Projekty,  Ściany zaprojektowane przez 弘悅國際室內裝修有限公司

Wbrew uprzedzeniom: mieszkanie w piwnicy może być cudowne!

homify.Pl homify.Pl
Loading admin actions …

Każdy ma pewnego rodzaju uprzedzenia wobec piwnic i podziemi. Jest wiele ludzi, którzy uważają, że takie przestrzenie nie nadają się do zamieszkania, ponieważ brakuje w nich naturalnego światła, przez co stają się ponure. Zapewne moglibyśmy wymienić kilka innych wad mieszkania w podziemiach, ale dziś chcemy skupić się na zaletach i na rozwiązaniach projektowych, pozwalających zapomnieć o tym, że znajdujemy się pod poziomem gruntu.

W tym celu jedziemy do Tajwanu. Właśnie w tym mieście znajduje się projekt wykonany przez studio architektury wnętrz Homeydeco. Za chwilę przekonacie się, że schody w dół mogą prowadzić do cudownego mieszkania, którego nie powstydziłby się nawet najbardziej wybredny właściciel nieruchomości.

​1. Fasada: Wpasowany w okolicę niski murek.

Mamy tu dom przy ulicy sprawiający wrażenie niewielkiego. Biała fasada doskonale wtapia się w otoczenie. Ciemnoszare żaluzje i furtka nadają jej wyraźnie nowoczesnego stylu. Po otwarciu furtki widzimy, że schody prowadzą w dół, a metalowej poręczy towarzyszy drewniana ścianka.

Celowo wybrano dość chłodne materiały przełamane niewielką ilością drewna. Postawiono na takie rozwiązanie, ponieważ w Tajwanie nie brakuje mocnego słońca. Poszukuje się więc jak najwięcej cienia i naturalnych sposobów na wentylację i chłodzenie.

​2. Schody do domu ciepłym zabarwieniu

Projekty,  Garaż zaprojektowane przez 弘悅國際室內裝修有限公司
弘悅國際室內裝修有限公司

採用不同花紋的玻璃材質營造新鮮舒服的視覺感

弘悅國際室內裝修有限公司

Po przejściu przez furtkę, kierujemy się w dół ku przesuwnym drzwiom wejściowym. W tym momencie łamiemy wszelkie wątpliwości związane z ciemnością panującą w mieszkaniu zorganizowanym poniżej poziomu gruntu. Jak widać, można stworzyć takie wejście, które zapewnia dostęp do naturalnego światła. Poza tym, w aranżacji wejścia wykorzystano drewno, które rozświetla i ociepla tę strefę. Uzupełnieniem strefy wejściowej jest czarna balustrada przy schodach, nadająca całości powiew nowoczesności i elegancji.

​3. Przestrzeń wewnętrzna: luksusowe pomieszczenia w stylu industrialnym

Projekty,  Ściany zaprojektowane przez 弘悅國際室內裝修有限公司
弘悅國際室內裝修有限公司

淺灰色仿水泥紋地磚讓空間四平八穩,更重要的是凸顯白色磚牆的陰暗與光影

弘悅國際室內裝修有限公司

Wejdźmy do środka. Pierwsze co widzimy, to pokój dzienny. Salon jest przestrzenią, która zyskuje najwięcej naturalnego światła, ponieważ została zorganizowana najbliżej szklanej ściany przy wejściu. Takie rozwiązanie pozwoliło nie tylko wprowadzić do przestrzeni trochę naturalnego światła, ale również optycznie otworzyć ją na przestrzeń zewnętrzną.

Położenie mieszkania zasugerowało również jego aranżację. Projektując wnętrze tego mieszkania, nasi specjaliści zdecydowali się na utrzymanie industrialnego stylu. W salonie, pierwsze co rzuca się w oczy, to pomalowane na biało ściany z cegły. Zachowano więc surową teksturę cegły, dbając o świeżość kolorystyki.

​4. Funkcjonalne wnętrze

Projekty,  Domowe biuro i gabinet zaprojektowane przez 弘悅國際室內裝修有限公司
弘悅國際室內裝修有限公司

木作染深色,增加隔間的重量存在感,也透過金屬的質感把木作變得輕盈些

弘悅國際室內裝修有限公司

Nasi eksperci zadbali o ogromną przestrzeń magazynową w szafach. Ogromna część mebli została wykonana z drewna, co przełamuje surowy charakter stylu industrialnego.

​5. Design wyrażający osobowość mieszkańców

Projekty,  Salon zaprojektowane przez 弘悅國際室內裝修有限公司
弘悅國際室內裝修有限公司

使用大量實木舊廢料隱藏主臥室及浴室的入口,捨棄傳統電視牆的設定讓電視被牆延伸,展延視覺的長度

弘悅國際室內裝修有限公司

Patrzymy na ścianę na wprost białej ściany ceglanej, którą mieliśmy możliwość zobaczyć wcześniej. Ten design powstał na podstawie połączenia listew różnego rodzaju drewna, co pozwoliło uzyskać ciekawą mozaikę kolorystyczną. Jest to sposób na wyrażenie siebie i włączenie pewnego rodzaju sztuki do wnętrza.

​6. Sypialnie o ciepłym wnętrzu

Projekty,  Sypialnia zaprojektowane przez 弘悅國際室內裝修有限公司
弘悅國際室內裝修有限公司

大地色系的長毛地毯使用在化妝桌與衣櫃之間,企圖形塑精品品牌的感覺,這是女主人最有自信的場域

弘悅國際室內裝修有限公司

W każdym pomieszczeniu, włączenie w aranżację drewna pozwala ocieplić przestrzeń. Nie inaczej stało się w sypialni! Po wejściu do sypialni, znajdujemy drewnianą szafkę po jednej stronie i drewnianą toaletkę po drugiej. Łóżko zostało ustawione w głębi. Wykorzystując konstrukcję domu, udało się umieścić jedno okno na ścianie za łóżkiem. Pozwala ono na wentylację pomieszczenia. Nasi eksperci zdecydowali się na ciężkie zasłony, doskonale pasujące do idei mieszkania w piwnicy.

Jest to sypialnia, w której połączono wyrafinowanie i elegancję z surowością i pazurem stylu kolonialnego.

​7. Łazienka wygrywająca z wilgocią

Projekty,  Łazienka zaprojektowane przez 弘悅國際室內裝修有限公司
弘悅國際室內裝修有限公司

改建過後的衛浴足夠二人使用,與其兩個過小的衛浴設施不如一次豪邁地享受空間

弘悅國際室內裝修有限公司

Fakt, że większość mieszkania znajduje się pod poziomem gruntu sprawia, że pomieszczenia takie jak kuchnia i łazienka są tym bardziej podatne na wilgoć. Poza instalacją wywietrznika, nasi specjaliści zwrócili szczególną uwagę na odpowiedni montaż płytek ceramicznych i ich odseparowanie od luster, co pozwoliło na większą kontrolę wilgoci.

W kwestii stylistyki, postawiono na brązy i klasyczne, proste elementy wyposażenia. Całość jest niezwykle elegancka w swej prostocie.

A skoro już mówimy o problemie z wilgocią w domu, na pewno przydatną lekturą będzie: Wilgoci i pleśni mówimy stanowcze NIE! – 6 łazienek bez okien, dla których wilgoć i pleśń nie są straszne

Zamieszkalibyście w takim mieszkaniu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu