Nowoczesny dom zainspirowany… wodą!

AGNIESZKA ŁYSAK AGNIESZKA ŁYSAK
Loading admin actions …

W dzisiejszym artykule chcielibyśmy zaprezentować Wam naprawdę zjawiskowy projekt! Willa stworzona przez architektów z grupy Lab32 Architecten znajduje się w malowniczej wiosce Reeuwijk w Holandii, która otoczona przez rzeki i stawy przypomina unoszącą się na wodzie wyspę. Cała siła projektu tkwi właśnie w życiu zgodnie z naturą i zmieniającymi się porami roku. Projekt domu został zainspirowany miłością do wody i wszystkim, co z nią związane. 

Głównymi założeniami projektu było dostrzeżenie zalet środowiska naturalnego otaczającego willę, a także stworzenie ponadczasowego, minimalistycznego budynku pełnego dzieł sztuki. Przy budowie tej niesłychanej willi decydującymi były surowe przepisy co do powierzchni budynku, czy jego wysokości, by nie zdominował on pięknego krajobrazu wokół. W wyniku tego nasi specjaliści stworzyli parterowy dom z piwnicą, składający się z dwóch, harmonijnych ze sobą części. 

Tylko spójrzcie na kolejne zdjęcia tego niesamowitego domu, a z pewnością zamarzycie o stworzeniu własnego lokum w podobnej stylistyce!

Minimalistyczna fasada

Niski, parterowy dom składa się z dwóch oddzielnych części, pomiędzy którymi umieszczono taras. Biała, prosta fasada oraz podwyższenie, na jakim znajduje się dom tworzy minimalistyczny kompleks, który fantastycznie kontrastuje z grafitowym żwirem znajdującym się na podwórzu. Pomimo że dom prezentuje się na dość niewielki, jego metraż ma aż 650 m2! Wszystko to za sprawą niezwykle przestronnej piwnicy, w której znajduje się basen. Na podwórzu znalazły się również dwa garaże, które swoją stylistyką idealnie pasują do nowoczesnego wyglądu domu.

Idealne proporcje

Jedną z największych zalet projektu, który Wam prezentujemy, jest jego harmonia i idealnie zachowane proporcje. Przestrzeń pomiędzy dwoma budynkami zapewnia zapierający dech w piersiach widok na ogromne jezioro, a symetrycznie ustawione sześcienne donice z drzewkami przypominają o znaczeniu natury dla całego projektu. Elewacje budynków oraz dachy zostały poddane odpowiedniej izolacji, a w dużych oknach znalazły się potrójne szyby – dzięki temu w przestrzeniach domu panować będzie łagodząca cisza, a ogrzewanie domu będzie o wiele mniej kosztowne. 

Taras skąpany w zieleni

Ściany domu od strony zachodniej zostały w pełni przeszklone, dzięki czemu wnętrza będą pięknie rozświetlone, a przebywanie w nich zapewni piękny widok na otaczający krajobraz. Projektanci zadbali nie tylko o wnętrza tego niesłychanego domu – wokół niego znajdują się aż trzy tarasy, zaprojektowane w minimalistycznym, nowoczesnym stylu. Proste krzesła w stalowym kolorze i duży stół pozwolą na cieszenie się spożywaniem posiłków na świeżym powietrzu. Teren działki został całkowicie wyrównany, dzięki czemu dom otacza perfekcyjnie zielona, soczysta trawa.

W kształcie fali

Tak jak pisaliśmy we wstępie, tematem przewodnim, który towarzyszył projektantom podczas tworzenia tego wyjątkowego domu, była woda. Inspiracja nią najbardziej widoczna jest właśnie w tym miejscu – przeszklona ściana poprzez swój zakrzywiony kształt przypomina falę. Ten niezwykle efektowny zabieg nadaje unikatowości tarasowi, który w tym przypadku został skierowany na stronę południową. To idealne miejsce, by zasięgnąć relaksu na minimalistycznych, stalowych leżakach i podziwiać jezioro znajdujące się tuż na przeciwko.

Salon z widokiem na wodę

W centralnej części domu, skierowanej na południe, znajdują się wszystkie najważniejsze pomieszczenia, które poprzez otwartą przestrzeń, codziennie będą tętnić życiem. Ukierunkowanie tarasu sprawia, że wnętrza willi, jak i otaczający ją krajobraz, stają się integralnymi ze sobą częściami. Na pewno zastanawialiście się już nad wszystkimi wadami, które może nieść ze sobą całkowite przeszklenie jednej ze ścian – nasi architekci jednak zadbali o to, by wnętrza nie tylko były zjawiskowe, ale również funkcjonalne. Dzięki logistycznie zaprojektowanemu dachowi, latem, ostre słońce nie będzie docierać do przestrzeni salonu, natomiast wiosną i jesienią, przestrzeń wypełni się ciepłym i łagodnym światłem promieni słonecznych. 

Minimalistyczny projekt salonu opiera się na połączeniu ze sobą świetnego designu z wygodnymi dla mieszkańców rozwiązaniami. By złagodzić wszechobecną biel, architekci zdecydowali się na różne odcienie szarości, a całość ożywia duży, mięsisty dywan w oryginalnym, wrzosowym kolorze.

Kuchnia w szarościach

Kuchnia, tak jak położony nieopodal niej salon, została urządzona w bieli i szarościach. Nadaje to wnętrzu wielowymiarowości, ale i elegancji. Wnętrze to jest całkowicie zgodne z aranżacją reszty pomieszczeń willi, gdzie minimalizm został zestawiony z materiałami najwyższej jakości. Kuchnia jest niezwykle jasna i przejrzysta, głównie dzięki poprzez ukrycie szafek za frontami bez jakichkolwiek uchwytów. Szeroki i długi aneks kuchenny zapewnia odpowiednią wielkość przestrzeni roboczej, a także w sprytny sposób oddziela strefę gotowania od jadalni. 

Minimalistyczny basen

W projekcie inspirowanym wodą nie mogłoby oczywiście zabraknąć basenu! W obszernej piwnicy domu architekci stworzyli nowoczesną przestrzeń rekreacyjną i wypoczynkową, gdzie oprócz basenu znalazły się również jacuzzi i sauna. Wnętrza poprzez zastosowanie białego total-looku prezentują się niezwykle elegancko i modnie zarazem. Przestronne pomieszczenie ożywia abstrakcyjny obraz w różnych odcieniach żółtego i niebieskiego, dzięki czemu wnętrze przypomina luksusowe SPA. Jeżeli też jesteście miłośnikami wody, koniecznie zainspirujcie się tym wyjątkowym projektem!

Jesteście zainteresowani innymi nowoczesnymi projektami domów? Zajrzyjcie tutaj:

Labirynt nowoczesności!

Które z pomieszczeń najbardziej Wam się podoba?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu