Projekty,  Sypialnia zaprojektowane przez Hoyran Wedre Country Houses

8 błędów aranżacyjnych, których należy unikać w sypialniach

homify.Pl homify.Pl
Loading admin actions …

Nie ulega wątpliwości, że sypialnia jest najbardziej intymnym i przytulnym pomieszczeniem w każdym mieszkaniu. Ze względu na to, aranżując sypialnię powinniśmy wykazać się szczególną rozwagą i zadbać o to, aby jej wystrój nie był zbyt ciężki i przytłaczający. Najważniejsze, aby pokój odpowiadał naszym preferencjom. W niniejszym Katalogu Inspiracji zdecydowaliśmy się na zaprezentowanie Wam 8 błędów aranżacyjnych najczęściej popełnianych w sypialniach. Mamy nadzieję, że dzięki temu unikniecie złych posunięć, a Wasza sypialnia będzie istnym rajem na ziemi.

1. Wizualnie ciężka sypialnia

Jednym z najczęściej popełnianych błędów aranżacyjnych w sypialniach jest postawienie na zbyt ciężki wystrój i styl. Całość ze zdjęcia prezentuje się wizualnie mało atrakcyjnie, dywan zbiera kurz i zanieczyszczenia. Podobnie, jak pościel, żyrandol, czy niewielki czerwony stołek umieszczony w nogach łóżka.

Rozwiązanie: meble i ściany powinny być jasne i stonowane, a dywan usunięty. Dzięki temu pokój stanie się znacznie bardziej przytulny i nowoczesny.

2. Brak miejsca do poruszania się

Często przy projektowaniu pomieszczenia nie bierze się pod uwagę jego wielkości, od której tak naprawdę najwięcej zależy. Już w pierwszych krokach powinno się zaplanować wszelkie odstępy i przestrzenie wokół łóżka. Pokój ze zdjęcia jest najlepszym przykładem na to, jak łatwo można przesadzić z ilością mebli.

Rozwiązanie: zaleca się zachowanie minimum 70 centymetrów odstępu między łóżkiem, a innymi obiektami. Po sypialni trzeba się przecież swobodnie poruszać!

3. Różne i niepasujące do siebie meble

Pamiętajcie: eklektyczny nie znaczy zagracony i bezmyślnie zaaranżowany. Nierzadko wykańczamy sypialnie meblami i materiałami przynależącymi do różnych stylów. Co za tym idzie – w pomieszczeniu panuje chaos i brak jakiejkolwiek organizacji.

Rozwiązanie: naturalne kolory półek i zagłówków to gwarancja elegancji i szyku.

4. Niemożność pełnego otworzenia szafy

Jeżeli planujemy ulokować w sypialni szafę, a w 99% przypadków tak jest, pamiętajmy, że powinniśmy mieć do niej wygodny dostęp i swobodnie ją otwierać.

Rozwiązanie: gdy brakuje przestrzeni na szafę z drzwiami otwieranymi klasycznie, postawmy na szafę z drzwiami przesuwnymi i po problemie.

5. Brak dekoracji

Istnieje cienka granica pomiędzy subtelną dekoracją, a przesadą i przepychem. Kiedy przychodzi do renowacji lub dekorowania pomieszczenia, ani na chwilę nie powinniśmy zapominać o tym, czego tak naprawdę pragniemy. W propozycje ze zdjęcia nie ma praktycznie nic przyjemnego ani zachęcającego.

Rozwiązanie: powieśmy piękny obraz na ścianie i zmieńmy pościel na bardziej kolorową! Zmiana niewielka, a zaszokuje wszystkich.

6. Mała dbałość o szczegóły

Detale to podstawa każdego pokoju. W pomieszczeniu ze zdjęcia brak jakiejkolwiek zgodności pomiędzy zasłonami, a nakryciem łóżka sprawia, że całość prezentuje się mało atrakcyjnie.

Rozwiązanie: zasłony, pościel oraz dywan powinny ze sobą idealnie współgrać. Jeżeli jest to dla nas zadanie zbyt trudne, zawsze możemy poradzić się na przykład jakiegoś projektanta wnętrz.

7. Wiele kolorów

Pokoje, w których mamy do czynienia z wieloma barwami, nie są zwykle pomieszczeniami sprzyjającymi odpoczynkowi i relaksowi.

Rozwiązanie: wybierz tylko dwa kolory albo postaw na kolory naturalne, takie jak szary, kremowy, beżowy lub biały.

8. Brak świeżości

Zdarza się, że pokój pełen mebli staje się – w wyniku upływu lat – niemodny, niewygodny i nieprzyjemny.

Rozwiązanie: kilka nowoczesnych elementów z pewnością doda pomieszczeniu świeżości. Kolorowa poduszka lub dywan, wesoła tapeta albo pomalowanie na nowo zagłówka – tak niewiele, a jednocześnie tak wiele!

A Waszym zdaniem, który z tych błędów jest najbardziej karygodny?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu