta elewacją w neutralnym kolorze. Projektanci postanowili jednak ją odświeżyć i dość klasyczny projekt zamienili w nowoczesny blok, zachwycający swoim czerwonym obliczem! Zastosowanie paneli o zgaszonym, czerwonym odcieniu jest dość odważne, ale też funkcjonalne – taki materiał jest o wiele łatwiejszy w utrzymaniu w czystości, od fasady klasycznie pokrytej farbą. 

Wejście do mieszkania

Wejście do minimalistycznego mieszkania przypomina o tym, jak stara jest kamienica, w której się ono znalazło. Idealna proporcja pomiędzy starymi, kamiennymi ścianami i schodami, a odnowionym sufitem oraz drzwiami wejściowymi ujmuje swoją oryginalnością. Nasi architekci poddali renowacji stare elementy, wydobywając ich charakter i piękno. Tylko zwróćcie uwagę na kamienie, nieregularnie wystające ze ściany!

Przestrzeń skąpana w bieli

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez Clínica de Arquitectura
Clínica de Arquitectura

Cozinha e zona de estar

Clínica de Arquitectura

Wnętrze mieszkania od samego początku zachwyca ogromną ilością bieli. Otwarta przestrzeń gwarantuje dużą ilość światła, pomimo niewielu okien. Jasne, drewniane deski sprawiają, że wnętrze jest przytulne i ciepłe, tworząc harmonijną całość. We wnętrzu króluje minimalizm, co widać po braku jakichkolwiek dodatków, takich jak obrazy, czy wazony. Dzięki temu mieszkanie jest harmonijne i uporządkowane.

Funkcjonalność przede wszystkim!

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez Clínica de Arquitectura
Clínica de Arquitectura

Cozinha e zona de estar

Clínica de Arquitectura

Wnętrze mieszkania ma kształt długiego prostokąta, przez co było dla naszych projektantów sporym wyzwaniem. Otwarta przestrzeń sprawia, że wszystkie strefy przenikają się, dlatego tak ważne było, by kuchnia, salon, czy jadalnia wzajemnie się uzupełniały. Nasi architekci zaprojektowali funkcjonalną i minimalistyczną zabudowę, która nie ogranicza się wyłącznie do kuchni. Salon, na który składa się grafitowa kanapa i szereg półek, wkomponowane zostały w zabudowane szafki modułowe. Dzięki temu, domownicy zyskali ogromną ilość miejsca do przechowywania.

W promieniach słońca

Nietypowym i niezwykle ciekawym rozwiązaniem jest podwójne wyjście na balkon. Para drzwi balkonowych o bordowym odcieniu i okno znajdujące się pomiędzy nimi, dodaje przestrzeni charakteru i symetrii. Zamiast standardowych rolet nasi specjaliści zaprojektowali wewnętrzne okiennice, które po zamknięciu gwarantują stuprocentową prywatność, jednocześnie całkowicie maskując okno oraz drzwi balkonowe.

Sypialnia

Wnętrze sypialni jest oddzielone od reszty pomieszczeń, jednak nadal jest na nie otwarte. Przegrodę stanowi duża szafa, której prosta forma idealnie wpisuje się w estetykę mieszkania. Nastrojowe światło zapewni atmosferę relaksu, wprowadzając też do białej przestrzeni dozę przytulności. Zwróćcie uwagę na sufit – zarówno w sypialni, jak i innych pomieszczeniach tego mieszkania, zachowane zostały pierwotne sufity, o drewnianej konstrukcji. Aby dopasować je do nowoczesnej stylistyki, przemalowano je na biało, co daje interesujący, rustykalny efekt.

Łazienka

Projekty,  Łazienka zaprojektowane przez Clínica de Arquitectura
Clínica de Arquitectura

Quarto de banho dividido

Clínica de Arquitectura

Jest to zdecydowanie najbardziej oryginalna łazienka, jaką zdarzyło się nam opisywać. Wszystko za sprawą jej nietypowego kształtu, gdyż kryje się ona w zamkniętym pomieszczeniu, przypominającym walec. Aby dopasować wnętrze łazienki do przestrzeni całego mieszkania, nasi projektanci zaaranżowali ją w bieli, na podłodze umieszczając dokładnie te same deski, jakie znajdują się w reszcie pomieszczeń. Łazienka jest niewielka, aczkolwiek idealnie pasuje do aranżacji całego mieszkania.

Jesteście zainteresowani innymi oryginalnymi projektami? Zobaczcie tutaj:

Mniej znaczy więcej: prosty, ale piękny dom

Co uważacie za największą zaletę tego projektu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu