Spektakularny dom!

Wirginia Nieckarz Wirginia Nieckarz
Loading admin actions …

W dzisiejszym dniu przeniesiemy się do południowo-wschodniej Anglii, gdzie przyjrzymy się z bliska pewnemu jednorodzinnemu domowi zaprojektowanemu przez niemieckie studio architektoniczne Bau Fritz. Rodzina zwróciła się o pomoc do specjalistów z Bau Fritz, bowiem znani są oni z ekologicznego i zrównoważonego budownictwa oraz z dbałości o najmniejsze szczegóły. Marzeniem klientów było posiadanie domu, który będzie bezkompromisowo współczesny, a zarazem będzie wykorzystywał walory pięknej lokalizacji, w której się znajduje. Jako, iż rodzina ta kocha naturę, pragnęła ona żyć w bliskim kontakcie z malowniczym otoczeniem i móc w pełni się nią cieszyć. Jak się zaraz przekonacie, architektom bez wątpienia udało się osiągnąć wyznaczony cel pomimo ograniczających, restrykcyjnych przepisów budowlanych. Zapraszamy!

Nutka artystyczności

Pierwsze spojrzenie na dom pozwala nam zauważyć, że w jego architekturze zastosowano połączenie tradycyjnego i nowoczesnego stylu, przy czym z każdego nich zaczerpnięto to, co ma najlepszego do zaoferowania. Dzięki białemu tynkowi i drewnianym deskom na elewacji dom znakomicie wpisuje się w zielone otoczenie. Znajdujący się po prawej stronie biały element konstrukcji domu miał za zadanie nadać mu artystycznego charakteru i oryginalnego wyglądu.

Zieleń

Duży zielony ogród przypominający park to spełnienie marzeń tej rodziny. Dzięki starym drzewom otaczającym posiadłość dom jest odgrodzony od reszty świata, dzięki czemu jego mieszkańcy mają zapewnioną prywatność i własną przestrzeń. Znajdujący się na tyłach domu ogród wraz z tarasem zapewniają idealne miejsce do spędzania rodzinnego czasu na świeżym powietrzu, spożywanie posiłków na zewnątrz i zabawy z dziećmi. Budynek wyposażono w kolektory słoneczne, a cały jego układ pomieszczeń i przeszkleń został dokładnie przemyślany. Dzięki dużej ilości okien znajdujących się na wschodniej części domu, wnętrze jest przyjemnie zalane porannymi promieniami słońca, natomiast duże przeszklenia wychodzące na południe i zachód gwarantują maksymalne oświetlenie domu światłem dziennym w późniejszych godzinach.

Układ pomieszczeń

Parter domu w głównej mierze bazuje na otwartym układzie pomieszczeń, gdzie połączono kuchnię, jadalnię i salon, przy czym kuchnia i jadalnia znajdują się na podeście. Ponadto na tej kondygnacji mieści się także hol wejściowy, pokój zabaw dla dzieci i domowe biuro. Sypialnie poszczególnych członków rodziny umieszczono na piętrze, dzięki czemu dom został podzielony na strefę dzienną i prywatną. Imponujące poczucie przestrzeni w samym sercu domu osiągnięto dzięki zastosowaniu ogromnych przeszkleń.

Wypełnienie światłem

Dwie ściany salonu są niemalże w całości przeszklone za pomocą wielkoformatowych okien, dzięki czemu jest on pięknie oświetlony i wywiera bardzo pozytywne wrażenie. Po otwarciu okien właściciele mogą połączyć przytulny salon ze znajdującym się na zewnątrz drewnianym tarasem. Jasna kolorystyka wykorzystana w aranżacji wprowadza do wnętrza poczucie harmonii i spokoju. Wygodny zestaw wypoczynkowy z mnóstwem puszystych poduszek zachęca do relaksu, a widoczny po prawej stronie kominek potęguje ciepłą atmosferę ogniska domowego.

Ultranowoczesność

Obszerna kuchnia wykonana w odcieniach szarości stwarza idealne warunki do gotowania. Otwierane na dotyk ultranowoczesne zabudowane meble wraz z drewnianymi elementami tworzą elegancką i stylową mieszankę. Designerskie lampy wiszące nad blatem zostały uzupełnione licznym oświetleniem punktowym. Ciepłym akcentem aranżacji kuchni jest bukiet białych róż, wprowadzający do wnętrza element piękna natury.

Mały skarb

Wspaniałym pomysłem było urządzenia w rogu pokoju kącika do czytania z prawdziwego zdarzenia. We wnęce ułożono komfortowy materac i poduszki, a dzięki przeszkleniom miejsce to jest wspaniale oświetlone naturalnym światłem, przy którym zdecydowanie najlepiej zatraca się w ulubionej lekturze, przegląda nowe magazyny czy też projektuje w szkicowniku. W takim kącie można się schować i odnaleźć spokój, a w przerwach skierować wzrok w dal i podziwiać uroczy krajobraz rozciągający się za szybą.

Główna łazienka

Dom został wyposażony w dwie łazienki, jedną dla gości i jedną dla domowników. Obie zostały podobnie urządzone, wyposażone w meble najwyższej jakości, posiadające prostokątne nowoczesne umywalki i drewniane elementy. Na przedstawionym zdjęciu zaprezentowano łazienkę mieszkańców. Dzięki małemu okienku znajdującym się w górnej części prysznica do wnętrza wciąż wpada światło dzienne, a użytkownicy jednocześnie mają zapewnioną prywatność. Dzięki szklanej ściance oddzielającej prysznic od reszty pomieszczenia łazienka jest przestronniejsza i jaśniejsza.

Jak się Wam spodobał dzisiejszy projekt?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu