Projekty,  Domy zaprojektowane przez Olivier Stadler Architecte

Od banału do prawdziwego szału!

Aśka Warchał Aśka Warchał

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Nawet te domy, które kiedyś w pełni spełniały potrzeby właścicieli mogą z czasem stać się niepraktyczne i przestać odpowiadać gustom estetycznym mieszkańców. Jeśli lubimy nasze lokum, a wizja przeprowadzki wywołuje u nas ból głowy, to powinniśmy zastanowić się nad przebudową. Każda ingerencja w istniejącą strukturę jest inna. Różnić się będzie skala, cena. Niektóre projekty całkowicie odmieniają charakter konstrukcji, inne przywracają jej dawny blask. Większość jednak łączy to, że dokonuje się remontu przynajmniej części budynku oraz powiększa się przestrzeń mieszkalną. 


Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was interesujący projekt całkowitej metamorfozy jednorodzinnego domu we francuskiej miejscowości Noisy le Roi. Jest to dzieło paryskiego studia architektury Olivier Stadler Architecte. Nasi profesjonaliści z ciemnej nory bez żadnego charakteru uczynili eleganckie lokum dla współczesnej rodziny. 

Jesteście ciekawi efektów ich pracy?

Przed: Nuda i bezguście

Przed rozpoczęciem prac budynek przedstawiał smutny widok. Niby wszystko tutaj było w porządku, natychmiastowej konieczności modernizacji lecz fasada domu straszyła przechodów zamiast ich zapraszać. Projekt werandy był całkowicie nietrafiony, nie pomyślano o jej doświetleniu. W efekcie mieliśmy do czynienia z ciemną norą z plastikowymi meblami. Zdecydowano się więc na działanie!

Po: Elegancja Francja

Po reformach dom trudno rozpoznać! Fasada lśni pomalowana na biało, odnowiono także taras, który pokryto teraz ciemną dachówką. Przestrzeń werandy wykorzystano na powiększenie strefy kuchni oraz jadalni. Co istotne, nie ingerowano znacznie w strukturę budynku, oprócz wyburzenia części ścian wiele elementów konstrukcyjnych pozostało, w tym wsparcia dachu, teraz oddzielające od siebie ogromne przeszklenia. Nowe życie tchnięto także w ogródek, który nareszcie stał się miejscem, gdzie po prostu chce się spędzać czas!

Zapraszające wnętrze główne

Fasada od ulicy znajduje się zorientowana jest pod kątem prostym wobec fasady od ogrodu. Rząd stosunkowo małych okien zapewnia dopływ naturalnego świata przy jednoczesnej ochronie prywatności mieszkańców. Jak już mogliśmy zauważyć, w oryginalnym projekcie ważną rolę spełniała wystająca ponad poziom terenu piwnica, dlatego do wejścia prowadzą schody. Mamy do czynienia z typowym domem o dachu dwuspadowym, gdzie styl nowoczesny sprawdza się znakomicie.

Ogromny przedpokój

Projekty,  Garderoba zaprojektowane przez Olivier Stadler Architecte
Olivier Stadler Architecte

Aménagement du dressing d'entrée

Olivier Stadler Architecte

Przedpokój zaskakuje nas swoją przestronnością! W jego głębi znalazła się nawet mała strefa wypoczynkowa dla tych, którzy lubią obserwować, co się dzieje na ulicy. Najważniejsze w tym pomieszczeniu są zabudowane szafy, mieszczą one w sobie ubrania całej rodziny. Designerski stołek pomaga mieszkańcom w ubieraniu butów. W aranżacji biel dominuje biel choć i stonowany brąz oraz szarość także dochodzą do głosu.

Coś dla moli książkowych

Projekty,  Salon zaprojektowane przez Olivier Stadler Architecte
Olivier Stadler Architecte

Vue sur la bibliothèque

Olivier Stadler Architecte

Znajdujemy się teraz w salonie, którego granicę wyznacza wygodny fotel koloru ciemnej, stonowanej żółci. Zanim jednak porozmawiamy o pokoju dziennym, zwróćmy uwagę na przemyślany projekt strefy lektury widoczny w głębi. To proste rozwiązanie możemy skopiować w naszych domach. Dwa zwyczajne regały postawiono po obu bokach okna, pomiędzy nimi z kolei swoje miejsce znalazła drewninana ławeczka z poduszkami.

Przestronny salon

Projekty,  Salon zaprojektowane przez Olivier Stadler Architecte
Olivier Stadler Architecte

Ouverture des murs porteurs, pose d'IPN pour agrandir les espaces

Olivier Stadler Architecte

Odsłonięta belka sufitowa uświadamia nam skalę zmian, które zaszły w tym wnętrzu. Miejsce dawnej werandy zastąpił wygodny narożnik, przestrzeń salonu znacznie się powiększyła. Teraz można relaksować się tutaj ciesząc się widokiem ogrodu. Z ciemnym brązem belki doskonale współgra jasnobrązowy parkiet podłogi. W głębi znalazła swoje miejsce strefa jadalni. Drewniany stół oraz szafkę do przechowywania naczyń zestawiono z nowoczesnymi metalowymi krzesłami.

Otwarta kuchnia

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez Olivier Stadler Architecte
Olivier Stadler Architecte

Cuisine avec plan en béton ciré

Olivier Stadler Architecte

Jak jadalnia, to i kuchnia musi znajdować się w pobliżu. Jest ona naprawdę ogromna! Także tutaj wykorzystano elementy metalowe. Zmianę funkcjonalnej strefy podkreślono podczas wprowadzenie tutaj podłogi z polerowanego betonu. Najciekawsza jest jednak wspomniana skala pomieszczenia. Strefa przygotowania posiłków jest tutaj naprawdę ogromna! Układ ma kształt odwróconej litery U, zakończonej barkiem – idealnym miejscem na szybkie śniadanie. 

Zastanawiacie się, jak urządzić kuchnię z miejscem na spożywanie posiłków? Barek może okazać się także de Was doskonałym rozwiązaniem, sami sprawdźcie: TOP 10 – najpiękniejsze kuchnie z barkiem!

Radosny pokój dziecięcy

Na poprzednim zdjęciu co uważniejsi zauważyli otwierający się korytarz. W tym miejscu możemy przejść do piwnicy bądź też na poddasze. Kierujemy nasze kroki na górę i odkrywamy krainę dziecięcej fantazji. Naszym najmłodszym skośne sufity nie przeszkadzają, wręcz przeciwnie, mogą stać się inspiracją do stworzenia własnych ukrytych królestw. Kolorowy dywan ociepla białe pomieszczenie i wprowadza nastrój zabawy.

Co sądzicie o tej metamorfozie?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu