Maksimum minimalizmu!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Przenosimy się dziś na chwilę do Stuttgartu, by zobaczyć z bliska naprawdę rewelacyjny dom jednorodzinny. Położenie działki na zboczu nie odstraszyło wybitnych profesjonalistów z Schiller Architektur BDA, wręcz przeciwnie, zmobilizowało ich do jeszcze większego kreatywnego wysiłku. W efekcie powstał dom spełniający życzenia przyszłych mieszkańców, przyjazny życiu rodzinnemu, a jednocześnie niezwykle nowoczesny. 

Gotowi zostać oczarowani prostotą?

Strona północna

Północna fasada budynku ma długość 28 metrów, wydaje się, że mamy do czynienia z małym, parterowym domkiem. Jak złudne jest to wrażenie, dowiemy się już za chwilę. Fragment budynku, który widzimy po lewej stronie na zdjęciu, to dyskretny garaż. Jest on tej samej wysokości co fasada domu, jednak obie konstrukcje dzieli wąskie przejście zakończone schodami, prowadzącymi prosto do ogrodu w dolnej części działki.

Strona zachodnia

Kilka kroków do przodu, skręt w lewo i staje się jasne, że dom zorientowany jest na stronę zachodnią. Zadaszony taras robi wrażenie! Górny poziom ma formę zbliżoną do odwróconej litery L, dzięki czemu dzieli się funkcjonalnie na dwie części: strefę dzienną z jadalnią i kuchnią oraz strefę prywatną, zorganizowaną wokół sypialni rodziców. Jak zaraz zobaczymy, unosi się ona w powietrzu!

Strona południowa

Widok od ogrodu, od strony południowej, odkrywa przed nami jak wykorzystano spadziste zbocze. Dom zyskał kolejne piętro, a w nim pokoje dzieci, studio, pomieszczenie techniczne oraz miejsce do przechowywania. Z tej perspektywy widać w głębi podwieszoną sypialnię rodziców. Uwagę zwracają ogromne przeszklenia wysokiej strefy dziennej na piętrze. Czy rzeczywiście będzie ona doskonale doświetlona? Przekonajmy się…

Jadalnia z kuchnią

Wysokość sufitu w oglądanej przez nas strefie jadalni to aż 3,75 m! Jest to zarazem wysokość niesamowitej przeszklonej ściany, przez którą rozpościera się wspaniały widok, ponieważ dom góruje nad okolicą. Różnica wysokości pomiędzy jadalnią a niższą kuchnią stała się kolejnym pasem światła. Jeśli chodzi o wystrój wnętrz, króluje absolutny minimalizm. Dialog czerni i bieli tylko gdzieniegdzie przerywa nieśmiało kolor. Takim wyjątkiem jest dyskretny drewniany stół. Czarne krzesła mają konstrukcję z chromowanej stali, co wpisuje się doskonale w nowoczesny klimat budynku.

Taras

Parę kroków w tyłu i zauważamy, że jadalnia łączy się z salonem, z którego dalej przechodzimy na taras przez kolejną, imponującą szklaną ścianę. Kiedy domownicy mają ochotę na prywatność, mogą ją oczywiście zasłonić. Jednak zdarza się to rzadko, położenie domu jest ustronne, a widoki niesamowite. Szare drewniane deski tarasu pasują do minimalistycznego wnętrza, jak również do koron drzew, nad którymi się unosi.

Schody

Do dolnego poziomu prowadzi całkowicie biała klatka schodowa, której dynamiki przydaje metalowa balustrada z jej skośnymi liniami. Biel rozprasza jedynie czerń mocowań lamp oraz rama matowego przeszklenia. Jest czysto i jasno, niemal futurystycznie! 

Lubicie minimalizm z większym pazurem? Koniecznie zajrzyjcie tutaj: homify 360°: naturalne i minimalistyczne wnętrza domu spod Łodzi.

Zaskoczyła Was wielkość tego domu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu