Salon: styl , w kategorii Salon zaprojektowany przez Saje Architekci Joanna Morkowska-Saj

Trójmiejska propozycja na piękny dwupiętrowy dom

homify.Pl homify.Pl

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Nasz dzisiejszy Katalog Inspiracji prezentuje piękny, dwupiętrowy dom z północnej Polski, zaprojektowany przez naszych ekspertów ze studia Saje architekci Joanna Morkowska-Saj. Na parterze zaprojektowano strefę wspólną, a także główną sypialnię. Piętro przeznaczono na pokoje dziecięce, tak aby każda z trzech pociech miała swój własny azyl. W całym domu znajdziemy dość ograniczoną paletę kolorów, z pewnymi mocniejszymi wstawkami, szczególnie w jadalni i na klatce schodowej. Architekci zwrócili szczególną uwagę na stworzenie dużej przestrzeni magazynowej. Zresztą, za chwilę zobaczycie, że w tym domu nie brakuje szafek, szafeczek, schowków i regałów. Kolejnym elementem, który stał się kluczowym, było zapewnienie dobrego oświetlenia, zarówno naturalnego, jak i sztucznego.

  Zaczynajmy naszą wirtualną wycieczkę!

​Plan parteru

  Zacznijmy od planów parteru. Po wejściu do domu widzimy klatkę schodową, które prowadzą na piętro. Dalej po lewej stronie mamy sypialnię, podczas gdy po prawej wchodzimy do łazienki. Salon i kuchnia zostały zaprojektowane na otwartym planie, dzięki czemu całość wygląda bardzo przestronnie.

​Wejście

Jak widzieliśmy na planach, po wejściu do domu pierwsze co rzuca się w oczy to klatka schodowa. Przestrzeń pod schodami została pokryta drewnianymi panelami, wśród których znalazło się kilka wnęk na książki i inne akcesoria. Jak możemy sobie wyobrazić, cała ta przestrzeń zarezerwowana jest na szafki.

Jadalnia

  Strefa jadalniana została zaprojektowana pomiędzy kuchnią a salonem. W ten sposób, kinomaniacy mogą spożywać posiłki przy stole jadalnianym, a za razem oglądać ulubione filmy. Ponadto, usytuowanie stołu przy oknie zapewnia dostęp naturalnego światła. Strefa jadalniana została stworzona za pomocą prostego zestawu drewnianych mebli z pięcioma krzesłami o różnych odcieniach niebieskiego.

​Ściana akcentowa w salonie

Główna ściana w salonie, na której zainstalowano telewizor została wykończona za pomocą cegły pokrytej warstwą wapna. Niewątpliwie, jest to delikatnie industrialny akcent designu. Dodatkowe wykończenie to połączenie drewnianych paneli z białymi frontami.

​Duże okna

  Salon w całości posiada dodatkowy atut dwóch dużych okien które zapewniają dużo naturalnego światła. W dużej mierze białe wykończenia ścian ułatwiają odbijanie się naturalnego światła, co optycznie powiększa przestrzeń i zapewnia przyjemną atmosferę lekkości.

​Salon w całej okazałości

Dość masywna szara sofa została ustawiona dokładnie na wprost ściany z zamontowanym telewizorem. Nad sofą, architekci zdecydowali się na montaż dużej jednostki regału z większością wnęk zamykanych. Jest to konstrukcja podobna do tej, którą mogliśmy podziwiać pod schodami przy wejściu. W ten sposób cały wystrój jest bardzo harmonijny i spójny.

​Sypialnia

  Główna sypialnia została wyposażona w wygodne łóżko dwuosobowe. Wystrój został zdeterminowany przez elegancką tapetę. Podobnie jak w salonie, duże okno za długą firaną zapewnia mnóstwo naturalnego światła, co sprawia, że w pomieszczeniu panuje bardzo przyjemna atmosfera.

​Umywalka w łazience

  Umywalka została zainstalowana na starannie zaprojektowanej, drewnianej szafce. Zwróćmy też uwagę na ogromne lustro zajmujące całą powierzchnię ściany nad umywalką. Duży blat zapewnia przyzwoitą ilość miejsca na ustawienie wszelkich potrzebnych akcesoriów toaletowych. Co więcej, kropką nad i w tej aranżacji są stożkowe światła sufitowe.

​Strefa prysznicowa

Kabina prysznicowa została umiejscowiona tuż obok umywalki. Jest to prysznic typu walk-in o szklanej zabudowie. Aby przestrzeń była jeszcze bardziej interesująca, architekci zdecydowali się na artystyczną, przypominającą regał z książkami grafikę pokrywającą front szafki.

​Kuchnia

  Kuchnia, jak już wcześniej wspominaliśmy, jest częścią otwartego planu parteru. Pomimo tego, że nie ma tu granic wyznaczonych przez ściany, stworzono tu wyraźne strefy magazynową i roboczą. Wszystko za pomocą ustawieniu w literę L Oprócz funkcjonalnego aspektu, musimy również podkreślić cudowny wybór materiałów wykończeniowych. Płytki ścienne z połyskiem dodają całkowicie inny wymiar całej przestrzeni.   

Jesteście zwolennikami kuchni w kształcie litery L? Czy może stawiacie na inne litery alfabetu? Może zainteresują Was: Kuchnie w kształcie litery U… jak w ulala!

Jak Wam się podoba pomysł na strefę magazynową?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu