Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez JEBENS SCHOOF ARCHITEKTEN

Życie w nowoczesnej stodole!

Wirginia Nieckarz Wirginia Nieckarz
Loading admin actions …

Projekt, który chcielibyśmy wam dziś zaprezentować jest autorstwa niemieckiego studia architektonicznego Jebens Schoof Architekten. Dom ten od wewnątrz z pewnością nie przypomina wnętrz tradycyjnych domów, ponieważ zastosowano w nim wiele niecodziennych rozwiązań, które składają się na jego unikatowość. Właściciele zlecając wykonanie tego projektu specjalistom zaznaczyli, że chcieliby by ich przyszły dom charakteryzował się przestronnością i otwartością, i uwierzcie nam, architekci dali z siebie wszystko by spełnić życzenie swoich klientów. Choć z zewnątrz budynek wygląda dość niepozornie, to jego wnętrze wypełnia komfortowa i zupełnie nowoczesna przestrzeń, w której mieszkańcy mogą poczuć się nadzwyczaj swobodnie. Co tu dużo mówić, przekonajcie się sami o czym mowa!

Ponadczasowy wygląd

Na pierwszy rzut oka można powiedzieć, że nieruchomość ta swoim prostym kształtem przypomina stodołę: dwuspadowy dach i drewniana konstrukcja… jednak w rzeczywistości jest to wygodny i przestronny dom rodzinny, który dzięki swojemu wyglądowi znakomicie się wpisuje w otaczającą go okolicę. Jego architektura jest klasyczna, a zarazem nowoczesna, prezentuje ona znakomitą równowagę pomiędzy innowacją, stylem i tradycyjnością. Szary kolor dachu w ciekawy sposób współgra z jasnym drewnem zastosowanym w pozostałej konstrukcji budynku oraz ciemnoszarymi obramowaniami okien i drzwi. Mówiąc o oknach od razu możemy spostrzec, iż w budowie tego domu zdecydowano się zastosować wiele przeszkleń, dzięki którym do jego wnętrza nie tylko wpada wiele naturalnego światła, ale także zapewnia mieszkańcom ładny widok na ogród. W takim domostwie nie może zabraknąć także tarasu, na którym właściciele mogą spędzać czas na świeżym powietrzu, grillować i wypoczywać wspólnie z rodziną i przyjaciółmi.

W zbliżeniu

Co jest bardzo ważne w przypadku tego domu to fakt, iż został on tak zaprojektowany jako dom energooszczędny, dzięki czemu właściciele będą otrzymywać co miesiąc mniejsze rachunki niż w przypadku tradycyjnego domu. Jego poziom efektywności energetycznej wynosi KfW70, co oznacza roczne zużycie energii na poziomie 70% w stosunku do zużycia budynku referencyjnego, oszczędność uzyskano m.in. poprzez zastosowanie wysoce izolowanej powłoki budynku.

Jeśli interesują was domy energooszczędne to zachęcamy także do zapoznania się z artykułem: 6 rzeczy które trzeba wziąć pod uwagę budując dom energooszczędny.

Otwarta przestrzeń

Wchodząc do wnętrza domu odnosi się wrażenie ogromnej dostępnej przestrzeni, co jest zasługą brakiem ścianek działowych i sufitu nad większą częścią parteru, który dzieliłby dom na 2 piętra. Stworzenie dużego przestronnego pomieszczenia reprezentującego sferę dzienną było jednym z głównych założeń projektu, dlatego postanowiono połączyć ze sobą trzy strefy domu: salon, jadalnię i kuchnię. We wnętrzu dominuje stonowana kolorystyka, biel ścian zestawiono z drewnianym umeblowaniem i czarnymi elementami wyposażenia wnętrza, takimi jak sofa, kominek czy schody.

Nietypowy układ

Tym razem mamy okazję zerknąć z góry na drugi koniec parteru, gdzie mieści się sypialnia i łazienka. Nad nimi, na piętrze znajduje się duży pokój służący m.in. jako miejsce pracy, którego ściany sięgają jedynie do pewnej wysokości, łącząc go tym samym z resztą domu. Osoba przebywająca w nim może swobodnie obserwować wszystko to, co dzieje się na parterze, sprawdzić kiedy obiad jest gotowy lub jaki film ogląda w danym momencie pozostała część rodziny. 

Zapewne największe zdziwienie budzi łazienka, zdaje się, że jest ona połączona z salonem, kuchnią i jadalnią, ponieważ nie widać żadnych drzwi czy ściany oddzielającej jej od reszty parteru. Jednak po bliższym przypatrzeniu się dostrzeżecie na podłodze szyny, po których poruszają się przesuwane drzwi łazienki i sypialni, zapewniające prywatność osobom z nich korzystających.

Relaksujący widok

Poza otwartym planem samego domu, jego wnętrze jest dodatkowo otwarte na otaczającą go okolicę za pomocą dużych okien i przeszklonych drzwi. To właśnie dzięki nim dom jest pięknie wypełniony naturalnym światłem, stwarzając idealne warunki do odpoczynku i podziwiania przyjemnego krajobrazu za oknami. Tuż pod oknem umiejscowiono w tym celu wygodne siedzisko wraz z poduszką i kocem, kreując tym samym wspaniały kącik do czytania ulubionej książki czy przeglądania aktualnej prasy.

Podoba się Wam otwarta przestrzeń we wnętrzu tego domu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu