Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Przed i po: renowacja tradycyjnego domu z cegły

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dziś zaprezentujemy Wam kolejny przykład niezwykle udanej transformacji, której dokonali eksperci ze studia projektowego ArchitectureLIVE. Specjalizują się oni w metamorfozach starych domów, które zdają się być w absolutnie beznadziejnym stanie. Dają oni im nowe życie, pozwalając na ich bezpieczne użytkowanie, ale przy zachowaniu charakteru i integralności budynków.

Tym razem stanęli przed wyzwaniem odnowienia tradycyjnego domu z cegły zbudowanego w latach 60-tych minionego wieku i spróbowali dostosować go do współczesnych wymagań mieszkaniowych. Zobaczcie, jak im się to udało!

Przed: widok od frontu

Projekty,   zaprojektowane przez ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE

Existing Approach and entrance to a 1960s home in Haslemere, Surrey

ArchitectureLIVE

Typowy budynek z cegły charakteryzował się przestarzała fasadą, która najlepsze lata ma już dawno za sobą. Nie tylko cegła zdaje się być brudna, ale także inne elementy elewacji, jak część otynkowana czy pokryta drewnem, nie zachwycają. Cały budynek sprawia wrażenie zimnego i niedostępnego, nie zachęca do tego, aby do niego wejść. Bujna roślinność, porastająca obie strony ogrodzenia, sprawiaj, że pojazd i strefa wejścia zdają się być ciemne i wąskie. Ciężko nazwać go przyjaznym domem jednorodzinnym.

Po: nowe wcielenie

Projekty,   zaprojektowane przez ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE

Contemporary Home Restoration and Extension for 1960s house in Haslemere, Surrey

ArchitectureLIVE

Jak widać, budynek ten przeszedł gruntowną transformację. Dobudowano nową część o współczesnym i stylowym charakterze, harmonijnie łączącą się z istniejącą już wcześniej bryłą. Stare cegły pokryto nowoczesnymi płytkami w kolorze grafitowym, nadając fasadzie świeższy charakter. Pozostałą część fasady otynkowano na biało, tworząc ponadczasowo szykowna kombinację bieli i szarości. Wiatę dla samochodów przemieszczono, tworząc dla niej miejsce po prawej stronie od wejścia. Przeszklona strefa wejścia sprawia, że cała posiadłość wydaje się większa, przestronniejsza i wygodniejsza.

Po: widok od tyłu

Projekty,  Domy zaprojektowane przez ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE

Transforming a 1960s Detached Property, Haslemere, Surrey

ArchitectureLIVE

Z tej perspektywy dostrzec możemy wyraźny kontrast pomiędzy starą i nową częścią budynku. Pomimo widocznych różnic, tworzą one jednak spójną całość, połączoną obszernym tarasem. Każda z brył obrazuje inny styl w architekturze; na każdą wykorzystano także inne materiały. Kontrast jest jednak zamierzony, a osiągnięty efekt niezmiernie zadowalający.

Poza zmianami na zewnętrznej fasadzie, budynki przeszły także transformację pod względem izolacji i energooszczędności. Wstawiono nowe okna, poprawiono izolację ścian i dachu oraz zainstalowano nowy system ogrzewania podłogowego.

Po: strefa wejścia

Projekty,   zaprojektowane przez ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE

Fully Glazed Dual Aspect Entrance Hall

ArchitectureLIVE

Projekt nowego domu zakładał stworzenie spójności i harmonii pomiędzy wszystkimi elementami elewacji. Aby dopasować je do materiału na fasadzie, framugi okien także wykonano z grafitowego materiału. Dzięki zastosowaniu wielkopowierzchniowych przeszkleń, wnętrze strefy wejściowej jest jednak wypełnione światłem i jawi się przestronnie. W ten sposób otwarto także wnętrze na otoczenie zewnętrzne, czyniąc dom bardziej dostępnym i zachęcającym. Podłoga z jasnego drewna widoczna jest w każdym pomieszczeniu, dodatkowo potęgując wrażenie przestronności i jasności.

Po: nowoczesna strefa dzienna

Projekty,  Jadalnia zaprojektowane przez ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE

Open Plan Living Area with Timber Flooring Throughout

ArchitectureLIVE

Salon połączony z jadalnią to doskonała kombinacja funkcjonalności i nowoczesnego stylu. Pomimo tego, że oba obszary znajdują się na otwartej przestrzeni, to jednak podzieloną ją w praktyczny sposób, wykorzystując do tego meble. Duża skórzana kanapa oddziela strefę wypoczynku od jadalni, stanowiąc jednocześnie główny element wyposażenia salonu. Czarne lampy sufitowe znaczą wyraźnie obszar jadalni, a intensywnie żółty słup wytwarza optyczną granicą pomiędzy nią a kuchnią.

Po: przestronna kuchnia

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez ArchitectureLIVE
ArchitectureLIVE

Open Plan Kitchen featuring a Bespoke Kitchen Island

ArchitectureLIVE

Przestronna kuchnia, oddzielona od strefy dziennej za pomocą dużego blatu, nawiązuje swoją kolorystyką do zewnętrznej fasady. Szara zabudowa kuchenna o połyskujących frontach gwarantuje mnogość miejsc do przechowywania. Biały blat to nie tylko powierzchnia robocza, ale także miejsce gdzie, zlokalizowano kuchenkę elektryczną. Drewniane elementy wprowadzają do wnętrza nieco naturalności, ale także przytulności.

Inny przykład metamorfozy ceglanego budynku znajdziecie w Katalogu Inspiracji Przed i po: niesamowita przemiana francuskiego domu z lat 40-stych.

Jak Wam się podoba połączenie grafitu i bieli na fasadzie?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu