Projekty, wiejskie Domy zaprojektowane przez LOCALARCHITECTURE

Dom o złamanej bryle

Martyna Raduszewska Martyna Raduszewska
Loading admin actions …

Jak żyć w nowoczesnym gospodarstwie można zobaczyć na przykładzie domu dwurodzinnego, który został zaprojektowany przez biuro architektoniczne Local Architecture. Otoczony otwartymi łąkami i polami, o bryle zewnętrznej płynnie przechodzącej do wnętrza i wchodzącej z nim w symbiozę. Oprócz integracji z krajobrazem, projekt ten stanowi umiejętne połączenie współczesnej i tradycyjnej architektury.

Ściana ze szkła

Południowa ściana jest niemal w całości przeszklona, dzięki czemu nawiązuje dialog z otaczającą ją przyrodą oraz sąsiadującymi gospodarstwami. Duże, wysokie okna sprawiają, że kontakt z naturą jest bliższy, a pory roku są bardziej odczuwalne. Tworzy się silny związek pomiędzy tym co wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń. Długie szare zasłony służą do ochrony przed intensywnymi promieniami słonecznymi oraz zabezpieczają sferę prywatną mieszkańców. Mogą być używane w zależności od preferencji, niczym kurtyny odsłaniające architektoniczną scenę.

Kształt budynku wpisuje się w topografię terenu, jednocześnie rysując abstrakcyjne kształty w pejzażu. Zainspirowany estetycznymi, tradycyjnymi formami architektury rolniczej, unowocześnia i interpretuje je na nowo. 

Widok: od frontu

Pełny rozmiar budowli, można dostrzec stojąc przed jej frontową ścianą. Właściwy układ i struktura powłoki budynku wynikają z jej wnętrza. Ciąg ścianek działowych o różnych wymiarach generuje wielkość i porządek pomieszczeń. Pionowe belki przeciwdziałają orientacji poziomej i rozciągają kompleks optycznie. O innym domu z drewna możecie przeczytać w artykule: Drewniany dom z oddychającym wnętrzem.

Północ – Południe

Załamanie w fasadzie ożywia jej surową formę. Wklęsła ściana północna jest zamknięta i łamie się tylko przy głównym wejściu. W tym momencie, strefowość budynku jest widoczna, a tym samym podział na dwie jednostki. W przypadku wypukłej, szklanej, południowej fasady, widać wyraźniej podział budynku na dwie części, dzieli ona wizualnie również ogród, tak że powstaje prywatna, osobna przestrzeń na zewnątrz dla każdej z rodzin.

Nastrojowy widok

Nastanie zimy zmieniło zupełnie kształt domu. Małe okna w fasadzie świecą w nocy kolorowym, rozproszonym światłem niczym olbrzymia latarnia. Z tego punktu widzenia znajdująca się centralnie brama była zamknięta. Zwarta bryła budynku sprawia wrażenie ogromnego drewnianego klocka, zatopionego w falach śnieżnobiałego puchu.

Wnętrze

We wnętrzu domu panuje niepodzielnie światło. Dzięki podwyższonej kondygnacji okien wnętrze zyskuje maksymalne oświetlenie. Aby w najwyższym stopniu wykorzystać te sprzyjające warunki architekci zaprojektowali małą galerię ze szklaną balustradą, która łatwo przepuszcza promienie słoneczne.

Materiały

Naturalne drewno znalazło zastosowanie również w wykończeniu wnętrza, zarówno sufit jak i podłoga zostały wykonane są z tego surowca. W pomieszczeniach zrezygnowano z wysokich progów, dzięki czemu przejście pomiędzy pokojami nie grozi już ryzykownym potknięciem. Biały kolor ścian rozświetla przestrzeń i nadaje jej nowoczesną formę. Ramy okienne w kolorze antracytu dopełniają nowoczesne wzornictwo. Kolejny ciekawy element stanowią drzwi, które znikają po zamknięciu, stapiając się równomiernie ze ścianą.

Jak Wam się podoba ten projekt?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu