Projekty,  Korytarz, przedpokój zaprojektowane przez bomhousing

Koreański Dom Szczęścia

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Oto projekt domu, który według Koreańczyków jest domem szczęścia – miejsce, w którym wszyscy członkowie mogą ze sobą harmonijnie koegzystować, komunikować pomiędzy sobą i wspólnie spędzać czas. W ty projekcie liczą się zatem przestrzenie komunalne. Został zaprojektowany na otwartym planie, a przepływ światła, powietrza i energii pomiędzy poszczególnymi obszarami domu jest swobodny. Wnętrza o powierzchni 110 metrów kwadratowych zaaranżowano na modłę dalekowschodniego minimalizmu. Obejrzyjcie zdjęcia!

Dom o niecodziennej bryle i wielkoformatowym przeszkleniach

Budynek jest jednokondygnacyjny, o niecodziennej bryle ze spadzistym dachem. Śnieżnobiała fasada silnie kontrastuje z zadaszeniem tarasu, które obramowuje jednocześnie wielkoformatowe okno. Całość emanuje niewymuszoną elegancja, tak charakterystyczną dla azjatyckiego minimalizmu.

Kuchnia i jadalnia

Wyjątkowe miejsce w domu zajmuje kuchnia i jadalnia. Połączono je na jednym wspólnym obszarze i wykończono drewnem. Znajdująca się na tyłach kuchnia to mieszanka funkcjonalnego minimalizmu i ciepła drewna. Proste meble o naturalistycznym designie doskonale wpisują się w estetykę wnętrza.

Otwarta strefa dzienna

To ujęcie ukazuje nam, w jaki sposób zaprojektowano strefę dzienną. Drewniany parkiet i białe ściany spajają całość. Po prawej stronie widać obszar klatki schodowej i proste, eleganckie schody prowadzące na piętro. Klatka schodowa, choć fizycznie odseparowana, stanowi integralna część strefy dziennej.

Naturalne materiały i naturalne światło

Wnętrze wykończono naturalnym drewnem. Ściany i sufity pokryto warstwą śnieżnobiałej farby. przez duże okna do środka wpada mnóstwo naturalnego światła, dzięki czemu strefa dzienną jest jasna i wydaje się przestronniejsza.

Aranżacja wnętrz z myślą o dzieciach

Półpiętro to strefa zarezerwowana dla dzieci. Solidna siatka to idealne miejsce dla zabawy i leżakowania, które przy okazji ogranicza ryzyko upadku z wyższego poziomu. Swego rodzaju hamak przepuszcza światła, dzięki czemu piętro i parter zdają się być jedną całością.

Korytarz z przesuwanymi drzwiami

Do każdego pomieszczenia wchodzi się przez przesuwane drewniane drzwi. Dzięki temu udało się zaoszczędzić cenną przestrzeń, którą w przypadku tradycyjnych drzwi pozostawia się na ich otwieranie i zamykanie.

Minimalistyczna łazienka

Na koniec zaglądamy do łazienki, zaaranżowanej w stylu ultra minimalistycznym. Białe kafelki, prosta armatura łazienkowa, brak kolorowych dodatków i akcesoriów. Takie wnętrze idealnie wpisuje się w całościowy koncept aranżacyjny.

Jakie są Wasze wrażenia?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu