Dom z elementem zaskoczenia

AGNIESZKA ŁYSAK AGNIESZKA ŁYSAK
Loading admin actions …

Na pochyłej działce, szwajcarscy architekci z RÜEGG SIEGER PARTNER AG zbudowali przepiękny dom rodzinny, który zdecydowanie wyróżnia się na tle innych obiektów w okolicy. Budynek składa się z kilku modułów, które gwarantują całemu wnętrzu funkcjonalność. Z pewnością niejedna osoba chciałaby zamieszkać tak zaaranżowanym domu. Przyjrzyjmy się bliżej temu wspaniałemu projektowi.

Widok z ulicy

Z zewnątrz dom prezentuje się świetnie. Pokryty został trzema różnymi rodzajami elewacji, które znajdują się na każdym z kolejno piętrzących się członów domu. Pierwszym z nich jest przylegająca do domu wiata, którą nasi eksperci zdecydowali się pokryć drewnem. Przylega ona do wyższego budynku, którego front pokryty został strukturą w kształcie kwadratów. Z kolei w ostatni budynek podzielono na dwie części, gdzie wyższą w całości zdominował tynk w jasnym odcieniu. Całość prezentuje się wyjątkowo okazale, szczególnie w połączeniu z czarnymi ramami okien.

Widok na ogród

Od tyłu budynek składa się z dwóch, prostopadłych modułów. Cała konstrukcja jest przykładem ciekawej zabawy z ułożeniem bloków. Dzięki temu cały obiekt nabiera na oryginalności, przy zachowaniu minimalistycznego i nowoczesnego designu. Zwróćcie uwagę na piękny ogród, który znajduje się naokoło domu. Architekci pomyśleli nawet o zorganizowaniu specjalnej strefy wypoczynku z leżakami, stołem i krzesłąmi, dzięki której domownicy mogą miło spędzić czas na świeżym powietrzu. 

Wejście

Teraz możemy spojrzeć na wnętrze domu. Oto znajdujemy się w strefie wejścia. To niewielkie przejście pomiędzy beżową szafą, a białą ścianą łączy drewniane skrzydło domu z jego pośrednim modułem. W tym wnętrzu projektanci zdecydowali się umieścić drewniane podłogi, które nadają całości szlachetnego rysu. Podkreśla go dodatkowo wybranie ciemniejszego odcienia tego materiału, który doskonale kontrastuje z dominującymi jasnymi barwami tej przestrzeni. Nie sposób zaprzeczyć, że czarne drzwi wejściowe są elementem, który wyróżnia się w tej strefie. Architekci celowo wybrali ten kolor, by stworzyć niejednorodną i ciekawą aranżację. 

Salon

Salon jest miejscem, które przede wszystkim cechuje przestronność. Ciepły odcień, który emanuje z podłogi świetnie harmonizuje z pozostałymi kolorami tego wnętrza. Zastąpienie tradycyjnych ścian, przeszkleniami to strzał w dziesiątkę. Gwarantują one to, że wnętrze będzie zawsze odpowiednio oświetlone oraz świeże. Zaskakującym elementem jest kominek. Znajduje się na samym środku salonu i jego design oparty został o betonowe elementy. Decydując się na taki model, architekci wiedzieli, że to będzie doskonały wybór.

Pierwsze piętro

Schody prowadzą nas z otwartego salonu na pierwsze piętro, gdzie znajdują się prywatne pokoje domowników. Ta przestrzeń pełna spokoju i elegancji, zaprojektowana została w jednakowym, białym odcieniu. Nadaje jej to minimalistycznego tonu i sprawia, że wygląda ona wyjątkowo sterylnie.

Łazienka

Wreszcie możemy zobaczyć, jak architekci zaprojektowali łazienkę. Starannie dobrane materiały stanowią elegancką oprawę tego pomieszczenia. Precyzja i kunszt, jakim wykazali się eksperci sprawiają, że nie można od niej oderwać wzorku. Brązowe, poziome płytki nawiązują do ostatnio bardzo modnej cegły, która w tym wnętrzu nie wyglądałaby aż tak efektownie. Interesującym pomysłem jest umieszczenie wanny tuż przy oknie. Dzięki temu podczas relaksującej kąpieli, domownicy mogą podziwiać piękny, zielony ogród.

Szukacie innych inspiracji związanych z aranżacją domu? Sprawdźcie tutaj:

homify 360°: energooszczędny dom w Łodzi o ciekawej elewacji

Jak podoba Wam się ten dom z elementem zaskoczenia?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu