Nowoczesna forteca

Martyna Raduszewska Martyna Raduszewska
Loading admin actions …

Dostosowanie koncepcji budynku do indywidualnych potrzeb może doprowadzić do powstania niecodziennych projektów. Tak stało się też, gdy austriacki inwestor i Frohring Ablinger Architekten, postanowili wybudować dla niego wymarzony dom. Rezultatem jest dom jednorodzinny, który od ulicy wygląda skromnie, natomiast od tylnej strony zaskakuje. Jak doszło do tej niezwykłej konstrukcji, przeczytajcie poniżej…

Pierwsze wrażenie

Inwestor miał wielkie szczęście, ponieważ udało mu się znaleźć wymarzoną działkę w wyjątkowej lokalizacji – w zabytkowej części niewielkiego, austriackiego miasta. Z tego miejsca roztacza się widok zarówno na historyczne centrum miasta, jak i na daleki krajobraz aż po Alpy.

Patrząc od frontu, trudno jednak sobie wyobrazić tak fantastyczny widok. Dom od ulicy sprawia wrażenie skrytego i bardzo tajemniczego. Wygląd tylnej fasady wydaje się tym bardziej zaskakujący…

Imponująca tylna fasada

Ze względu na położenie na zboczu i indywidualne potrzeby właściciela, powstał budynek o niezwykłych kształtach. Mieszkańcy domu są bardzo gościnni, ale przywiązują dużą wagę do wyraźnego rozróżnienia pomiędzy przestrzenią ogólną, dostępną dla gości, a prywatnymi pokojami. Ich życzeniem było również, aby wnętrze domu było jasne i przestronne. Aby to osiągnąć, architekci zdecydowali się na stworzenie otwartej sfery dziennej tzn. połączyli kuchnię, jadalnię i salon w jedną przestrzeń. Dało to możliwość wprowadzenia dużych okien, które umożliwiły podziwianie szerokiej panoramy oraz wypełniły wnętrze naturalnym światłem.

Na piętrze znajdują są sypialnie członków rodziny. Aby zapewnić jak najwięcej prywatności, otwory okienne zostały nieco pomniejszone i umieszczone tak, aby zachowując widok na piękne krajobrazy, wnętrze nie było dostrzegalne. W salonie na parterze, przeszklenia są znacznie bardziej okazałe, pozwalające podziwiać malownicza panoramę, ale równocześnie sprawiają, że i wnętrze domu jest widoczne. Po lewej stronie budynku mamy również wgląd do garażu, który zaprojektowany został jako część kompleksu mieszkaniowego.

Taras i basen

Dzięki naprzemiennemu układowi brył, z których składa się budynek powstały wpółotwarte przestrzenie, nadające się idealnie do stworzenia niezwykłych tarasów. Na zdjęciu widać główny taras, który prowadzi w dół do basenu. Zgodnie z ogólnym charakterem budynku balustrada tarasu została zaprojektowana w stylu minimalistycznym. Jej delikatna ażurowa konstrukcja zabezpiecza wysoki taras, nie ograniczając przy tym widoku na malowniczy krajobraz.

Jeżeli podobają się Wam duże tarasy zajrzyjcie do Katalogu inspiracji - Dom z imponującym tarasem.

Mały salon na wolnym powietrzu

Po przeciwnej stronie budynku zaplanowano kolejny taras. Otoczony z trzech stron, chroniony jest przed wiatrem i ukryty przed widokiem z ulicy. To odosobnienie pozwoliło na urządzenie małej części wypoczynkowej z otwartym paleniskiem.

Duży salon

Tak jak na elewacjim tak i we wnętrzu dominują wyraźne kształty i kolory. Na zdjęciu widzimy część otwartej przestrzeni salonu i jadalni. Komfortowy relaks zapewnia duży komplet wypoczynkowy, a długi kredens na ścianie, daje możliwość schowania w nim najpotrzebniejszych rzeczy. Kominek służy tutaj jako ścianka działowa, a także dostarcza obu, wydzielonym przestrzeniom przyjemnego ciepła.

Jadalnia z widokiem

Jaki wpływ duże okna mają na wnętrze bardzo dobrze pokazuje to zdjęcie. Jadalnia otoczona jest przeszkleniami, częściowo sięgającymi nawet od podłogi do samego sufitu. Wprowadzają one mnóstwo naturalnego światła do pomieszczenia. Z okien roztaczają się wspaniałe widoki. W połączeniu z drewnianą podłogą można wręcz odnieść wrażeniem, że kontaktu z naturą można doświadczyć także we wnętrzu domu. 

Przytulny kącik

Oprócz jadalni, tuż przy aneksie kuchennym znajduje się przytulny kącik z prostym stołem, krzesłami i oryginalną ławą do siedzenia. Interesująca jest tu przede wszystkim konstrukcja ławy. Wykonana została na drewnianym modelu, ale bardzo nowoczesnym – tapicerka ciągnie się bowiem nie tylko na długim siedzeniu, ale również na części ściany, pełniąc tym samym funkcje oparcia. Czerń obicia siedziska kontrastuje z ciepłą barwą drewna stołu i podłogi. Najsilniejszym akcentem kolorystycznym są tutaj białe, lekkie krzesła wykonane z tworzywa sztucznego. Ciekawym pomysłem jest również przedłużenie ławy pod oknem, które tworzy pewnego rodzaju oprawę, wbudowującą malownicza panoramę w ramy siedziska. 

Czy Wam też podoba się ta idea połączenia otwartości domu na naturę z zachowaniem prywatności jego mieszkańców?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu