Projekty,  Domy zaprojektowane przez Nico Van Der Meulen Architects

Wielowymiarowy zawrót głowy!

Wirginia Nieckarz Wirginia Nieckarz

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Żaden nowoczesny, kanciasty i współczesny budynek w Aftryce Południowej nigdy nie wyglądał tak dobrze, jak w przypadku dzisiejszego wspaniałego dzieła autorstwa studia Meulen Architects, które powstało w rezerwacie przyrody w miejscowości Bedfordview, Johannesburg.

Liczący 1100 m2 dom zwany The Kloof Road House, został zaprojektowany jako dom rodzinny. Przy jego projektowaniu chciano by wykorzystywał on atrybuty swojej lokalizacji, a mianowicie piękne widoki, oraz by mógł być on doceniany oraz gwarantował miłe spędzanie wolnego czasu zarówno w jego wnętrzu, jak i zewnątrz budynku. Wszystkie założenia genialnie zrealizowano, strefy rozrywkowe znajdujące się w jego wnętrzu oraz na zewnątrz są ogromne i komfortowe. Ten wzbudzający podziw budynek został zachwycająco „wyrzeźbiony” i reprezentuje on czystą doskonałość.

Ogromny, elegancki i eklektyczny dom wykorzystuje w pełni dostępną przestrzeń zarówno w pionie, jak i poziomie. Każdy jego detal został starannie zaplanowany, dzięki czemu uzyskano nadzwyczaj elegancki wygląd i design, który zdaje się wyprzedać czas.

Przejdźmy teraz do przypatrzenia się z bliska temu niesamowitemu projektowi!

Styl i ochrona

Tym razem spoglądamy na dom od strony ulicy, gdzie ogromny wolumen tego budynku jest uderzający. Z tej perspektywy dom zdaje się być odcięty od reszty świata za pomocą dużych stalowych form i pokaźnych podświetlonych ścian. Jako, iż jest to wjazd na jego teren posiadłości, skupiono się by część ta była odpowiednio zabezpieczona, chroniona i strzeżona. Ten fantazyjnie oświetlony wjazd prowadzi do znajdujących się na szczycie budynku czterech garaży. Abstrakcyjne linie światła mają za zadanie poprowadzić nocą gości wprost to bramy wjazdowej. Znajduje się tutaj także specjalne pomieszczenie dla pracowników ochrony oraz główna brama.

Jak można zauważyć na przykładzie tego projektu, światło pełni niejednokrotnie kluczową rolę w aranżacji, umiejętnie dobrane i rozmieszczone potrafi dodać budynkowi elegancji, nowoczesności oraz solidnego wyglądu.

Tak zabezpieczony dostęp na teren posiadłości ma wiele plusów, zwłaszcza w Południowej Afryce, odstrasza on potencjalnych intruzów i pozwala mieszkańcom czuć się bezpiecznie w swoich „czterech ścianach”.

Wielowarstwowość

Z tego miejsca można zaobserwować, jak Kloof House współpracuje z przestrzenią, wyraźnie widać jego oryginalną warstwowość i nietypowe kształty, jakie przybiera on w pionie i poziomie. Architekci tego projektu nie wierzą w stosowanie półśrodków, dlatego rezultaty ich pracy są doskonałe w każdym calu i w pełni spełniają oczekiwania ich przyszłych właścicieli.

Dom zbudowano w oparciu o otwarty plan, gdzie każde pomieszczenie gładko przenika do kolejnego, a wnętrze domu jest fantastycznie otwarte na otaczający go krajobraz i ogród.

Kształty domu wywierają ogromne wrażenie i zaskakują, zdaje się, że profesjonaliści niemalże wzięli stal i uformowali z niej finezyjną i nowoczesną ramę struktury domu. Architekci zdołali uzyskać efekt takie wyrzeźbienia dzięki zestawieniu silnych i twardych linii z delikatniejszymi, miękkimi i bardziej elastycznymi kształtami.

Strefa zewnętrzna

Strefa rozrywki i odpoczynku na świeżym powietrzu jest wysunięta nieco dalej od głównego budynku, dzięki czemu zagwarantowano wystarczającą przestrzeń do spędzania wesołego życia rodzinnego przy basenie i ogrodzie, grillowania i urządzania wieczornych spotkań towarzyskich.

W każdej części tego domu, zarówno we wnętrzu, jak i na zewnątrz, architekci konsekwentnie zastosowali takie materiały jak: stal, szło i beton. Dzięki ostrym i ukośnym liniom świateł wykreowano modne krawędzie, a przestrzeń przyozdobiono nowoczesnymi meblami.  

Profesjonaliści ze studia Meulen Architects bawili się kształtami i kątami, czego fenomenalne efekty można dostrzec m.in. na dachu, ścianach i filarach. W całym projekcie postawiono na mocne naturalne kolory, takie jak odcienie szarości, czerń i beż.

Widoczna na zdjęciu przestrzeń obrazuje, jak architekci zdołali osiągnąć efekt nowoczesności i współczesności bez jednoczesnego pogorszenia komfortu życia rodzinnego. Wspaniały ogród stwarza idealne miejsce do zabawy dzieci, biegania i skakania, uzupełnia on innowacyjną strukturę budynku, a tym samym podkreśla w pełni rodzinny aspekt domu.

We wnętrzu

Architekci odpowiedzialni za projekt tego domu słyną ze zdolności płynnego połączenia wnętrza domu z jego zewnętrzną stroną, które odbywa się w znacznej mierze dzięki zastosowaniu dużej ilości szkła. I tak właśnie uczyniono w tym przypadku, dzięki licznych przeszkleniom pozbawionym ram taras stał się prawdziwym przedłużeniem salonu.

Dzięki odpowiedniemu umeblowaniu, starannie dobranym dekoracjom oraz efektownym oświetleniu aranżacja wnętrza jest przytulna i ciepła, a tym samym odzwierciedla wygląd zewnętrzny budynku.

Ciemna kolorystyka wnętrza jest co jakiś czas przełamywana żywszym kolorem, który odnaleźć można m.in. w dodatkach i wykończeniach. Efekt ogromnej dostępnej przestrzeni uzyskano dzięki połączeniu pomieszczeń, np. salonu z jadalnią. Z jadalni z kolei można dodatkowo wyjść na taras, gdzie umieszczono dodatkowy stół jadalny umożliwiający spożywanie posiłków na świeżym powietrzu.

Sen na najwyższym poziomie

Sypialnie zaprojektowano tak, by były otwarte albo na ogród albo na prywatną przestrzeń wokół domu. W tej luksusowej posiadłości znajdują się cztery sypialnie z łazienkami, w tym główna sypialnia na piętrze, sypialnia dla gości na parterze, którą widać na zdjęciu, oraz dwie sypialnie dzieci.

Sypialnia dla gości posiada przyjemny widok na ogród, jej szklane harmonijkowe drzwi można łatwo złożyć dzięki czemu przebywająca w niej osoba może poczuć się niemalże jak na łonie natury. Wystrój pokoju, podobnie jak całego domu, jest stylowy, elegancki i nowoczesny. Poza standardowymi kolorami tj. bielą, czernią i szarością, wprowadzono do niej element żółci za pomocą poszewek na poduszki.

Pomimo wielkości domu architekci pracowali bardzo ciężko by upewnić się, że będzie on energooszczędny. Wyposażono go w wodny system ogrzewania podłogowego, który dodatkowo zwiększa komfort jego mieszkańców. System ten podłączono do kolektorów słonecznych oraz pompy ciepła i wykorzystuje się go zarówno do grzania, jak i chłodzenia domu.

Klasyka

Górne piętro tego niesamowitego domu rodzinnego mieści w sobie pokój zabaw i pokój przeznaczony na relaks z widokiem na kuchnię i salon. Jego przestrzeń przekształca się w duży balkon, z którego rozciąga się widok na charakterystyczną panoramę miasta Johannesburg.

Widoczny na zdjęciu pokój jest urządzony stylowo, wyposażono go m.in. w sofę w stylu funky i nowoczesne oświetlenie, które dominuje w całym wnętrzu domu. Duży balkon z przeszklonymi balustradami jest hołdem dla nieograniczonej przestrzeni.

Dzisiejszy projekt można scharakteryzować dwoma słowami: odważny i śmiały. Dom ten postrzegany jest przez wielu za przyszłość architektury.

Jeśli zachwycił was ten projekt, to ten was również nie rozczaruje: Lustrzany cud architektury!

I co myślicie na temat tego projektu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu