Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez 原典建築師事務所

Szaleństwo poziomów, czyli nietypowy dom z Tajwanu

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Architektura Azji nieustannie nas inspiruje. W dzisiejszym Katalogu Inspiracji przygotowaliśmy dom w stylu nowoczesnym, który z pewnością podbije serca naszych Czytelników ceniących sobie oryginalność. Chociaż znajduje się w dalekim Tajwanie, to nie mamy wątpliwości, że kilka rozwiązań z tego projektu sprawdziłoby się równie dobrze na polskim podwórku. Zainteresuje Was zwłaszcza, gdy pod budowę macie wąską działkę i zależy Wam na wysokim, smukłym budynku. Architekci z Ydarch naprawdę wykorzystali każdy dostępny centymetr.

Zaciekawieni? Zapraszamy w podróż na drugi koniec świata…

Cztery poziomy w ruchu

Co powiecie na tak nietypową bryłę? Wszystko tutaj zdaje się być w ruchu! Patrzymy na aż cztery poziomy, których wcale nie podzielono w oczywisty sposób… Żegnajcie proste linie, tutaj są co chwila łamane. Nie ma też mowy o płaskiej elewacji, poszczególne jej elementy wysuwają się i chowają. Biel tynku łączy się z dekoracyjnym drewnem oraz z metalową blachą zadaszeń.

Jest naprawdę wąsko!

A co z tematem wąskiej działki? Ten budynek wzniesiono dobudowując go do istniejącej, szeregowej zabudowy. Dopiero z tej perspektywy widzimy, jak jest wąski. Jednak ta wąskość została dodatkowo podkreślona wysuniętym w tył pasem elewacji z przeszkleniami. Pozwala on wizulanie oddzielić projekt od domu obok.

Ogromna przestrzeń

Spodziewaliście się ciasnoty? Nic z tych rzeczy! Wnętrze zachwyca nas swoją przestronnością, którą potęguje jeszcze wykorzystanie bieli jasnych szarości. Lśniąca posadzka także odbija światło. Drzwi na taras łączą pokój dzienny z otaczającą budynek naturą.

Gra poziomów nie tylko na zewnątrz

Przestronność salonu zapewniło otwarcie sufitu nad nim. Zabezpieczono je balustradą, więc na piętrze zdaje się tworzyć świetliste akwarium. Świetlik na dachu pozwala z kolei na połączenie pierwszego z drugim i trzecim piętrem. Nie zapomnijmy zajrzeć na balkony! Tutaj za rogiem co chwila czeka na nas coś nowego.

Przenikające się strefy

W tym domu przenikają się nie tylko poziomy, ale także strefy w poziomie. Doskonale widać to z perspektywy, z której patrzymy teraz. Możemy wzrokiem objąć praktycznie całą długość budynku. Podłużny korytarz, rozsuwane drzwi do sypialni pozwalają na harmonijne połączenie pomieszczeń. Przyjrzyjmy się praktycznym regałom wzdłuż ścian korytarza.

Nietypowe podziały

Zaskakujące w tym wnętrzu jest osłonięcie schodów ścianą pokrytej deskami z litego drewna. Jego jasny odcień nie przytłacza, a przydaje ciepła oraz tworzy połączenie z naturą. Okna wewnętrzne i… balkon pozwalają na przepływ naturalnego światła. Tylko po co balkon nad schodami?

Wnętrze z balkonem

Od strony korytarza okazuje się, że tak naprawdę jest on wygodną ławą. Dzięki świetlikom w dachu można tutaj wygodnie usiąść i zanurzyć się w lekturze. Albo po prosty wychylić się i komunikować z rodziną pomiędzy poziomami. Na kolor korytarza wybrano oczywiście biel, która odbija światło.

Łazienka z widokiem

Zajrzyjmy jeszcze do łazienki z wanną, która znajduje się na najwyższym piętrze. Na jednej z jej ścian zobaczymy te same deski, co na korytarzu, na przeciwległej z kolei czekają minimalistyczne, grafitowe płytki. Po relaksującej kąpieli regenerację kontynuować można na tarasie, z którego rozlega się widok na okolicę.

Macie problem z wąską nie działką, ale… kuchnią? Tutaj najdziecie rozwiązanie, a nawet kilka: Wąska kuchnia może być wygodna! Oto 10 dowodów.

Spodobał się Wam ten wąski budynek?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu