Wygodny dom we Wrocławiu

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Najlepszą wizytówką pracy architektów jest ich dom własny. Możemy mieć wtedy pewność, że włożyli w niego całą duszę i serce, do maksimum wykorzystując swoje talenty. Dziś zaprezentujemy Wam taki właśnie dom własny architektów, zbudowany przez Agnieszkę Zając i Artura Tobołę z pracowni GRID Architekci. Dom wraz z pracownia stanął na działce zlokalizowanej na wrocławskich Osobowicach, stając się sensacją nie tylko w okolicy, ale także w światku architektury. Dom ten zwyciężył w konkursie na Najpiękniejszy Dom Wrocławia.

Jeżeli intryguje Was, co skłoniło jurorów na przyznanie temu akurat budynkowi tej prestiżowej nagrody, zapraszamy na wirtualną wycieczkę po domu i jego wnętrzach!

Lokalizacja

Niewielka, narożnikowa działka miała pomieścić nie tylko wygodny dom jednorodzinny, ale także pracownię architektów. Obie bryły połączono drewnianym tarasem i parkanem, co wpłynęło na funkcjonalny podział parceli. Południowo-wschodnia część ma charakter prywatny, i znajduje się tam ogród osłonięty od sąsiadów i ulicy, a od zachodu, od frontu z kolei zlokalizowano strefę wejścia. Lokalizacja działki na podwrocławskim osiedlu o tradycyjnej wiejskiej zabudowie wpłynęła na projekt tego domu, który, w zamierzeniu architektów, miał jak najbardziej do niej nawiązywać.

Bryła

Kształt bryły budynku nawiązywać miał stylistycznie do przedwojennych gospodarstw wiejskich. Założeniem było także wpisanie go zarówno w estetykę zabudowy, jak i w okoliczny krajobraz, zdominowany przez łąki i pola. O lokalny charakter dbają także tradycyjne materiały, takie jak drewno, cegła i tynk. Powstały budynek o dwuspadowym dachu jest prosty, ale tradycyjny, a stojąca obok niego pracownia ma charakter parterowy, o dachu płaskim.

Od frontu dom ma charakter niedostępny, zamyka się przed otoczeniem zewnętrznym. Niewielkie okna o wąskim kształcie nie pozwalają na wścibskie spojrzenia sąsiadów czy przechodniów. Brama wjazdowa przywodzi na myśl te znane nam z wiejskich zagród, potęgując wrażenie, które osiągnąć chcieli architekci.

Widok od strony ogrodu

Z tej perspektywy dom architektów prezentuje się nieco inaczej., bardziej nowocześnie. Wnętrze otwiera się na taras dzięki przesuwanym szklanym drzwiom w drewnianej oprawie. Taras z desek pomalowano na czarny kolor, tak jak i drewno modrzewiowe, będące częścią elewacji.

Salon

Także we wnętrzu dominują proste formy i tradycyjne materiały. Elementy konstrukcyjne nabierają znaczenia dekoracyjnego, co po części podyktowane było ograniczeniami budżetowymi. Osiągnięty efekt jest jednak zachwycający!

salonie postawiono na pomysłowe rozwiązania, oszczędzające miejsce. W ścianę wbudowano drewniany regał, gwarantujący dużo miejsca do przechowywania. Prosta, ale wygodna kanapa oraz drewniany stoik kawowy składają się na obszar wypoczynkowy. Okna na taras otwierają to wnętrze na zewnątrz, czyniąc je jasnym i przestronnym.

Jadalnia

Strefa dzienna zlokalizowana na otwartej przestrzeni na parterze łączy w sobie obszary salonu, jadalni i kuchni. W całym pomieszczeniu podłogę wylano betonem, a ściany pomalowano na biało, nawiązując do fasady zewnętrznej. Prostu, długi stół z drewna oraz otaczające go krzesła o ciekawym kształcie gwarantują wygodne i stylowe miejsce do spożywania posiłków. W tle dostrzegamy niekonwencjonalny kominek, którego komin o czarnej barwie staje się swego rodzaju dekoracją wnętrza.

Wysoki sufit

Wnętrze tego domu ma niezwykle wysoki sufit, co widać na zdjęciu, ukazującym strefę dzienną z perspektywy antresoli. Zabieg ten sprawił, że pomieszczenie nabiera niebotycznych rozmiarów, jest jasne, dobrze oświetlone, a przede wszystkim pozwala na to, aby swobodnie w nim oddychać. We wnętrzach tego typu poczuć można przestrzeń!

Detale

Tak fantastyczny wysoki sufit aż prosi się o to, aby wykorzystać jego niebywały dekoracyjny potencjał. Drewniana konstrukcja już sama w sobie prezentuje się niezwykle stylowo, nawiązując do wnętrza wiejskiej zagrody. Industrialne lampy o długich przewodach, zwieszające się z sufitu na całej wysokości wnętrza, aż do stołu w salonie, ciekawie kontrastują z tradycyjnymi elementami jego wystroju. Takie stylowe kombinacje odpowiadają jednak za wyjątkowy klimat i charakter wnętrza.

Oto kilka ważnych informacji dotyczących tego projektu:

Lokalizacja: Wrocław, Osobowice

Projektanci: GRID Architekci

Powierzchnia użytkowa: 159 metrów kwadratowych

Budżet: 300 000 PLN

Projekt i realizacja: 2009-2012

Jak Wam się podoba wiejski charakter budynku?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu