Projekty,   zaprojektowane przez ara | antonia reif architectuur

Od podmiejskiej nudy do domu z efektem WOW!

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dziś zabierzemy Was do Holandii, gdzie renowacji poddano nudny i staromodny dom jednorodzinny na przedmieściach. Studio projektowe ARA podjęło się tego zadania, mając jako obiekt swoich prac parterowiec o poziomie atrakcyjności, który pozostawiał wiele do życzenia. Zbudowany w latach 60-tych budynek nie był zrujnowany czy nienadający się do życia, ale prezentował sobą ogromny potencjał, który był niewykorzystywany. To, jak ten budynek prezentuje się teraz, przekroczyło najśmielsze oczekiwania zarówno architektów, jak i samych właścicieli. Zobaczcie koniecznie!

Przed: nieciekawy dom

Z perspektywy ogrodu dom ten prezentował się całkowicie sztampowo i nudno. Ceglana elewacja w dwóch odcieniach była niezwykle typowa dla podmiejskich osiedli i niczym się nie wyróżniała. Co więcej, dom ten zdawał się być bardzo miernie połączony z ogrodem- nie było z tej strony tarasu ani obszernego wyjścia an trawnik. Nieliczne okna sprawiały, że fasada zdawała się być niedostępna i introwertyczna.

Po: całkowita metamorfoza

Czy to ten sam dom, który widzieliśmy na poprzednim zdjęciu? Efekt metamorfozy jest olśniewający! Fasada od strony ogrodu prezentuje się zupełnie inaczej- jest otwarta, przeszklona i całkowicie zintegrowana z ogrodem. Przestrzeń mieszkaniową poszerzono o pokaźnych rozmiarów drewniany taras, z którego po kilku stopniach przedostać można się do ogrodu.

Przed: staromodny front

Tak wyglądał dom od frontu. Wydawał się niezwykle mały, niepozorny. Staromodna fasada z cegły zwrócona była w stronę niewielkiego stawu i znajdującej się przed nim ulicy. Markizy, stanowiące osłonę okna, nadawały budynkowi charakter pawilonu. Architekci zdecydowali się na całkowita odmianę tej strony domu.

Po: świetne pierwsze wrażenie

Choć nic nie zmieniło się w kształcie i formie domu, jego frontowa fasada przeszła ogromną transformację. Jej ściany na nowo otynkowano i wykończono drewnem. Pozbyto się markizy, co otworzyło dom na otoczenie, czyniąc go jednocześnie bardziej nowoczesnym w swoim charakterze. Taka strefa wejściowa jest zachęcająca i robi świetne pierwsze wrażenie!

Przed: przedpokój

Po wejściu do starego domu witała nas nietypowa kombinacja materiałów i kolorów. Ściany przedpokoju udekorowano licznymi, niekoniecznie pasującymi do siebie dekoracjami i ozdobami. Wąskie pomieszczenie zdawało się z tego powodu jeszcze bardziej przeładowane i ciasne, niż było w rzeczywistości.

Po: witaj w domu!

W nowym domu już od wejścia znajdujemy się we wnętrzu, które oddycha! Białe, gładkie powierzchnie, minimalizm dekoracyjny, subtelne oświetlenie- wszystko to sprawia, że korytarz wiodący do serca domu jest przestronniejszy, szerszy i praktyczniejszy w użytkowaniu. Wbudowane w ścianę szafy zapewniają dodatkowo dogodne miejsce do przechowywania.

Przed: kuchnia

Staromodna i przeładowana kuchnia nie była pomieszczeniem, które było wygodne w użytkowaniu, Mnogość mebli sprawiała, że już samo poruszanie się po niej było niezwykle trudne. Nie zachęcała także do tego, aby spędzać w niej czas w gronie całej rodziny.

Po: elegancko i stylowo

Nowa rozkład pomieszczeń we wnętrzu domu pozwolił na to, aby uczynić kuchnię otwartą i spójnie połączoną z innymi obszarami domu. Stylowa drewniana zabudowa na jednej ze ścian skrywa w sobie liczne szafki oraz sprzęty AGD. Wyspa kuchenna stanowi nie tylko wygodną przestrzeń roboczą, ale także oddziela kuchnię od strefy wypoczynkowej. Dzięki dużym oknom pomieszczenie to jest skąpane w naturalnym świetle.

Przed: salon

W poprzednim wcieleniu wnętrza tego domu salon zwrócony był w stronę ulicy i wyglądał dokładnie tak, jak byśmy sobie wyobrażali to pomieszczenie w latach 60-tych- przestarzały dekor, masywne meble, niedobrane materiały, przytłaczająca kolorystyka. Całość prezentowała się staromodnie i niefunkcjonalnie.

Po: zachwycające pomieszczenie!

Nowy salon zlokalizowano teraz po drugiej stronie domu, tak, aby był on zwrócony w stronę ogrodu. Dzięki wielkopowierzchniowym przeszkleniom w postaci przesuwanych drzwi, swobodnie przedostać się można z niego na taras. Sprawiło to, że granica pomiędzy obszarem zewnętrznym- tarasem i ogrodem- a strefą dzienną wewnątrz domu zaciera się. Wystrój jest nowoczesny i funkcjonalny, a jednocześnie niezwykle przytulny. Wysoki sufit sprawia, że wnętrze to zdaje się być niezwykle przestronne i jasne. Zachwycają zwłaszcza schody, prowadzące na antresolę, gdzie znajdują się pomieszczenia prywatne.

Szukacie więcej inspirujących metamorfoz? Zajrzyjcie do Katalogu Inspiracji Przed i po: renowacja tradycyjnego domu z cegły.

Jak Wam się podoba efekt remontu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu