Dom Fata Morgana

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

W Szwajcarii w kantonie Argowia zbudowano dom, który naprawdę robi wrażenie. Z zewnątrz niepozorny, skrywa ogromną niespodziankę. Za projekt oraz realizację odpowiada studio architektury rgp architekten sia ag. Z siedzibą w firmie Baden, słynie ono z architektury zrównoważonej i o trwałej wartości. Niedaleko tego miasta, znajduje się Ennetbaden. To właśnie tam powstał ten idealny dom dla rodziny.

Pierwsze wrażenie

Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez rgp architekten sia ag
rgp architekten sia ag

Ansicht Erschliessungsseite

rgp architekten sia ag

Od strony ulicy pojawia się przed nami jedynie płaska konstrukcja, na pierwszy rzut oka zdająca się małym domkiem, nie dużym rodzinnym domem.

Ogólnie rzecz ujmując, projekt elewacji jest bardzo powściągliwy: przednie drzwi zlewają się z drzwiami garażu, są prawie niezauważalne. Okno nie wydaje się wpuszczać wiele światła do wnętrza… Kiedy spojrzymy na tylnią fasadę, spotka nas spore zaskoczenie!

Efekt wow!

Tutaj widzimy dom od tyłu – i nie wierzymy własnym oczom! Zagrano sprytnie z naszą percepcją, bo chyba nikt nie spodziewał się takiego widoku. Formy o strukturze sześcianu, mówią współczesnym językiem. Harmonizują z nimi przeszklone ściany parteru. Również okna na piętrze są sporych rozmiarów.

Organizacja ogrodu

Dopiero po zmianie perspektywy, zdajemy sobie sprawę z rzeczywistego rozmiaru budynku oraz posesji. Teren ogrodu został podzielony na dwa poziomy. Ogród, do którego można wejść bezpośrednio z domu, został zaprojektowany z trawnikiem i basenem. Wokół basenu rozpościera się drewniany taras. Na stabilniejszej od trawnika powierzchni, można się zrelaksować.

Jasne pokoje dzienne

Wewnątrz widzimy zalety przeszklenia całej prawie fasady parteru. Przenikają przez nie promienie słoneczne, zapewniając dopływ światła i ciepła. Ten efekt ma wpływ na samopoczucie domowników, jakość życia domowników wzrasta ogromnie!  Można dzięki temu było również zdecydować się na ciemniejsze podłogi. Ponieważ przeszklenie tworzy prostokąt, można było wprowadzić do wnętrza zasłony, które z jednej strony chronią prywatność, a z drugiej stają się elementem dekoracyjnym.

Szczególnie atrakcyjny jest kominek, który dzieli przestrzeń na część jadalną i salon. Niepozornie wyłania się z muru. Sam/a zastanawiasz się nad takim? Koniecznie zerknij na ten Katalog Inspiracji: Kominki dzielące pokój: który wybrać?

Duży drewniany stół jest centralnym punktem jadalni, która znajduje się zaledwie dwa kroki od salonu. Wiszące nad stołem lampy, dodatkowo go doświetlają.

Na piętrze

Na górze kontrast pomiędzy ciemnymi drewnianymi podłogami i białymi meblami daje niesamowity efekt. Aby maksymalnie uporządkować przestrzeń, zaprojektowano zabudowane szafy. 

Widok z okna jest niesamowity, a wpadające światło zalewa pomieszczenie…

Mielibyście ochotę tam zamieszkać?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu