Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez Hitchings & Thomas Ltd

13 rzeczy, o których każda kuchnia powinna zapomnieć!

homify.Pl homify.Pl
Loading admin actions …

Plastikowe butelki, puszki, pudełka oraz różnego rodzaju szmatki i szmateczki porozrzucane po wszystkich kątach – czy tak właśnie wygląda Wasza kuchnia? Jeżeli odpowiedzieliście twierdząco, świetnie trafiliście! W niniejszym Katalogu Inspiracji podpowiemy, w jaki sposób rozwiązać powyższy kuchenny problem. Aby posiadać odpowiednio zorganizowaną kuchnię – wbrew pozorom – nie potrzeba naprawdę wiele. Praktyczną i funkcjonalną przestrzeń, w której wszystko będzie miało swoje miejsce, można wykreować nawet w kilka minut! Na początek usuńcie z Waszej kuchni 13 przedmiotów, na które za chwilę wskażemy. Potem już samo się potoczy!

1. Nieużywana książka kucharska

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez Hitchings & Thomas Ltd
Hitchings & Thomas Ltd

Blue & Cream Gloss Kitchen, Aberdare, South Wales

Hitchings & Thomas Ltd

Książka kucharska to nie tylko rozwiązanie praktyczne, ale i element dodający każdej kuchni uroku. Jeżeli jednak praktycznie z tego rodzaju książek nie korzystamy i zbierają one jedynie kurz, nie warto, aby dłużej zajmowały przestrzeń, którą można przeznaczyć na coś bardziej niezbędnego, na przykład na dodatkowe miejsce służące do przygotowywania żywności.

2. Kubki i filiżanki

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez MAKE International
MAKE International

Jane Foster Range

MAKE International

Kubki i filiżanki są przedmiotami niezmiernie praktycznymi, z którymi najczęściej wiążą się pewne historie z naszego życia; do których jesteśmy mniej, bądź bardziej przywiązani, bo na przykład dostaliśmy je w prezencie lub przywieźliśmy z dalekiej podróży. Jednak ich nadmiar to także marnotrawstwo cennej przestrzeni kuchennej. Na pewno wśród Waszych kubków znajdą się takie, których od dłuższego czasu już nie używacie. Nie chcecie się ich pozbyć? Najlepiej schować je do jakiegoś pudełka i gdzieś przechować. Po pewnym czasie, chcąc odświeżyć wystrój kuchni, warto do nich powrócić kosztem innych przedmiotów. Efekt „wow” gwarantowany!

3. Plastikowe torby

Projekty,  Gospodarstwo domowe zaprojektowane przez Aequorea
Aequorea

Aequorea Bags Small – Apples&Beige

Aequorea

W dzisiejszych czasach praktycznie wszystkie zakupy pakujemy w łatwo dostępne w supermarketach siatki. Choć można je wykorzystywać wielokrotnie, chyba nie zaprzeczycie, że stanowią one dodatkowe tworzywa sztuczne przechowywane w naszych domach i często nie wracają już z nami do sklepów. Szykując się na następne zakupy postarajcie się zabrać siatki ze sobą z domu. W ten sposób nie będziecie potrzebować nowych i zachowacie się w sposób bezpieczny i przyjazny dla środowiska.

4. Stare ścierki

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez ferm LIVING
ferm LIVING

ferm LIVING Image Photos

ferm LIVING

Jeżeli Wasze kuchenne ścierki można policzyć na palcach jednej ręki – gratulacje! Jeżeli nie – wywalcie kilka z nich zaczynając od tych najstarszych i najbardziej zużytych. Będziecie zaskoczeni, ile nowej przestrzeni zyskacie!

5. Garnki i słoiki z jedzeniem

Ten wątek idzie w parze z wątkiem numer 3. Ilekroć kończy się Wam jakiś dżem lub coś podobnego, co było przechowywane w garnku lub słoiku – zachowujecie opakowanie, bo może Wam się jeszcze przydać. W rzeczywistości, przydało się kiedyś? Pewnie nie. Wszelkie tego rodzaju butelkowo-słoikowe zbiory usuńcie od razu. Jeżeli jednak jesteście żywym zaprzeczeniem i takich opakowań często powtórnie używacie, wybierzcie kilka najbardziej użytecznych, a reszcie powiedzcie „do widzenia”!

6. Bezużyteczny sprzęt

W każdym domu są naczynia lub sprzęty nieużywane. Pomimo ich piękna i nieznanej (może świetlanej) przyszłości, warto zrezygnować z nich od razu. Gdzieś żyć trzeba!

7. Dodatkowe noże

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez The Rustic Dish
The Rustic Dish

Large Rustic Olive Wood Serving Board

The Rustic Dish

W naszych kuchniach – często i nieświadomie – gromadzimy noże. Po raz kolejny zatem zaapelujemy do Was, abyście nadmiaru najlepiej szybko się pozbyli. Nowe i nieużywane można na przykład dać w prezencie koledze, który niedawno się przeprowadził i jeszcze nie zaopatrzył w odpowiednie. Dzięki temu bardziej przyjaźnie na Was spojrzy!

8. Data ważności

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez Lewis Alderson
Lewis Alderson

Surrey kitchen

Lewis Alderson

Czasem kupimy coś pysznego do jedzenia, wsadzimy do lodówki i zapomnimy o tym, a okres ważności minie. Najlepszym rozwiązaniem tego problemu są regularne porządki w lodówce oraz systematyczne sprawdzanie dat ważności na wszystkich posiadanych w niej produktach.

9. Plastikowe pojemniki na żywność

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez Dotcomgiftshop
Dotcomgiftshop

Set Of 4 Ridged Melamine Stacking Bowls With Lids

Dotcomgiftshop

Z pojemnikami na żywność jest jak ze skarpetkami – znikają nagle i nie wiadomo gdzie. Zwłaszcza, gdy mamy ich zbyt dużo. Spróbujcie zorganizować swoje pojemniki, na przykład segregując je według pokrywek. Te, które nie są kompletne, po prostu wyrzućcie.

10. Magnesy na drzwiach lodówki

Wielu z nas lubi przyczepiać magnesy na lodówkę. Lodówka jest także świetnym miejscem do zamieszczania na niej różnego rodzaju przypomnień, ważnych notatek, czy fotografii. Jednak, gdy za bardzo ją obwiesimy, kuchnia jako całość może prezentować się dość chaotycznie. Przejrzyjcie wszystko to, co macie przypięte do lodówki i czym prędzej wyrzućcie elementy zbędne.

11. Przepisy do wypróbowania

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez Harvey Jones Kitchens
Harvey Jones Kitchens

Shaker kitchen by Harvey Jones

Harvey Jones Kitchens

Zbieranie przepisów, spisanych ręcznie bądź wydrukowanych, to hobby nie tylko pań, ale i panów. Szkoda, że na zbieraniu się kończy i większość z tych przepisów nigdy nie zostanie sprawdzonych w praktyce. Przeczytajcie je uważnie i od razu pozbądźcie się części z nich, mających najmniejsze szanse powodzenia.

12. Butelki po wodzie

Projekty,  Jadalnia zaprojektowane przez POLKA
POLKA

Vöslauer

POLKA

Nawadnianie organizmu to kwestia niezmiernie istotna, ale gromadzenie plastikowych butelek po wodzie? Najlepiej po prostu zainwestować w butelkę wielorazową, która będzie towarzyszyła nam codziennie, przez dłuższy czas.

13. Pozostałości po daniach na wynos / zamówienie

Danie na wynos lub bezpośrednio dostarczone do domu – któż z nas tego nie lubi i z tego nie korzysta?! W codziennym biegu rzadko mamy czas na gotowanie i często kończymy jedząc coś szybkiego i prostego, a przy tym również niezdrowego. Zamówiony produkt często jest okraszony również wieloma serwetkami, sosami w opakowaniach, czy plastikowymi sztućcami. Jeżeli chcemy chronić środowisko, uprzedźmy następnym razem osobę przyjmującą zamówienie o tym, że te wszystkie dodatki już posiadamy (o ile posiadamy).

A Wy co sądzicie o naszych wskazówkach?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu