Meble i sprzęty AGD – zaplanuj swoją kuchnię jak ekspert!

Milena Zawistowska Milena Zawistowska
Loading admin actions …

Dom praktyczny i funkcjonalny to najwyższy cel, do którego dążymy przy projektowaniu wnętrz. Jest też takie pojęcie ergonomii, które w tej dziedzinie ogólnie rzecz biorąc, oznacza zoptymalizowanie warunków pracy w przestrzeni do przeznaczonych jej funkcji. Mamy na myśli bardzo ważne pomieszczenie w domu, a mianowicie kuchnię, która powinna być wygodna w użytkowaniu, ponieważ codziennie spędzamy w niej dużo czasu. 

Tak jak istnieją porady feng shui do każdego pokoju wypoczynkowego w domu, tak niepisanie przyjęte są zasady rozmieszczania mebli i sprzętów AGD w kuchni. Zalecenia dotyczące meblowania kuchni wyjęte są z obserwacji intuicyjnych zachowań domowego kucharza, a dokładniej kolejności wykonywanych przez niego czynności, podczas przygotowywania posiłków. Te utarte zasady szczególnie pomocne są, gdy mamy niewielką kuchnię, w której musimy poukładać meble i sprzęty w taki, uważny i logiczny sposób, by praca w kuchni była przyjemna, pomimo ograniczonej przestrzeni. Dużych kuchni tyczy się to samo, by niepotrzebnie pieszo nie nadrabiać przez całe życie kilometrów, przy poruszaniu się podczas pracy przy blacie roboczym.  

Piękne realizacje kuchni zobaczycie w Katalogu Inspiracji Kuchnia w stylu skandynawskim – najpiękniejsze przykłady! Zapraszamy!

Trójkąt roboczy

Wartym zapamiętania zagadnieniem jest trójkąt roboczy. To określenie na ustawienie lodówki, zlewu i kuchenki w teoretycznych wierzchołkach trójkąta, wpisanego na rzucie kuchni w kształcie litery U lub z dwoma równoległymi ciągami. Łączna długość jego ramion nie powinna przekraczać 7 metrów, by nie pokonywać niepotrzebnych, nadmiernych odległości w czasie gotowania. Kolejność wymienionych przez nas urządzeń AGD nie jest przypadkowa. Otóż ma to swoje uzasadnienie, gdyż najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, potem je myjemy, a następnie gotujemy lub smażymy. Między tymi urządzeniami, jak wcześniej pisaliśmy, na blacie powinny znaleźć się wolne przestrzenie na odkładanie rzeczy lub produktów.

Blat w kuchni

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez Quirke McNamara
Quirke McNamara

Luxury Modern Cottage Buckinghamshire

Quirke McNamara

Zasady w kuchni, o których wspominaliśmy określić można zwięźle ciągiem technologicznym. Jest to prawidłowe rozmieszczenie sprzętów, a przy okazji zapewnienie odpowiednio długiego odcinka blatu w kuchni, który pozwoli na swobodną pracę. Najbardziej popularne kuchnie występują w kształcie litery L, U lub są w jednym, długim ciągu. Ostatnio modne kuchnie mają wyspy lub półwyspy, które na przykład dzielą otwartą przestrzeń kuchni z salonem. 

Praktyczną poradą jest pozostawienie wolnego miejsca między lodówką, a zlewem oraz między zlewem, a kuchenką. Ta druga przestrzeń szczególnie pożądana jest do pracy, krojenia, siekania i tak dalej oraz odkładania naczyń z kuchenki. Urządzenia te nie powinny być od siebie nadmiernie oddalone.

Ciąg technologiczny w kuchni

Zaczynając ciąg technologiczny w kuchni, której kształt jest długim biegiem pod jedną ścianą, od lewej strony, urządzenia powinny być ustawione kolejno: lodówka, zlew, kuchenka. Zasadami konstruowania ciągu technologicznego w kuchni posługują się profesjonalni projektanci. Także inni fachowcy lub specjaliści z branży projektowania kuchni lub jej sprzedaży, powinni znać te podstawowe zasady, które pomogą klientom przy urządzaniu lub wyborze kuchni marzeń.

Kuchnia z miejscem do jedzenia

Jeśli kuchnia jest otwarta na jadalnię lub salon z wygodnym stołem kuchennym jak na przykładzie realizacji kuchni Kameleon, nie ma potrzeby organizowania w niej miejsca do jedzenia. Jednak jeśli planujemy jedzenie szybkich posiłków przy blacie kuchennym, to musimy rozważyć zagospodarowanie takiego miejsca w jego odnodze, skrzydle lub zakończeniu. Ważne są także pewne aspekty, a dokładniej jego wymiary. Wysokość blatu kuchennego zwykle jest wyższa niż zwykłego stołu kuchennego, a więc albo część blatu musimy obniżyć do standardowej wysokości krzesła, albo zaplanować wyższe stołki, tak zwane hokery. W ten ostatni sposób można stworzyć w domu mini barek, który będzie dodatkową atrakcją kuchni.

Dopasuj kuchnię do indywidualnych potrzeb

Przed zakupem sprzętów AGD i rozplanowaniem kuchni odpowiedzmy sobie na pytania: ile osób mieszka w domu? Jak dużo czasu spędzasz w kuchni? Czy może warto zainwestować w energooszczędne urządzenia? Czy potrzebujemy dużą czy małą zmywarkę? Czy kuchnia będzie miejscem do wspólnego biesiadowania?

W kuchni wysokości szafek kuchennych stojących i wiszących powinny być dostosowane do wzrostu domowników. Nie musimy sugerować się normami, kiedy nie odpowiadają naszym osobistym wymaganiom! Kuchnia ma być przede wszystkim wygodna dla nas!

Czy Wasza kuchnia urządzona jest wygodnie?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu