Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Dom, który Was zmyli!

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dziś zabierzemy Was do domu, który jest wyjątkowy z kilku powodów: po pierwsze, zachwyca jego lokalizacja w malowniczej wsi położnej w dolinie pośród górskich szczytów. Po drugie, nietypowa dla górskiego krajobrazu architektonicznego fasada w kolorze czarnym przykuwa wzrok i wyróżnia się na tle okolicy. Na końcu, aby w pełni docenić wyjątkowość tego domu, trzeba zajrzeć do środka!

Jesteście ciekawi, jak wygląda jego wnętrze? Obejrzyjcie zdjęcia!

Wspaniała lokalizacja

Działka, na której wzniesiono ten dom, znajduje się w szwajcarskiej miejscowości Haldenstein. Góruje nieco nad doliną, w której idylliczna wioska jest położona, dzięki temu gwarantuje jeszcze wspanialsze widoki na okolicę.

Dom przykuwa swoją prostą bryłą o wywłaszczonym, dwuspadowym dachu, która przypomina wiejskie zabudowania gospodarcze. W oczy rzuca się jednak nietypowa elewacja z poziomo ułożonych drewnianych paneli, które z oddali jawią się niemal czarne. W rzeczywistości pokryto je jednak farbą w kolorze antracytu. Wielkopowierzchniowe okna otwierają dom na otoczenie, a przy okazji nadają budynkowi nowoczesny charakter.

Trudna działka

Parcela położona na zboczu zawsze nastręcza architektom i budowniczym pewnych trudności. W tym przypadku kolejnym mankamentem była bliskość od drogi. Podstawę dla domu wykonano z betonu, która wspiera całą konstrukcję, wpasowując się jednocześnie w pochyłość terenu. Na betonowej bazie wzniesiono następnie dwupoziomowy drewniany dom, który wynosi się w pionie i, górując nad okolicą, gwarantuje zapierające dech w piesiach widoki na szczyty. Celem architektów i życzeniem klientów było to, aby do każdego pomieszczenia w domu wdzierał się malowniczy krajobraz!

Wspaniała jadalnia

Po wejściu do domu zostajemy porażenie jasnością, jaka panuje w jego wnętrzach. Specjalnie zagrano tutaj czarno-białym kontrastem, uwypuklając różnicę pomiędzy zewnętrzną elewacją, a wnętrzem budynku. Zachwyca zwłaszcza duże, podłużne okno, gwarantujące panoramiczny widok na okolicę. Ramy okna stanowią ramy dla górskiego krajobrazu, nadając mu status głównej dekoracji pomieszczenia. Wszystkie powierzchnie są białe i gładkie, a naturalne meble z drewna wspaniale się na ich tle prezentują, nawiązując swoim charakterem do naturalnego środowiska regionu.

Mieszkanie na otwartej przestrzeni

Strefa wypoczynkowa oddzielona jest od jadalni dwoma stopniami oraz przeszklonym po obu stronach kominkiem. Naturalne światło i rozciągający się za oknami krajobraz stanowią integralny komponent wnętrza. Ono samo jest intensywnie nasłonecznione i dzięki wielkopowierzchniowym przeszkleniom zdaje się oddychać.

Stylowa kuchnia

Nieskazitelnie biała kuchnia zachwyca swoją nowoczesnością, świeżością i czystością. Prosta, minimalistyczna zabudowa zdaje się zlewać ze ścianą, gwarantując jednocześnie mnóstwo miejsca na przechowywanie. Gładkie fronty skrywają także sprzęty AGD. Od obszaru jadalni kuchnię oddziela szeroki blat, w który wbudowano umywalkę. Pełni on nie tylko praktyczną funkcję granicy pomiędzy poszczególnymi obszarami, ale także gwarantuje wygodną powierzchnię roboczą.

Jak Wam się podoba ten kontrast?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu