Dom z widokiem jak z bajki

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Co zrobić, gdy dom nie pasuje do okolicy, w której go zlokalizowano? Nam nasuwa się jedno rozwiązanie- gruntowny remont! Dziś pokażemy Wam taki właśnie przypadek- malownicza okolica, tuż nad brzegiem bajecznego Jeziora Czterech Kantonów w Szwajcarii, zapierające dech w piersiach widoki i… brzydki i stary dom. Oczywiście jego właściciele, którzy zbudowali go w latach 60-tych, dobrze zdawali sobie sprawę z tego, że swoje najlepsze lata ma on już za sobą. Dlatego zatrudnili specjalistów ze studia Forsberg Architekten, zlecając im całkowitą renowację zarówno samego domu, jak i jego wnętrza. Zobaczcie wspaniały efekt, jaki osiągnięto!

Bajeczna lokalizacja

Dom zlokalizowano na działce, która leży na wzgórzu górującym nad jeziorem. Od początku wiadomo było, że położenie parceli, a także jej kształt determinować będą kształt, formę i wykończenie domu. Największym wyzwaniem było wkomponowanie bryły budynku w spadzisty teren. Zdecydowano się zorientować ją w kierunku jezioro, zagrać zróżnicowanymi częściami o odmiennych kształtach, a także otworzyć dom maksymalnie na otoczenie poprzez liczne wielkopowierzchniowe okna.

Luksusowy widok

Taki bajeczny widok rozciąga się z niemal każdego miejsca w tym domu. Zanim wejdziemy do środka i zobaczymy jego wnętrze, przyjrzyjmy się dokładniej fasadzie. Elewację zdecydowano się pokryć deskami z drewna świerkowego, nadając im naturalny, szaro-zielonkawy odcień. Nowe okna poprawiają izolację budynku, a pompa cieplna nadają mu status domu energooszczędnego.

Przestronny parter

Strefa dzienna zlokalizowana na otwartej przestrzeni na parterze skąpana jest w naturalnym świetle, wpadającym do niej przez wielkopowierzchniowe okna umieszczone na każdej ze ścian. Białe powierzchnie ścian i sufitu świetnie komponują się z jasnymi drewnianymi deskami na podłodze, dając razem efekt czystości i świeżości tak charakterystycznej dla modnego stylu skandynawskiego. Na końcu pomieszczenia, pod oknami, zlokalizowano jadalnię, z której podziwiać można rozciągające się na zewnątrz widoki. Po prawej stronie dostrzegamy nowoczesne drewniane schody, oddzielone od strefy dziennej pomysłową balustradą.

Schody

Schody swoim kątem nachylenia nawiązują do kształtu dachu. Składają się z drewnianych stopni, przytwierdzonych z jednej strony do ściany, a z drugiej do białych rur, tworzących abstrakcyjną ścianę, ciągnącą się w pionie przez całą wysokość domu. Doskonale wpisują się one w stylistykę wnętrze, czyniąc je ciekawym i oryginalnym, ale jednocześnie delikatnym i subtelnym.

Idylliczne piętro

Na piętrze zlokalizowano przestronne pokoje, z których rozciąga się fantastyczny panoramiczny widok na okolicę. Jak i na parterze, także i tutaj malowniczy krajobraz wdziera się do środka i zyskuje status jego największej ozdoby. Ramy dużych okien stają się ramami dla okolicznej natury. Jasne, stonowane kolorystycznie powierzchnie w tym wnętrzu są znakomitym neutralnym tłem, nie przytłaczającym widoku. Minimalistyczne umeblowanie sprawia, że wnętrze to zdaje się oddychać. Taki pokój, jak i cały dom, to doskonała oaza spokoju i relaksu!

Jeżeli spodobał się Wam ten projekt, z pewnością docenicie także dom marzeń z nieziemskim widokiem.

Jak Wam sie podobają schody w tym domu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu