Renowacja starej obory

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Studio architektoniczne Raumtakt z Zurychu stoi za przemianą starej obory z XIX wieku w nowoczesny i przestronny pięciopokojowy dom z ogrodem, tarasem i zadaszonym parkingiem. Położony w malowniczej części północnej Szwajcarii budynek został całkowicie odnowiony i zmodernizowany, zachowano jednak jego rustykalny urok. 

Kuchnia przed przemianą

Tutaj widzimy zdjęcie kuchni przed gruntownym remontem. Podłoga, sufit i ściany pamiętają lepsze dni, które dla nich już dawno przeminęły. Wyzwaniem było zachowanie historycznego, wiejskiego uroku, przy jednoczesnym dostosowaniu pomieszczenia do wymogów współczesnego życia.

Kuchnia po przemianie

Tak prezentuje się kuchnia po renowacji. Nie do poznania, prawda? Piękny, jasny parkiet, eleganckie, czarne fronty mebli oraz punktowe oświetlenie LED tworzą pomieszczenie nowoczesne i stylowe. Jako hołd oddany historii budynku zachowano część starej kamiennej ściany. Kominek, widoczny na pierwszym planie, nadaje kuchni swojskiego charakteru.

Meble kuchenne

Ten widok na kuchnię pokazuje skalę zmian – nowoczesność w pełnej krasie! Ciemne fronty pokrywają funkcjonalne meble oraz ukrywają część sprzętu AGD. Mamy do czynienia z dużą przestrzenią zatem można było pozwolić sobie na taki kolor, zwłaszcza w połączeniu z jasnym parkietem, który wprowadza rustyklany akcent do królestwa współczesności.

Pokój dzienny

Z kuchni przechodzimy prosto do przestronnego salonu, który emanuje ciepłem, dzięki promieniom słońca, wpadającym przez duże okna, oraz oddziaływaniu drewnianej lamperii.

Poddasze

Również na najwyższym piętrze budynku mamy do czynienia z rustykalnym wykończeniem najwyższej jakości. Nawet sufit pokryto szlachetnym drewnem, a jedna ze ścian odsłania urok starych belek. Drewno zawsze emanuje ciepłem, a tutaj wspaniale kontrastuje z białymi ścianami.

Piwnica przed

Zabytkowe schody nie zachęcały do spaceru do najniżej położonych pomieszczeń, zwyczajnie nie wzbudzały zbytniego zaufania. Również sklepienie było bardzo zaniedbane. W piwnicy było zimno i ponuro…

Piwnica po

Stara piwnica ma teraz potencjał by z czasem zamienić się w prawdziwy skarbiec. Stare schody odnowiono, wyposażając je w poręcz dla większego bezpieczeństwa. Nareszcie pojawiło się nowoczesne oświetlenie!

Przed: widok z zewnątrz

Obora wymagała małego remontu również z zewnątrz, pewne zmiany były absolutnie konieczne. Trzeba było dostosować przestrzeń przed domem do użytkowania przez mieszkańców. Powyższe zdjęcie pokazuje sam początek prac remontowych, które tak odmieniły cały budynek…

Po: piękno drewna

Teraz do użytku domowników gotowy jet przestronny, wyrównany taras. Mogą oni relaksować się na świeżym powietrzu. Ciemne drewniane ogrodzenie pięknie harmonizuje z fasadą starego gospodarstwa, nie ograniczając zbytnio jej widoku. Rustykalny czar działa!

Jeśli lubicie nasze artykuły z serii Przed i po, z pewnością spodoba Wam się ta realizacja z Polski: Przed i po: metamorfoza kawalerki na warszawskim Powiślu.

Wyobrażacie sobie mieszkanie w tak odmienionej oborze?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu