Projekty,  Domy zaprojektowane przez Trewin Design Architects

Dom – marzenie pośrodku lasu!

Aśka Warchał Aśka Warchał

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Na homify uwielbiamy rewitalizacje starych budynków. Chociaż wydawać by się mogło, że kreatywność naszych architektów będzie mogła zostać ograniczona przez istniejącą już strukturę oraz historię miejsca, to jednak dzieje się dokładanie na odwrót! Wydobycie potencjału rozpadającej się ruiny to nie lada sztuka, wciąż jesteśmy zaskakiwani oryginalnością proponowanych rozwiązań. 

Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was projekt brytyjskiego studia Trewin Design Architects. Został on nagrodzony prestiżową nagrodą 2014 LABC Building Excellence Awards za najlepszą rewitalizację bądź dobudówkę. Już sam ten fakt wzbudza nasze zainteresowanie! Jeśli jeszcze dodamy, że dzięki interwencji profesjonalistów homify ze starej stodoły uczyniono rezydencję z widokiem na morze, to już naprawdę nie możemy doczekać się wizyty w Devon…

Kamień i szkło

Patrząc na powyższy budynek trudno się domyślić, że była to kiedyś stodoła. 30 lat temu stare mury przetrwały już jedną – chybioną niestety – adaptację. Komunikacja pomiędzy poziomami była trudna i frustrująca, a wspaniałe widoki na morze podziwiać można było jedynie przez małe okna. Nasi architekci chcieli z jednej strony wydobyć piękno dawnej kamiennej konstrukcji, a z drugiej zaproponować nowoczesne rozwiązania, które trafiłyby w gust mieszkańców. Naszym zdaniem ogromne tafle szkła połączone z kamieniem prezentują się świetnie!

Sypialnia na parterze

Podchodzimy bliżej, by dowiedzieć się, jakie pomieszczenie znajduje się w przeszklonym narożniku. Okazuje się, że to sypialnia, której prywatności strzegą otaczające ją drzewa. Urządzono ją w neutralnych kolorach z bogatym użyciem drewna. Za oknem w głębi pokoju dostrzec możemy ciemny las. Jeśli jesteście ciekawi, w jaki sposób doświetlono sypialnię naturalnym światłem, to albo dobrze skupcie wzrok, albo zaczekajcie na koniec spaceru!

Ogromna rezydencja!

Na razie zapraszamy Was przed rezydencję, by móc podziwiać jej skalę! Z tej perspektywy dobrze widać dawną konstrukcję stodoły, której piękno wydobyto i zespolono z nowymi elementami. Przeszłość spotyka teraźniejszość w najlepszym wydaniu! Co ciekawe, od strony fasady bocznej oglądanej przed chwilą mogło się wydawać, że dom ma płaski, nowoczesny dach, podczas gdy w rzeczywistości to tradycyjna, dwuspadowa struktura.

Przestrzeń publiczna

Wiemy już, że sypialnia znajduje się na parterze, co sugeruje nam, że na piętrze znajdziemy strefę publiczną domu. Dlaczego zdecydowano się na takie rozwiązanie? Jednym z celów przebudowy było stworzenie przeszklonej przestrzeni, z której podziwiać będzie można widoki na okolice, w tym na morze. Teraz znajdujemy się z jadalni oddzielonej od pokoju dziennego nowoczesnym kominkiem. Na razie jednak nasze kroki skierujemy do kuchni

Kuchna w drewnie

W kuchni rustykalny klimat łączy się z nowoczesnością. Większość zabudowy wykonana jest z tego samego drewna co szafki w przestrzeni jadalni. Z ciepłym brązem kontrastuje wprowadzenie czerni, zwłaszcza przy okazji konstrukcji ogromnej wyspy. To wielka przestrzeń przygotowania posiłków oraz pojemny mebel do przechowywania. Ponieważ znajdujemy się tuż obok jadalni, nie było potrzeby projektowania strefy śniadaniowej. Zanim przejdziemy dalej zwróćmy jeszcze uwagę na ciekawie zamontowany, biały zlew.

Przestronny salon

Przestrzeń wypoczynkową w tym domu tworzy ogromny narożnik, który pomieściłby liczną rodzinę oraz spore grono znajomych. Jego stonowana szarość doskonale prezentuje się na tle drewnianego parkietu podłogi, odsłoniętych kamiennych ścian oraz drewnianych belek stropowych. Jedynie rzucone gdzieniegdzie czerwone poduszki dodają aranżacji dramatyzmu. To idealne miejsce na relaks, zwłaszcza, że rozpościerają się stąd wspaniałe widoki!

Przestrzeń pełna światła i wyrafinowania

Nie pozostaje nam zatem nic innego jak się odwrócić… Przed nami nie tylko szklane ściany ale także oryginalne przeszklenie prawie całego spadu dachu! Już wiemy dlaczego salon jest tak znakomicie doświetlony. Ciekawy jest stolik na telewizor na kółkach oraz drewniane, intrygujące rzeźby. Choć wystrój jest niezwykle ograniczony, to udało się tutaj uzyskać przytulną atmosferę pełną wyrafinowania.

Drewniany taras z niespodzianką!

Jeśli mamy ochotę popodziwiać widoki bez pośrednictwa szklanych ścian, to możemy udać się na wspaniały, nowoczesny taras. Jego balustrady nijak przeszkadzają w kontemplacji, ponieważ wykonano je ze szklanych tafli. Szklana niespodzianka czeka nas jednak pośrodku drewnianego podłoża. Ponieważ dolne piętro otaczają drzewa, nasi architekci zdecydowali się stworzyć tutaj świetlik! 

Uwielbiacie domy w lesie? Oto jeden z naszych ulubionych polskich projektów: homify 360°: dom w samym środku lasu pod Warszawą

Co sądzicie o wnętrzach z tak hojnym użyciem drewna?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu