Industrialny zawrót głowy!

AGNIESZKA ŁYSAK AGNIESZKA ŁYSAK
Loading admin actions …

Projekt, który dzisiaj Wam zaprezentujemy, wyróżnia się wyjątkowym klimatem w nowoczesnym, industrialnym stylu. Architekci z grupy FL Architetti stworzyli jednorodzinną rezydencję, która znajduje się w pobliżu Turynu. W tym niebanalnym projekcie zestawiono elegancję, materiały najwyższej jakości, a także sprzęt, który zapewniać ma jak najbardziej oszczędne i ekologiczne użytkowanie domu. Willę podzielono na dwie kondygnacje: piwnicę z garażem, w której mieszczą się gabinet, biblioteka, sauna i pokój zabaw dla dzieci oraz wyższy poziom, w którym znajduje się serce domu – duży, otwarty salon, a także sypialnia i kuchnia. Wszystko wieńczy okazały taras, skierowany na południe, dzięki czemu będzie można delektować się na nim przyjemnymi, słonecznymi kąpielami. 

Zobaczcie, jak stworzyć nowoczesny, minimalistyczny dom, w którym użyto takie materiały jak drewno, metal, czy beton. Jeżeli jesteście miłośnikami industrialnej estetyki, ten projekt na pewno skradnie Wasze serca!

Dom w kolorze miedzi

W swoim projekcie architekci skupili się na uzyskaniu kontrastu pomiędzy materiałami zarówno we wnętrzach, jak i na zewnątrz. Fasada domu została stworzona przy połączeniu dwóch niezwykle wytrzymałych tworzyw – gładkiego, szarego betonu i minimalistycznych drewnianych listw o ognistym, rudym kolorze. Dzięki otoczeniu przestrzeni przez zieloną, soczystą trawę i mieszany las pełen najróżniejszych gatunków, całość świetnie komponuje się z naturą w iście industrialnym charakterze. Niska część budynku nie dominuje krajobrazu, a perfekcyjnie go dopełnia. Projektanci zrezygnowali na tym poziomie z jakichkolwiek kwiatów, czy krzewów – inaczej dom zostałby przytłoczony przez zieleń i nie prezentował się tak majestatycznie.  

Nowoczesność odbijająca się w tafli wody

Tak, jak pisaliśmy we wstępie, na dom składają się dwa poziomy – na wpół odsłonięta piwnica oraz właściwy poziom domu. Dzięki nietypowemu, podzielonemu na dwie kondygnacje kształtowi działki, projektanci mogli posłużyć się najgłębszymi pokładami wyobraźni, by stworzyć ten nowoczesny projekt. Niżej położona część działki ujmuje niezwykle minimalistycznym, długim basenem, w którym odbija się nowoczesny, prostokątny taras, przypominający ekran. Tutaj również architekci posłużyli się zasadą kontrastu, tym razem z surowym betonem łącząc jasne, delikatne drewno, które tworzy fasadę piwnicy.

Taras w drewnie

Osłonięty zadaszeniem taras został skierowany na południowy-zachód, co sprawi, że każdy pogodny dzień będzie mógł obfitować w odprężające chwile spędzone na komfortowych siedziskach. Drewniane podłogi i ściany będą starzeć się z godnością, dając uczucie przytulności i ciepła, dodatkowo osłaniając przed wiatrem. By zachować industrialny klimat, projektanci zdecydowali się na pokrycie sufitu metalem o głębokim, brązowym kolorze, co świetnie współgra z jasnym drewnem. Co jeszcze jest tak wyjątkowego w tej aranżacji tarasu? Przyjrzyjcie się dobrze! Nie ma on barierek! Dzięki temu z tarasu rozciąga się piękny, niczym nieograniczony widok, ale też z zewnątrz dodaje to całemu domowi elegancji i minimalizmu. Pamiętajcie jednak, że ze względów bezpieczeństwa nie powinniście rezygnować z barierek, jeżeli posiadacie małe dzieci, bądź często odwiedzają Was przyjaciele, czy rodzina ze swoimi pociechami!

Przytulny salon

Czy wydaje Wam się, że niemożliwym jest połączenie industrialnej estetyki z przytulnym, rodzinnym wnętrzem? Projektanci raz na zawsze rozprawiają się z tą kwestią, pokazując, że nie ma rzeczy niemożliwych! W centralnym punkcie salonu ustawiono sofę i cztery pufy w kolorze piaskowym, co będzie świetnym miejscem na relaks i rozmowy w gronie całej rodziny! Interesującym jest, jak nasi specjaliści uporali się z kwestią podłóg, sufitu i ścian. Tak, jak pisaliśmy wcześniej, kwestią kluczową dla projektantów był kontrast. W tym przypadku zdecydowano się na parkiet w miodowym, ciepłym kolorze w połączeniu z szarymi, betonowymi ścianami. By wnętrze nabrało wielowymiarowości i przestronności, architekci zdecydowali się na nietypowy sufit o wysokim połysku, w którym całe pomieszczenie odbija się niczym w tafli wody.

Nowoczesny pokój dziecięcy

W jednym z pomieszczeń z pięknym widokiem na ogród, projektanci zaaranżowali pokój zabaw dla dzieci. W przeciwieństwie do reszty wnętrz rządzi się nim większa swoboda w doborze kolorów i materiałów, wszystko po to, by pociechy mogły stworzyć w tym pokoju swój świat marzeń i wyobraźni! Nie myślcie jednak, że większa swoboda wiąże się z całkowitą rezygnacją z stylowych i designerskich mebli! W pokoju znajdują się dwa łóżka o prostych, drewnianych stelażach. Przestrzeń dopełnia ogromna, stara walizka przekształcona na szafę, w której dzieci mogą trzymać swoje zabawki – to świetny pomysł, by utrzymać porządek i nauczyć dzieci, że każdy przedmiot może mieć swoje miejsce w domu!

Gabinet w betonie

Stworzona przez architektów piwnica mocno odbiega od standardowego obrazu pomieszczeń tego typu. W jej przestrzeniach projektanci zaaranżowali normalne pomieszczenia, dzięki czemu jest ona pełnowartościową częścią domu. W jednym z pokoi znalazł się pokaźny gabinet, w którym oddać się będzie można pracy, w ciszy i spokoju. Sprzyjać temu będzie chłodna, stonowana kolorystyka, oscylująca wokół bieli i szarości. By uszlachetnić to wnętrze projektanci umieścili na środku okrągły drewniany stół w kolorze głębokiego brązu. 

Jesteście ciekawi innych wyjątkowych projektów domów jednorodzinnych? Zobaczcie tutaj:

Mniej znaczy o wiele więcej!

Czy zdecydowalibyście się na tak zaaranżowany salon we własnym domu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu