Projekty,   zaprojektowane przez Suzanne de Kanter Architectuur & Interieur

Niesamowita metamorfoza domu w lesie

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dom parterowy zbudowany w latach 60-tych znajduje się w Holandii, na działce położonej w samym środku lasu. Został jednak porzucony i zapomniany, a lata nieużywania pozostawiły go w stanie godnym pożałowania. Mieszkańcom sąsiednich działek nierzadko zdawało się, że łatwiej i szybciej byłoby po prostu wyburzyć starą ruinę i w jej miejsce wznieść nowy dom. Jednakże, odpowiedzialna za metamorfozę architektka i dekoratorka wnętrz Suzanne De Kanter, zdecydowała się odnowić stary dom i przerobić go w lokum godne współczesnej rodziny. Zobaczcie, jakie efekty udało jej się osiągnąć!

Przed: stary pawilon

Przed renowacją dom ten wyglądał bardziej jak stary, podniszczony pawilon Społem niż dom, w którym mogłaby mieszkać nowoczesna rodzina. Odpadający tynk, staromodne okna i zapomniany ogród składały się na obraz nędzy i rozpaczy. Budynek krył w sobie wielki potencjał, a jeszcze bardziej zachwycało jego otoczenie- zielony las, obszary ogród, natura i zieleń.

Po: nowoczesny bungalow

Projekty,   zaprojektowane przez Suzanne de Kanter Architectuur & Interieur
Suzanne de Kanter Architectuur & Interieur

overzicht voorgevel vanuit de tuin, nieuwe situatie

Suzanne de Kanter Architectuur & Interieur

Zachowano parterowy charakter budynku,ale nadano mu zupełnie nowy, odświeżony wygląd. Śnieżnobiała fasada naznaczona została licznymi, wielkopowierzchniowymi oknami, które gwarantują swobodny dostęp naturalnemu światłu.

Bryle domu nadano nowy kształt, wyciągając jej dach na tyle, aby zakrył on obszar wspaniałego tarasu. Dekoracyjna pergola nie tylko znaczy strefę zewnętrznej jadalni, ale także służy do powieszenia kwiatów. Dzięki otwarciu bryły na otoczenie granica pomiędzy wnętrzem domu a jego naturalnym otoczeniem staje się bardziej płynna.

Przed: ciemne wnętrze

Po wnętrzu łatwo można się było zorientować, że dom ten był porzucony od dłuższego czasu. Odremontować trzeba było wszystkie pomieszczenia oraz odnowić wszystkie powierzchnie- od podłóg, poprzez ściany, aż do sufitu. Zdecydowano się także na usunięcie pewnych ścianek działowych, aby uczynić przestrzeń przestronniejszą i bardziej oddychającą.

Po: otwarta przestrzeń

Strefa dzienna na otwartej przestrzeni jawi się przestronnie i jasno. Duże okna aż do sufitu wpuszczają mnóstwo naturalnego światła i obramowują malowniczy ogród na zewnątrz, czyniąc go prawdziwą dekoracją we wnętrzu. Jasna drewniana podłoga wspaniale komponuje się ze śnieżnobiałymi ścianami, dając wspólnie efekt świeżości i czystości. Dwa obszary wypoczynkowe- jeden większy, skupiony wokół telewizora, i drugi mniejszy, z widokiem na ogród, maksymalizują komfort i wygodę mieszkańców.

Przed: mała kuchnia

Nawet po usunięciu wszystkich mebli i obdarciu każdego centymetra powierzchni, pomieszczenie przeznaczone na kuchnię było małe i ciasne, a do tego niedoświetlone. Dostrzegamy jednak, że wcześniej ściany pokrywały staromodne kafelki, a podłogi były szare i brudne.

Po: nowoczesna otwarta, kuchnia

Zburzono ścianę dzielącą wcześniejszą kuchnię od pozostałych pomieszczeń i wkomponowano jej obszar w strefę dzienną. Wstawiono wysoki do sufitu regał dzielący przestrzeń, który od strony salonu pełni rolę regału, a od strony kuchni miejsce, gdzie wbudowano lodówkę, piekarnik i szafki do przechowywania akcesoriów i przyborów kuchennych. Zabudowa kuchenna jest biała, co powoduje, że nie przepełnia przestrzeni, ma nawet czyni ją optycznie obszerniejszą.

Koniecznie zobaczcie inny wyjątkowy przykład transformacji: niesamowita przemiana starej fabryki!

Jak Wam się podoba efekt po?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu