Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez BURO5 - architectes & associés

Dom o dwóch zaskakujących obliczach!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Jeśli kiedyś przyszło nam się zmierzyć z transformacją starego budynku, wiemy dobrze, że jest to ogromne wyzwanie. Podejść do niego można na trzy sposoby. Pierwszy z nich zakłada maksymalne poszanowanie istniejącej struktury oraz jej historii. Dokonuje się renowacji budynku, a we wnętrzach nawiązuje się do epoki, w której został on wzniesiony. Czasami niewielkie funkcjonalne zmiany są wprowadzane. Takie podejście najwłaściwsze jest, kiedy dom stanowi dziedzictwo architektury danego obszaru. Drugim sposobem jest całkowita metamorfoza, dokonywana w przypadku konstrukcji w bardzo złym stanie lub nieciekawych architektonicznie. Po zakończeniu prac budynek jest nie do poznania! Trzecią drogą jest poszukiwanie złotego środka, które przybrać może różne formy. Możemy zdecydować się na nowoczesne wnętrza w wiekowej rezydencji, możemy pozostawić najbardziej wartościowe elementy, a resztę całkowicie przekształcić… wszystkie decyzje powinny zależeć od charakterystyki konkretnego domu.

Zwolennikami właśnie trzeciej drogi są architekci z belgijskiego BURO5 – architectes & associés. Dzisiaj poznamy ich ekscytujący projekt, w którym musieli zmierzyć się z nadszarpniętą zębem czasu rezydencją w górach…

Wspominając przeszłość

Rozpoczynamy nasz spacer od strony fasady od ulicy, czyli od drogi dojazdowej do rezydencji. Wita nas wąskie skrzydło, zwieńczone dwuspadowym dachem pokrytym tradycyjną, czerwoną dachówką. Główne skrzydło pokryte jest gontem. Mury także wykonane są z tradycyjnego materiału: ciemnej cegły. Przed domem wyrównano teren na praktyczne miejsce parkingowe, jak widać, nie tylko dla samochodów.

Taras i dobudówka

Główne wejście odbywa się obecnie przez przestronny, drewniany taras. W tej luksusowej, leśnej lokalizacji domownicy nie muszą martwić się o prywatność! Z tej perspektywy doskonale widzimy ingerencję naszych architektów. Dobudówka po prawej stronie wyróżnia się cieplejszym odcieniem cegły oraz inną formą okien, znacznie większych, a zatem pozwalających na wpuszczenie większej ilości światła. Z drugiej jednak strony zachowano kształt i wysokość oryginalnego budynku.

Przedpokój

Przekraczamy próg i od razu staje się dla nas jasne, że także we wnętrzach starano się harmonijnie połączyć tradycję z nowoczesnością. Marmurowe schody zabiegowe flankowane są elegancką balustradą z kutego żelaza, z którym dialog prowadzi lampa o intrygującym metalowym abażurze w geometryczne formy. W domu panuje jasny podział na strefę publiczną i prywatną, ich podział dokonuje się właśnie w tym miejscu. My dzisiaj zostaliśmy zaproszeni do poznania nowoczesnej strefy publicznej…

Przytulny salon

Jeśli byliście ciekawi, jakie pomieszczenie znalazło swoje miejsce w przestrzeni dobudówki, to śpieszymy z odpowiedzią: to ten przytulny salon! Wypełnia go ogromna kanapa oraz odpowiadający jej narożnik. Te wygodne meble o ciemnogranatowej tapicerce idealnie się nadają na chwilę wypoczynku w gronie rodziny. Uwielbiamy fakt, że obie ściany salonu są całkowicie przeszklone - można tutaj poczuć kontakt z naturą nawet w zimowe dni!

Widok, który zapiera dech w piersiach!

A skoro o zimie mowa, to warto zauważyć dyskretny kominek, oddzielający strefę salonu od otwartej przestrzeni jadalni oraz kuchni. Łatwo jednak go nie dostrzec, ponieważ właśnie rozlega się przed nami niesamowita panorama na okolicę. Właśnie zdajemy sobie sprawę z tego, jak wysoko położony jest nasz dom! Spożywanie posiłków przy długim stole jadalni z takim widokiem staje się jeszcze bardziej odświętne…

Jadalnia z kuchnią

Jadalnia połączona jest z kuchnią w kształcie litery L, dopełnionej masywną wyspą. Wyspę potraktowano wyjątkowo, niczym stół, na którego trzech brzegach rozlokowano stołki barowe. Także szybkie śniadania można spożywać w gronie rodziny! Patrząc na powyższe zdjęcie warto docenić ogrom pracy, którą nasi architekci włożyli w transformację oryginalnego budynku. Ścianę fasady od ogrodu przeszklono całkowicie. Wystrój natomiast to szczyt elegancji stylu nowoczesnego, gdzie jedynie ściana z odsłoniętym kamieniem oraz drewniana szafka nawiązują do przeszłości.

Prywatny taras

Po przestronnym salonie od strony wejścia, czas poznać prywatny taras, który znajduje się za salonem dobudówki. Jego zadaszenie stanowi podłoga piętra, dlatego panuje tutaj jeszcze bardziej intymna atmosfera. Nowoczesne meble rattanowe idealnie wpasowują się w nowoczesną koncepcję, natomiast podłoże z drewnianych desek nawiązuje do otaczającej nas natury.

Sami myślicie o budowie tarasu? Ten Katalog Inspiracji pomoże Wam podjąć najważniejszą decyzję: Z jakiego materiału zbudować taras?

Czy rozpoznajecie ten dom? Ta fasada nie ma nic wspólnego z tą, którą już poznaliśmy! Okazuje się, że z naszego przytulnego tarasu, przejść możemy na dolny poziom wykorzystujący spadek terenu. Betonowa konstrukcja obejścia piętra oraz jego wsparcia przypomina nam przykłady architektury brutalizmu. Nie ma wątpliwości, że dom aż kipi nowoczesnością! Spójrzmy jeszcze na górne kondygnacje, które zostały otwarte przez naszych architektów imponującymi lukarniami. Jeśli chodzi o ogród, to chyba nikt nie oparłby się kąpieli w tym fantastycznym basenie…

Co sądzicie o takim połączeniu historii z nowoczesnością?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu