autor: Daniel Rumiancew: styl nowoczesne, w kategorii Domy zaprojektowany przez PAG Pracownia Architektury Głowacki

homify 360°: nowoczesny dom na Dolnym Śląsku

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dom, który obsypano licznymi nagrodami i wyróżnieniami- jeżeli jesteście ciekawi, jak wyglądają takie właśnie budynki, dobrze trafiliście! Dziś zabierzemy Was na Dolny Śląsk, gdzie wzniesiono dom jednorodzinny, który swoją bryłą miał nawiązywać do tradycyjnej wiejskiej zabudowy regionu. Jeżeli spodziewacie się chaty z drewna pokrytej dachem ze strzechy, to jesteście w błędzie! Dom + to projekt architekta Tomasza Głowackiego ze studia PAG Pracownia Architektury, który w nowoczesny sposób oddaje hołd tradycyjnej architekturze okolicy.

Koncept

Dom jednorodzinny zbudowany został dla trzyosobowej rodziny. Zlokalizowano go na obszernej, płaskiej działce, która z jednej strony graniczy z lasem, oddzielającym jej teren od sąsiednich zabudować. Z powodu dużej otwartej przestrzeni o powierzchni 14.000 metrów kwadratowych, zdecydowano się na budynek o bryle zwartej i solidnej, co zorganizowałoby przestrzeń właśnie wokół niego.

Bryła

Wyrazista bryła wywołuje silne wrażenie, skupiając na sobie uwagę na tej ogromnej przestrzeni. W planie koncepcyjnym podkreślano ważkość odwołania się do tradycyjnej zabudowy regionu. Miał powstać dom, który nawiąże do architektury okolicy i będzie znajdował się z nią w harmonijnej interakcji. Ostatecznie zdecydowano się na budynek przypominający swoją bryłą przedwojenne zagrody- dwie podłużne części o dwuspadowym dachu umieszczono względem siebie w orientacji prostopadłej.

Fasada

Fasadę domu pokryto grafitowym struktonitem- materiałem włokno-cementowym, który do złudzenia przypomina swoją fakturą naturalny łupek, nadając elewacji homogeniczny, spójny wygląd. Cały budynek obleczony został tym materiałem, co usuwa podział na dach i ściany fasady. Bryłę tę cechują także liczne przeszklenia, otwierające ją na otoczenie zewnętrzne. Okna i drzwi cofnięto nieco w głąb ścian i obramowano białymi strukturami, kontrastującymi z grafitową powłoką elewacji.

Wejście

Zarówno podjazd, jak i strefa wejścia do domu wyłożono elegancką kostka brukową. Samo wejście jest zadaszone i dzięki temu wyraźnie wyznaczone. Z tej perspektywy dostrzegamy wyraźnie, jaką istotną role odgrywają w tym projekcie wielkopowierzchniowe przeszklenia w postaci okien i drzwi. Dom otwiera się na zewnątrz także dziki świetlikom dachowym.

Wnętrze

Parter domu, gdzie zlokalizowano strefę dzienną, bazuje na koncepcie otwartej przestrzeni. Salon, jadalnia i kuchnia połączone są ze sobą na jednej powierzchni, którą spacja centralnie usytuowany fragment budynku ze schodami prowadzącymi na piętro. W ścianę tę wbudowano kominek i stworzono estetyczne miejsce na przechowywanie drewna na opał.

Całość skąpana jest w naturalnym świetle, wpadającym do wnętrza przez liczne okna. Wrażenie to jest dodatkowo spotęgowane tym, iż wystrój zdominowany został przez biel. Białe ściany świetnie komponują się z podłogą z jasnego, naturalnego drewna i kremowymi meblami. Wnętrze oddycha dzięki temu, iż otwarto je także w pionie, sprawiając, że zyskuje ono niezwykle wysoki sufit.

Jadalnia

Elegancka jadalnia zlokalizowana została przy oknie, skąd podziwiać można widok na rozciągającą się po horyzont działkę. Prosty biały stół i otaczające go krzesła o wygodnych kremowych oparciach składają się na jej wyposażenie. Designerska lampa znaczy jej obszar, okraszając go subtelnym blaskiem. Nieliczne, ale gustowne dodatki dekoracyjne sprawiają, że przestrzeń ta jawi się wyjątkowo elegancko.

Kuchnia

Także wygodna kuchnia korzysta z otwartego charakteru tego wnętrza. Pomieszczenie to zlokalizowano obok korytarza, którego jedna ze ścian pokryta jest szklanymi oknami. Dzięki temu wnętrze jest stale oświetlone. W kuchni dominuje biel, którą widzimy głównie na meblach, oraz jasne drewno na blatach. Wnętrze to jest doskonale oświetlone i doskonale nadaje się do przygotowywania w nim potraw. Ciekawym dekoracyjnym zabiegiem jest pokrycie ścian i sufitu w tym pomieszczeniu betonem architektonicznym, przełamującym monochromatyczność bieli.

Piętro

Po eleganckich drewnianych schodach ze szklaną balustradą wchodzi się na piętro, gdzie zlokalizowano strefę prywatną dla mieszkańców. Dzięki zastosowaniu naturalnych materiałów, neutralnej palety kolorów oraz licznych przeszkleń, całe wnętrze domu emanuje blaskiem i oddycha. Ma się tutaj poczucie swobody i wolności, na każdym obszarze czuć jego przestronność. Jasność panująca we wnętrzu kontrastuje z ciemną fasadą zewnętrzną, tworząc jednak wspólnie ciekawą i intrygującą hybrydę.

Szukacie fascynujących pomysłów na dom? Obejrzyjcie dom inny niż wszystkie w Zielonkach pod Krakowem.

Jak Wam się podoba konrast między fasadą a wnętrzem?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu