homify 360°: dom pełen światła w Warszawie

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dziś z serią homify 360° zabierzemy Was do warszawskiej Augustówki, czyli odległej części dzielnicy Mokotów, gdzie pośród pół i łąk stanął dom jednorodzinny o pozornie prostej bryle. Za jego projekt odpowiedzialna była architekt Anna Kukawska, a wnętrza zaaranżował projektant Tomasz Łuczak. Wspólnie stworzyli oni dom o charakterze spójnym i harmonijnym, doskonale wpasowujący się w tę sielską okolicę, ale jednak stanowiący powiew świeżości i architektonicznej nowej jakości.

Bryła

Działka, na której powstał dom, to parcela o relatywnie niewielkiej powierzchni około 1200 metrów kwadratowych. Ulokowana na wzniesieniu, otoczona jest innymi działkami z wiejską zabudową. Założeniem projektu było wprowadzenie czegoś nowego do architektonicznego krajobrazu okolicy. Zdecydowano się zatem na nowoczesną, parterową bryłę o białej elewacji z licznymi przeszkleniami. Jej kształt był początkowo prostokątny, jednak wraz z rozwojem projektu, wyrzeźbiono go, tworząc w niektórych miejscach zadaszone tarasy czy też strefy wejściowe. Choć forma budynku jest prosta i pozbawiona przesady, to jednak cechuje ją ponadczasowa nowoczesność i niewymuszona elegancja.

Od strony ogrodu

Z tej perspektywy wyraźnie dostrzec możemy rezultaty ingerencji w regularną formę bryły- wycięcia na taras czy strefę wejścia nie zakłócają jednak jej eleganckiej prostoty. Dzięki takiemu zabiegowi architektonicznemu wytworzono fantastyczne miejsce na zadaszony taras, z którego płynnie przejść można do obszernego ogrodu. Dom połączony jest z okalającą go zielenią także na inne sposoby- posiada wejścia nie tylko od frontu, ale także od strony sypialni czy jadalni. Wielkopowierzchniowe okna dodatkowo otwierają bryłę budynku na okoliczną przyrodę, zacierając granicę między jej wnętrzem, a tym, co na zewnątrz.

Strefa wejścia

Już od samego wejścia poczuć można klimat, jaki dominować będzie w aranżacji wnętrza tego domu. Biel i drewno dominują tutaj, dając wspólnie efekt skandynawskiej świeżości. Niektóre powierzchnie pokryto farbą o kolorze ciepłego brązu, co nadaje pomieszczeniom przytulności. Nie zabrakło także miejsca na zieleń, wprowadzającą naturalny klimat do wnętrz. Zauważamy, w jak pozytywny sposób duże okna wpływają na poziom oświetlenia wnętrza domu, wpuszczając do niego mnóstwo naturalnego światła.

Otwarta strefa dzienna

Wrażenie przestronności i jasności spotęgowane jest przez to, iż większość pomieszczeń połączonych została ze sobą na jednej otwartej przestrzeni. Obszerny salon połączono z jadalnią, a niepełna dekoracyjna ściana, z umieszczonym na niej dwustronnym kominkiem, subtelnie oddziela strefę dzienną od strefy prywatnej.

We wnętrzu dominują beże i brązy, przełamane kolorystycznymi akcentami. Wzrok przyciąga strefa wypoczynkowa, składająca się z ustawionych naprzeciwko siebie podwójnych kanap w kolorze fioletowym. Jadalnia wyznaczona została za pomocą fantazyjnej, szklanej lampy, zawieszonej tuż nad stołem. Wpadające zewsząd światło odbija się od połyskliwej posadzki, wyłożonej błyszczącymi kafelkami.

Światło

Na tym zdjęciu widzimy kolejny dowód na to, jak ważne dla inwestorów i architektów było maksymalne otwarcie wnętrza domu na otoczenie. Nie tylko wielkopowierzchniowe okna i przesuwane drzwi tarasowe, ale także zamontowane gdzieniegdzie świetliki w suficie dbają o to, aby wnętrze domu było stale naświetlone i, bez względu na porę roku, maksymalnie otwierało się na zewnątrz.

Ogród zimowy

Swego rodzaju ogród zimowy, który od strony właściwego ogrodu został w całości przeszklony, znajduje się na końcu strefy dziennej. Od niej także odgradzają go szklane drzwi, co sprawia, że całe jego wnętrze skąpane jest w świetle. Stworzono tam wygodne miejsce do relaksu, pełne zieleni, gdzie centralne miejsce zajmuje wygodny szezlong. Jest to wspaniałe pomieszczenie, gdzie można się wyciszyć, pozostając w stałym kontakcie z naturą.

Detale

widok salonu z kominkiem dwustronnym: styl , w kategorii Salon zaprojektowany przez Anna Kukawska - Architekt
Anna Kukawska – Architekt

widok salonu z kominkiem dwustronnym

Anna Kukawska - Architekt

Z tej perspektywy dostrzec możemy, w jak pomysłowy sposób wprowadzono do wnętrza kominek, umieszczając go na brązowej ścianie, wbudowując go w wysunięty fragment pomalowany czarną, dekoracyjną farbą. Obszar ten sam w sobie stanowi ciekawą ozdobę wnętrza.

Z tyłu pomieszczenia znajduje się otwarta na jadalnię kuchnia. Dominuje w niej elegancka biel, przełamana czernią urządzeń AGD. Od pozostałej części strefy dziennej oddziela ją blat, pełniący, poza rolą powierzchni roboczej, także funkcję stołu.

Jeżeli spodobał się Wam ten projekt, z pewnościa do gustu przypadnie Wam także dom w parku pod Łodzią.

Jak Wam się podoba taka prosta, prostokątna bryła?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu