Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

homify 360°: idealny domek letniskowy na Kaszubach

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Każdy z nas marzy o własnym domu- jeżeli nie tym na co dzień, to chociaż letniskowym. Zwłaszcza ci, którzy mieszkają w większych i mniejszych miastach, odczuwają częsty pociąg w kierunku natury, pragną uciec od wielkomiejskiego hałasu i zaszyć się tam, gdzie króluje przyroda.

Dziś zabierzemy Was na Kaszuby, do wsi Sominy, gdzie zbudowano wyjątkowy domek letniskowy. Odpowiedzialną za projekt jest architekt Magdalena Zawada. Zachwyca nie tylko charakter domku, ale także jego lokalizacja- na działce pośród sosnowego lasu, na wzgórzu, w okolicy dwóch jezior. Czy można wymarzyć sobie doskonalsze miejsce na wakacje?

Koncept

Widok z zachodu, elewacja południowo-zachodnia: styl , w kategorii Domy zaprojektowany przez Magdalena Zawada
Magdalena Zawada

Widok z zachodu, elewacja południowo-zachodnia

Magdalena Zawada

Domek letniskowy na Kaszubach nawiązywać miał do estetyki skandynawskiej, a dokładniej do wakacyjnej kabiny wykonanej z drewna, tak popularnej w państwach obszaru nordyckiego. Składa się on w rzeczywistości z dwóch budynków, spełniających różne funkcje- jeden to strefa dzienna, z salonem i kuchnią, a drugi nocna, z sypialnią i łazienką. Połączone zostały ze sobą tarasem.

Cały budynek oparto na drewnianej ramie wspierającej się na żelbetonowych słupach, co pozwala całości konstrukcji na zachowanie lekkości i dopasowanie się do ukształtowania terenu.

Materiały

Widok z północnego zachodu, elewacja północno-zachodnia: styl , w kategorii Domy zaprojektowany przez Magdalena Zawada
Magdalena Zawada

Widok z północnego zachodu, elewacja północno-zachodnia

Magdalena Zawada

Budynek opiera się na szkieletowej konstrukcji z drewna i wykonano go z niewielkiej ilości, ściśle dobranych materiałów. Elewacja w kolorze czarnym nawiązywać miała do historycznie ciemnych drewnianych budynków, których drewniane fasady ciemniały wraz z upływem lat. Jej zadaniem było także wtapianie się w tło. Dzięki zastosowaniu specjalnej techniki obróbki drewna, użytego do stworzenia elewacji, materiał ten nie wymagał impregnacji.

Rozkład pomieszczeń

Widok ze wschodu, elewacja północno-wschodnia: styl , w kategorii Domy zaprojektowany przez Magdalena Zawada
Magdalena Zawada

Widok ze wschodu, elewacja północno-wschodnia

Magdalena Zawada

Każda z części ma 25 metrów kwadratowych zabudowy. Łączący budynki taras to z kolei 40 metrów kwadratowych powierzchni. Już na wczesnym etapie projektowania wzięto pod uwagę ograniczony metraż i bardzo dokładnie rozplanowano rozkład poszczególnych pomieszczeń, ich układ, a nawet rozmiar i rozmieszczenie elementów wyposażenia.

W budynku skrywającym część dzienną znajduje się salon z kominkiem i aneksem kuchennym. W drugim z kolei zlokalizowano strefę nocną, z łazienką, sypialnią oraz korytarzem. W tej części wydzielono także miniaturowe poddasze, gdzie umieszczono kącik do czytania.

Taras

Zbliżenie na elewację południowo-zachodnią: styl , w kategorii Domy zaprojektowany przez Magdalena Zawada
Magdalena Zawada

Zbliżenie na elewację południowo-zachodnią

Magdalena Zawada

Duży taras łączy obie części budynku i okala je od strony ogrodu. Wykonano go z szerokiej, gładkiej deski drewnianej o naturalnym, jasnym odcieniu. Zdecydowano się na drewno sosnowe, gdyż jego odcień najlepiej dopasowywał się do koloru występującej w okolicy ziemi. Jako niezbędny element każdego domku letniskowego, także i w tym przypadku taras zachęca do relaksu na zewnątrz i integracji z naturą.

Miejsce na grilla

Grill w obrębie tarasu: styl , w kategorii Domy zaprojektowany przez Magdalena Zawada
Magdalena Zawada

Grill w obrębie tarasu

Magdalena Zawada

Na tarasie, w jego narożniku, umieszczono miejsce na grilla. Zlokalizowano je w betonowej wnęce, a tuż obok umieszczono kamienny stół, służący do przygotowywania potraw. Betonowa konstrukcja doskonale wpisuje się w charakter zewnętrznej części domu, świetnie komponując się zarówno z jasnym, jak i malowanym na czarno drewnem.

Salon

Część dzienna, zima: styl , w kategorii Salon zaprojektowany przez Magdalena Zawada
Magdalena Zawada

Część dzienna, zima

Magdalena Zawada

Wnętrze otwarto do maksimum na otoczenie zewnętrzne, dzięki licznym, wielkopowierzchniowym przeszkleniom. Tym samym, poprzez umożliwienie światłu swobodnego dostępu, wynagrodzono niewielki metraż we wnętrzu. Przesuwane okna tarasowe w drewnianej oprawie wspaniale wpisują się w stylistykę tego pomieszczenia.

Jego centralnym elementem jest tradycyjny piecyk, który jest w stanie szybko nagrzać całe pomieszczenie. Umeblowano je niezwykle klimatycznie, nawiązując do wiejskiej i folkowej kultury regionu. Meble o miękkich obiciach w etniczne wzory. Ciepłe tkaniny, drewniane dodatki- wszystko to sprawia, że panuje tutaj wyjątkowy klimat!

Kuchnia

Aneks kuchenny w części dziennej,  zima: styl , w kategorii Kuchnia zaprojektowany przez Magdalena Zawada
Magdalena Zawada

Aneks kuchenny w części dziennej, zima

Magdalena Zawada

Ze względu na niewielki metraż, zdecydowano się na kuchnię w formie aneksu, połączoną z jadalnią. Drewniane meble o prostych kształtach i gładkich formach nie przepełniają tego i tak już małego pomieszczenia. Także kuchnię otwarto na zewnątrz, umieszczając na jej ścianie niewielkie okienka. Rozmieszczone na różnych poziomach regały zapewniają miejsce do przechowywania, a pomysłowa lampa dodatkowo oświetla wnętrze.

Detale

Wyeksponowana więźba dachowa w części dziennej: styl , w kategorii Salon zaprojektowany przez Magdalena Zawada
Magdalena Zawada

Wyeksponowana więźba dachowa w części dziennej

Magdalena Zawada

Silny związek z naturą i intensywną relację ze skandynawską estetyką dostrzec można w wielu elementach w tym wnętrzu. Najbardziej jednak charakterystycznym jest więźba dachowa, którą pięknie wyeksponowano. Jej delikatny, naturalny kolor nawiązuje do barwy deski tarasowej, podkreślając spójność i harmonię aranżacji.

Różnorodne lampy i dekoracje sufitowe nie kłócą się ze sobą, a raczej uzupełniają niekonwencjonalny dekor tego wnętrza.

Łącznik

Korytarz w budynku sypialnym: styl , w kategorii Korytarz, przedpokój zaprojektowany przez Magdalena Zawada
Magdalena Zawada

Korytarz w budynku sypialnym

Magdalena Zawada

Z tej perspektywy dostrzec możemy, w jaki sposób połączono ze sobą dwie części budynku. Poprzez wąski korytarz o białych ścianach wychodzi się na łącznik, będący częścią drewnianego tarasu, i przez grafitowe drzwi wchodzi się do części sypialnianej. Wszystkie ściany we wnętrzach pokryte zostały białą farbą, aby utrzymać we wnętrzu jasność i spotęgować wrażenie przestronności.

Łazienka

Łazienka w budynku sypialnym: styl , w kategorii Łazienka zaprojektowany przez Magdalena Zawada
Magdalena Zawada

Łazienka w budynku sypialnym

Magdalena Zawada

Minimalistycznie wyposażona i urządzona łazienka, z jasnymi ścianami, drewnianym sufitem i takowymi meblami, ma jednak jeden ekstrawagancki element- betonową, wpuszczoną w podłogę wannę, znajdującą się przy oknie. W czasie kąpieli można zatem spoglądać na zewnątrz, podziwiając naturalne otoczenie.

Schody

Bukowe 'kacze' schody, widok z dołu: styl , w kategorii Korytarz, przedpokój zaprojektowany przez Magdalena Zawada
Magdalena Zawada

Bukowe 'kacze' schody, widok z dołu

Magdalena Zawada

Wyjątkowe schody z drewna, o bardzo wąskich, ale wysokich stopniach, prowadzą na piętro, gdzie umieszczono czytelnię. Sama klatka schodowa zajmuje jedynie wąską szczelinę, stąd design schodów, nakierowany na wykorzystanie niewielkiej przestrzeni.

Poddasze

Poddasze, sypialnia, zima: styl , w kategorii Sypialnia zaprojektowany przez Magdalena Zawada
Magdalena Zawada

Poddasze, sypialnia, zima

Magdalena Zawada

Na poddaszu zlokalizowano niewielki kącik do czytania, który jest urzeczywistnieniem marzeń o oazie ciszy i spokoju w otoczeniu natury. Dzięki dużym oknom pozostawać można w ciągłym kontakcie z przyrodą, podziwiając ją z perspektywy piętra. Minimalistyczny dekor, oparty na bieli i jasnym drewnie, pozwala skupić się jedynie na tym, co istnieje za oknem.

Szukacie inspiracji na domek letniskowy? Obejrzyjcie wyjątkowy domek letniskowy w Mielnie .

Jak Wam się podoba czarny domek letniskowy na Kaszubach?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu