Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez studio wok

Jak oddzielić kuchnię od salonu? Minimalizm… z okienkiem

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Plan otwarty, w którym kuchnia łączy się z salonem, wciąż króluje w polskich wnętrzach. Nie oznacza to jednak, że jest jedynym możliwym rozwiązaniem i jeśli w takiej konfiguracji nie będziemy czuć się w pełni swobodnie, możemy poszukać alternatywy. Nawet w przypadku małych mieszkań istnieją sposoby na to, żeby wydzielić prywatną przestrzeń kuchni, w której nikt nie będzie patrzył nam na ręce. 

Jakie problemy możemy napotkać? Na przykład takie, jak właściciele małego mieszkania w Mediolanie. Jego oryginalny projekt nie zakładał osobnego pomieszczenia na kuchnię, trzeba było boleśnie 'odciąć' ją od salonu. Na szczęście do tego zadania wybrano śmiałych architektów ze Studia WOK, którzy zaproponowali prawdziwie innowacyjne rozwiązanie – The Light Blue Box. Nowo powstałą przestrzeń zamykają ściany jasnoniebieskiego pudełka. 

Zaintrygowani? Wybierzcie się dziś z nami do Włoch!

Kuchnia pełna świeżości i światła

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez studio wok
studio wok

The light blue box

studio wok

Rozpoczynamy nasz spacer od efektu końcowego. Oto przed nami pomieszczenie wypełnione naturalnym światłem. Wpada ono do wnętrza przez okno, by następnie odbić się od śnieżnobiałych płytek oraz bladoniebieskich, gładkich frontów zabudowy kuchni. Przed nami praktyczna strefa przygotowywania posiłków, której zarzucić nie można absolutnie nic.

Wielofikcyjny box

Projekty,  Salon zaprojektowane przez studio wok
studio wok

The light blue box

studio wok

Co znajduje się po drugiej stronie? Również zabudowa, tyle że salonu. Powstałą w skutek przeprowadzanych reform ścianę wykorzystano w charakterze miejsca do przechowywania. Jej głębokość od strony pokoju dziennego to zaledwie 60 cm. Bladoniebieski kolor obecny jest także i tutaj, wspaniale komponując się z drewnianym parkietem.

Okienko na salon

Projekty,  Salon zaprojektowane przez studio wok
studio wok

The light blue box

studio wok

Zanim w Polsce na dobre zagościły plany otwarte, prawdziwą rewolucją były okienka pomiędzy kuchnią, a salonem. Często zasuwane, zachwycały swoją praktycznością. Podobna moda panowała i w Mediolanie w latach 50-tych, czyli w okresie, w którym wzniesiono budynek z interesującym nas dzisiaj mieszkaniem. Otwór w ścianie pozwala na łatwiejsze przenoszenie gotowych dań czy kubków z herbatą. Po drugiej stronie już czeka wygodne miejsce do relaksu z kubkiem ulubionego napoju i książką.

Modułowy skład

Projekty,  Salon zaprojektowane przez studio wok
studio wok

The light blue box

studio wok

A teraz niespodzianka i największa zaleta The Light Blue Box. Otóż jest to rozwiązanie łatwo odwracalne. Modułowa konstrukcja została wzniesiona bez konieczności wykonywania żadnych robót murarskich, a zatem powrót do planu otwartego w przyszłości nie będzie problemem. Kolejna zaleta? Nie trzeba zgłaszać i otrzymywać pozwolenia na prace budowlane.

Intymność gotowania

Projekty,  Korytarz, przedpokój zaprojektowane przez studio wok
studio wok

The light blue box

studio wok

Konstrukcja modułowa tej kuchni zawiera w sobie również przesuwane drzwi. Zajmują one mniej przestrzeni niż te tradycyjne, a są w stanie w pełni odizolować pomieszczenie od pozostałej części wnętrza. Zapewniają intymność podczas gotowania oraz uniemożliwiają rozchodzenie się zapachu potraw, kiedy okienko jest zamknięte.

Mały rozmiar to nie problem

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez studio wok
studio wok

The light blue box

studio wok

Na koniec zdjęcie z perspektywy, która pozwoli dobrze ocenić, jak wąska, a jednocześnie funkcjonalna jest ta kuchnia. Wybór zabudowy z technologią push-to-open umożliwiającą gładkie fronty był jedynym słusznym wyborem. Naprzeciwko zabudowy widzimy z kolei wpuszczoną w ścianę chłodziarko-zamrażalkę. 

Oto kuchnia, które może posłużyć za inspirację wszystkim właścicielom małych mieszkań! Chcecie więcej? Zajrzyjcie tutaj i pozwólcie sobie oszukać samych siebie: 10 sprytnych sposobów, by mała kuchnia wydała się duża.

Zdecydowalibyście się na taki krok, jak właściciele tego mieszkania?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu