Projekty,  Taras zaprojektowane przez Vertigo jardins

Taras z wielkim potencjałem staje się rajem na ziemi!

homify.Pl homify.Pl
Loading admin actions …

Dziś, wraz z ekipą homify wybieramy się w okolice Nantes, gdzie zobaczymy metamorfozę dużego tarasu o metrażu 45 metrów kwadratowych. Wszystko działo się pod kierownictwem architektów krajobrazu z VERTIGO JARDINS. Nie obyło się bez przeszkód, które jednak nie zniweczyły planów specjalistów. Po pierwsze, problematyczne było wniesienie wszystkiego na taras. Po drugie, zmagamy się tu ze sporym wiatrem, ze względu na położenie tarasu na ostatnim piętrze budynku. 

Ze względu na te ograniczenia, zdecydowano się na wydzielenie różnych stref, oddzielonych parawanami, co również pozwoliło na rozłożenie prac w czasie.

Pomimo kilku niedogodności przy realizacji projektu, musimy jednak podkreślić pozytywne efekty. Z resztą, przekonajcie się sami!

​Przed: Ogromny potencjał

Tutaj widzimy taras przed wprowadzeniem zmian. Widzimy jak ogromną przestrzeń mamy do zagospodarowania i jak wielki potencjał ma to miejsce. Brakuje jednak harmonijnego planu – pojedyncze rzeczy ustawione tu i ówdzie świadczą o braku pomysłu na tę przestrzeń.

​Przed: Zapierający dech w piersi widok

Z tej perspektywy możemy podziwiać widok z tarasu. Mieszkańcy tego budynku mają możliwość poczuć ogromną, otwartą przestrzeń spoglądając na leżące nieopodal jezioro. Aż wstyd nie korzystać z tarasu z takim widokiem!

​Po: Nowa przestrzeń

Oto jedna z części tarasu po wykonanych pracach. Różnica jest oczywista! Na podłodze ułożono drewniany podest, co bardzo uprzyjemnia przebywanie w tej strefie. Drewno na tarasie jest jednym z najlepszych wyborów, choć wymaga zobowiązania przy konserwacji. Ponadto, w wielu miejscach umieszczono wysokie rośliny doniczkowe, co pozwala walczyć z wiatrem.

Po: ​Strefa wypoczynkowa

W tym momencie możemy podziwiać drugą część tarasu, gdzie projektanci zdecydowali się stworzyć strefę relaksu. W tej części, podłogę pokrywa sztuczna trawa. Ułożono tu poduchy, lecz dla bardziej wybrednych znalazło się kilka krzeseł ogrodowych. Po raz kolejny wykorzystano wysokie rośliny jako naturalną barierę przed wiatrem. W tej strefie marzymy tylko o jednym: położyć się na słońcu z dobrą książką w ręku.

Po: ​Elementy wykończeniowe

Kończymy naszą małą wycieczkę zwracając uwagę na niektóre elementy wykończenia. To, co naprawdę przykuwa uwagę to bambus w donicach. Roślina, która rośnie szybko i gęsto, dając osłonę przed wiatrem, ale również dająca cień. Idealny wybór do tego projektu!

Istnieje wiele możliwości w kwestii aranżacji tarasu. Po więcej inspiracji sięgnijcie do: Taras na dachu – sposób na ogród w sercu dużego miasta

Która strefa podoba Wam się bardziej?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu