Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Dom z widokiem nie z tej ziemi

Martyna Raduszewska Martyna Raduszewska
Loading admin actions …

Jeśli masz okazję zbudować swój dom w pięknej okolicy, to chcesz cieszyć się tym też w swoich czterech ścianach. Duże, przeszklone powierzchnie są jednym z najbardziej popularnych sposobów na zintegrowanie natury z wnętrzem domu. Firma architektoniczna Steigerconcept AG w projekcie szwajcarskiej willi posłużyła się ogromnymi oknami, które stworzyły bardzo szczególną atmosferę. Budynek znajduje się w Engadynie, górskiej dolinie w szwajcarskim kantonie Gryzonia. Obszar ten jest jedną z najwyżej położonych, zamieszkałych w Europie dolin i dzięki temu zapewnia fascynujący widok. Jak ten fakt został wykorzystany do stworzenia koncepcji niezwykłego domu w Szwajcarii, pokażemy na kolejnych zdjęciach.

Natura w centrum uwagi

Związek z naturą jest już widoczny podczas oglądania działki. Teren wokół domu obfituje w rośliny, które tworzą zieloną oprawę elewacji. Drzewa i niskie krzewy odbijają się w szklanej tafli rozległych okien. Patrząc na budynek dostrzegamy, że nawet w wyborze materiałów budowlanych nacisk położono na naturalność. Fasada gęsto przepruta oknami, w oryginalny sposób łączy ze sobą różne materiały. Zestawienie drewna, kamienia i szkła tworzy bardzo wyrazisty, nowoczesny design. Również we wnętrzu naturalne tworzywa odgrywają główną rolę. Wykorzystano m. in. drewno modrzewiowe i orzechowe, kamień tufowy oraz porfirowy. Te dwa rodzaje kamienia składają się niemal w 75% z pyłu wulkanicznego. Podczas gdy tuf jest porowaty, porfir zaskakuje drobnoziarnistą strukturą z pojedynczymi kryształami.

Niezwykłe wrażenie

Z tej perspektywy można dostrzec jak znacznej wielkości jest willa. Budynek przez sprytnie umieszczone oświetlenie, które można znaleźć nie tylko we wnętrzu, ale również w fasadzie, nocą zmienia niemal zupełnie swój charakter. Wejście do przestronnego garażu jest również oświetlone, a tym samym dodatkowo przyciąga wzrok po zmierzchu.

Luksusowe wyposażenie willi

To zdjęcie dokładnie oddaje pierwsze wrażenie po wejściu do wnętrza szwajcarskiej willi. I możemy mieć pewność, że to nie koniec, luksusu w tym miejscu nie brakuje. Od basenu z odnową biologiczną po kino domowe –  wszystkie udogodnienia zostały tu zastosowane. Architekci zwrócili szczególną uwagę na oryginalne, wysokiej jakości materiały oraz stworzyli całościową koncepcję architektoniczną nie tylko zewnętrznej bryły, ale również wnętrza willi. W prawej części obrazu widzimy fragment schodów. Dzięki zastosowaniu ciemnego drewna orzechowego na podłodze oraz w poręczy balustrady uzyskano harmonijną kompozycję, która nadała temu miejscu szlachetnego charakteru. 

Nietypowy kamień w łazience

W łazience projektanci zdecydowali się na bardzo nietypową szaro-czarną kolorystykę. Jednak z uwagi na użycie naturalnych materiałów pomieszczenie sprawia wrażenie bardzo eleganckiego i wbrew pozorom ciepłego. Ściany w całości, aż do sufitu pokryte zostały materiałem ze skał wulkanicznych. W tej samej barwie dobrane zostało również wyposażenie wnętrza. Szczególnie pasuje ona do masywnych mebli, jakim jest widoczny na zdjęciu potężny stół, z wbudowaną umywalką. Przyjemną jasność wprowadza do łazienki klimatyczne podświetlenie stołu oraz wielkiego lustra.

Ekstrawagancja w sypialni

Projekt sypialni to idealne połączenie jasnych i ciemnych kolorów. Projektanci dołożyli wszelkich starań aby wnętrze było funkcjonale, a przede wszystkim niezwykle wygodne i komfortowe. W różnych detalach pojawiają się znów charakterystyczne dla stylu tego domu motywy – czy to w niezwykłym wezgłowiu łóżka, które swoją formą przypomina mur czy w wiszącym na ścianie malowanym delikatną kreską pejzażu leśnym. Drewniana podłoga przykryta została miękkim dywanem, aby stworzyć bardziej domową atmosferę. Dominujące naturalne materiały zostały skontrastowane poprzez wprowadzenie akcentów w postać srebrzystych kloszy lamp oraz błyszczących czarnych stolików nocnych.

Salon z bajecznym widokiem

Salon urządzony został w stylu minimalistycznym. W aranżacji wnętrza skoncentrowano się na stworzeniu komfortowej przestrzeni do wypoczynku. Ograniczono dekorację starając się przede wszystkim podkreślić zapierający dech w piersiach krajobraz za oknem. Część wypoczynkowa salonu składa się z kilku sof oraz stolika kawowego. Dla wygody na kamiennej podłodze rozłożony został dywan. Kamień został wykorzystany w tej przestrzeni na kilka różnych sposobów m. in. w konstrukcji schodów czy kominka. Oprócz kominka, który wygląda jak ścianka działowa, srebrzyste kolumny są wyjątkowym elementem wystroju tego pomieszczenia.

Wyjątkowa panorama w kuchni

Przechodzimy do rzeczywistej atrakcji domu: kuchni. Kto by się spodziewał za fasadą tego domu takiej szarej kuchni, całej w kamieniu? Pośrodku stoi ogromny blok z kamienia wulkanicznego, który stapia się kolorystycznie z podłogą wykonaną z tego samego materiału. Dzięki wykorzystaniu jednego i tego samego surowca do wykonania masywnego stołu, podłogi i niskiego murku pod oknem, kuchnia zyskała niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju styl.

Wszystkie urządzenia, takie jak lodówka, piekarnik czy kuchenka mikrofalowa zostały wtopione w głębokość ściany i zabudowane tak, że żaden element nie wystaje przed jej lico. W gładkiej tafli wyróżniają się one jedynie poprzez uchwyty. Reszta mebli zaprojektowana została bez uchwytów, co podkreśliło dodatkowo charakterystyczny wygląd wnętrza. 

Jeżeli marzycie o niezwykłym widoku z okna przeczytajcie też artykuł o domu na urwisku w austriackim mieście Linz.

Jak Wam się podoba ten projekt?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu