Projekty,   zaprojektowane przez Modal Architecture

Nowe życie starej stodoły!

Alicja Olko Alicja Olko
Google+

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Dzisiejsza odsłona serii „Przed i po” to projekt niezwykły. Wystarczy spojrzeć na pierwsze zdjęcie, by nasza wyobraźnia zaczęła pracować- czy to dom Hobbita? Czy też siedziba Baby Jagi? Nic z tych rzeczy! Ta stodoła z XVII wieku to siedziba pewnego artysty. Zdecydował się on na przeprowadzenie renowacji tego wiekowego budynku i w tym celu zgłosił się do biura architektonicznego Gwendal Hervé & Monique Bastos Modal Architecture. Zobaczcie, jakie osiągnięto rezultaty!

Przed: stodoła w stadium rozpadu

Przed renowacją budynek był w stanie, jakiego spodziewać można się po niemal 400-letniej stodole. Należy jednak wziąć pod uwagę materiał, z jakiego została ona wykonana. Kamień łupkowy cechuje się niezwykłymi właściwościami- jest wyjątkowo odporny, zarówno na upływ czasu, jak i na ekstremalne warunki pogodowe, a także doskonale sprawdza się jako materiał izolacyjny. Jego barwa i tekstura sprawiają, że zlewa się z naturalnym otoczeniem i świetnie prezentuje zwłaszcza wśród zieleni. Budynek o takim charakterze emanuje swoistym czarem, nawet wtedy, gdy znajduje się w opłakanym stanie.

Po: kosmetyczne zmiany

Klient wraz z architektami podjęli wspólną decyzję o tym, aby zachować oryginalny charakter budynku, dokonując jedynie niezbędnych kosmetycznych zmian. Zakonserwowano kamień łupkowy oraz wymieniono wszystkie okna. Ich framugi pomalowano na antracytowy kolor, a następnie ukryto je wewnątrz grubych murów budynku. Tym samym zdołano oddać hołd lokalnej architekturze, przystosowując jednocześnie starą stodołę do wymagań współczesnego życia. Prawdziwe wyzwanie czekało na architektów w środku!

Przed: wnętrze z innej epoki

Zdjęcie to ukazuje nam, w jakim stanie architekci zastali wnętrze stodoły. Przenosi ono nas w czasie do zupełnie innej epoki. Pod oknem po lewej stronie wciąż można dostrzec miejsce, gdzie umieszczano paszę dla bydła. Wnętrze zdominowane zostało przez drewno, które jednak współcześnie do niczego się nie nadawało. Przestrzeń musiała zostać całkowicie wyczyszczona i odnowiona, aby nadawała się do zamieszkania. Priorytetem było jednak wzmocnienie konstrukcji i odpowiednia izolacja budynku.

Po: wow!

Efekty metamorfozy są zachwycające! Aż trudno uwierzyć, że znajdujemy się w tym samym miejscu- zniszczona drewniana konstrukcja zniknęła, a pozostały po niej tylko dekoracyjne bale łączące obie ściany, którym nadano świeży wygląd malując je na biało. W takiej samej barwie utrzymano sufit i ściany. Podłoga wylana została betonem. Niezwykle ciekawa jest drewniana zabudowa całej tylnej ściany, będąca zarówno aneksem kuchennym, jak i szafkami z licznymi miejscami na przechowywanie.

Po: pomysłowe drzwi

Z perspektywy wnętrza domu możemy dostrzec, w jaki sposób rozwiązano kwestię drzwi i okien. Jak już wspominaliśmy wcześniej, wszystkie wymieniono na nowoczesne, szklane egzemplarze. Jednakże, aby z zewnątrz zachować wyjątkowy charakter budynku, zachowano oryginalne drzwi stodoły, które współegzystują z tymi nowoczesnymi.

Po: z nowej perspektywy

Minimalistycznie urządzone wnętrze zachwyca prostym wyposażeniem, panującą w nim jasnością i świeżością. Dzięki takiemu wystrojowi nie odrywa od artystycznej pracy, pozwalając się całkowicie na niej skupić. Liczne okna i drzwi wpuszczają do środka naturalne światło, które iluminuje w tym białym wnętrzu. Proste ale solidne meble z jasnego drewna doskonale wpisują się w dekor tego pomieszczenia, oferując także dużą powierzchnię do pracy.

Widok nocą

Tak prezentuje się odrestaurowana stodoła po zapadnięciu zmierzchu. Dzięki szklanym otworom światło delikatnie emanuje ze środka, okraszając okoliczny obszar domu ciepłym blaskiem. Stara stodoła uzyskała nowe życie, jednak nie zatraciła swojego wyjątkowego charakteru, wpisując się wciąż w architektoniczny krajobraz regionu.

Jeżeli podobają Wam się tego typu projekty, z pewnością do gustu przypadnie Wam także Metamorfoza wiejskiej zagrody na Podlasiu.

Jak Wam się podoba efekt po?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu