Projekty,  Korytarz, przedpokój i schody zaprojektowane przez 充総合計画 一級建築士事務所

Dom, który wygina śmiało ciało

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Jeśli czytacie magazyn homify regularnie, to już dobrze wiecie, że japońska architektura współczesna wyróżnia się swoim podejściem do minimalizmu. Tamtejsze projekty zaskakują na każdym kroku, szczególnie ciekawe są kształty brył budynków oraz hojne użycie drewna. Swoją prostotą zachwycają łazienki, które chciałoby się skopiować u nas jota w jotę. W przypadku domu FOLD architektów z pracowni Jyu Architect nie będzie inaczej!

Co jednak najbardziej zadziwiło nas w tym unikatowym projekcie? Otóż jest to… dobudówka. Musicie dowiedzieć się o niej więcej!

Pozginana fasada

Rozpoczynamy zwiedzanie od widoku fasady głównej. A tu… nic nie widać! To znaczy wnętrza są całkowicie osłonięte zupełnie oryginalną konstrukcją z metalu, natomiast na poziomie ulicy znajdziemy zadaszone miejsce parkingowe oraz wejście główne w objęciach z betonu. Wspomnieliśmy o nazwie domu: 'FOLD', którą przetłumaczyć można na 'zagięcie' czy 'fałdę'. Powód chyba jest oczywisty?

Zaskakująco jasne wnętrze

Wchodzimy do wnętrza, które niewiele ma wspólnego z zimnym betonem czy metalem elewacji. Tutaj czuje się zapach drewna. Ten naturalny materiał konstrukcyjny jest sam w sobie doskonałą dekoracją wnętrza. Obecnie znajdujemy się w salonie, gdzie naszą uwagę zwraca… lampa. To klasyczny projekt PH5 od Poul'a Henningsen'a. Jeden element, a przydaje stylowości całemu pomieszczeniu.

Jak już wspomnieliśmy, mamy do czynienia z dobudówką, co dzięki ogromnemu przeszkleniu 'pleców' pokoju dziennego staje się ewidentne!

Geometryczna kuchnia

Przechodzimy do kuchni i nieco cofamy się w czasie – na powyższym zdjęciu widzimy bowiem pomieszczenie jeszcze przed jego ostatecznym umeblowaniem. Stoimy za wyspą o geometrycznym kształcie, która wkrótce przechodzić będzie w jadalniany stół. W głębi tej otwartej strefy publicznej zobaczyć możemy szklaną tafę. Jest to zabezpieczenie schodów prowadzących tutaj od wejścia głównego.

Symfonia drewna

Z salony przejść można do strefy prywatnej, gdzie na antresoli czekają wygodne maty w otoczeniu ogromu półek. Ta przestrzeń ma potencjał stać się kiedyś wspaniałą biblioteką, gdzie w lekturę można będzie zatopić się korzystając z naturalnego światła.

Sypialnia – miejsce wyciszenia

Chociaż główne pokoje znajdują się w starej części budynku, to nie mogło zabraknąć także i tu prywatnego pomieszczenia do wypoczynku, to jest sypialni. Miękkie maty tatami na podłodze, rozsuwane drzwi przypominające papierowy parawan… tradycje japońskiego wnętrza są w tym projekcie bardzo obecne.

Minimalistyczna łazienka

Wielbicielom japońskiego minimalizmu z pewnością spodoba się ta łazienka. Biel ścian i armatury kontrastuje z czernią płytek podłogi. Nieprzezroczyste szkło zasłania część kąpielową. Całość pomieszczenia zalewana jest naturalnym światłem, przez co wydaje się jeszcze jaśniejsza.

Wyróżnić się na osiedlu

Na koniec naszego spaceru nie mogliśmy odmówić sobie wyjścia raz jeszcze na ulicę i pokazania Wam, jak fantastycznie prezentuje się ten nietypowy dom na tle innych budynków. Wyróżnia się w najlepszym tego słowa znaczeniu!

Chcecie dalej uczyć się od Japończyków projektowania? Zajrzyjcie do tego artykułu: 10 nietypowych i małych domów o ogromnym potencjale.

Co sądzicie o takim pomyśle na rozbudowę?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu