Projekty,  Domy zaprojektowane przez Müllers Büro

Prawdziwy oryginał wśród domów jednorodzinnych!

Wirginia Nieckarz Wirginia Nieckarz

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Każda kreatywna dusza, nieważne czy jest to muzyk, pisarz czy malarz, potrzebuje specjalnego miejsca, w którym może się oddać swej pasji i rozwijać swoją twórczość. Niezwykle istotne jest zatem, by miejsce to stwarzało odpowiednie ku temu środowisko, pobudzało kreatywność, inspirowało i napędzało pozytywną energią. Jedno z takich miejsc chcielibyśmy wam dzisiaj zaprezentować – jest to połączenie studia i domu. Projekt wykonali profesjonaliści z firmy Müllers Büro, mieszczącej się w Berlinie. Projektanci stanęli przed zadaniem zaprojektowania przestrzeni przeznaczonej zarówno do kreatywnej pracy, jak i codziennego życia. Powstały w efekcie budynek podsumowali, jako miejsce, które jest otwarte na myślenie i mówienie, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, oficjalnie i prywatnie, połączenie natury i sztuki.

Od strony ogrodu

Dom z pewnością znajduje się w atrakcyjnej lokalizacji, zbudowany pośród lasów, otoczony z każdej strony pięknymi sosnami, zapewnia mieszkańcom codzienną dawkę świeżego powietrza, spokoju, bezpośredniego kontaktu z naturą i pozytywnej energii. Jest to 1,5 kondygnacyjny budynek uwieńczony płaskim dachem. Jego dolna kondygnacja zamknięta jest w drewnie, z tego poziomu domownicy mogą swobodnie wyjść na ogród i cieszyć się słonecznym dniem. Górna część budynku jest znacznie mniejsza niż dolna, zamknięta w białych ścianach posiada niewielki, drewniany taras.

Dom jak barka

Jedną z inspiracji dla tego projektu były domy w postaci dryfujących barek, dla których podłożem nie był ląd, a woda. Z tej perspektywy można dostrzec widoczne aluzje do takich barek, poza kształtem, efekt potęgują okrągłe okna znajdujące się w górnej części budynku, imitujące okna kajut na statkach. Taka niecodzienna forma domu z pewnością przypadnie do gustu niejednej twórczej osobowości.

Główne studio

Duże, przestronne i jasne studio zostało umieszczone na parterze domu. Jest one pełne naturalności i lekkości. Dzięki licznym, dużym przeszkleniom jego wnętrze jest wypełnione po brzegi naturalnym światłem, co sprzyja pracy, bowiem to właśnie przy nim najlepiej się człowiekowi zwykle pracuje. Białe ściany dodatkowo rozświetlają i powiększają pokój. Jedna z jego ścian jest w całości zagospodarowana w postaci ogromnego regału, w którym mieszczą się liczne książki, dokumenty, materiały, kartony i wszelkie inne niezbędne do pracy akcesoria. Wydzielone stanowiska pracy zapewniają dostateczną przestrzeń i komfort każdemu użytkownikowi. Nad stolikami zawieszono porządne oświetlenie, gwarantujące tym samym dogodne warunki pracy nawet w późnych godzinach wieczornych.

Kuchnia a może sala konferencyjna?

Tym razem możemy spojrzeć na pozostałą część parteru z innej perspektywy. W drugiej części znajduje się dobrze wyposażona kuchnia, a także duży drewniany stół, przy którym może wygodnie usiąść przynajmniej osiem osób. Stół posiada dwie funkcje, z jednej strony jest zwykłym stołem jadalnym, z drugiej natomiast pozwala na zebranie mieszkańców i gości, urządzanie spotkań, mini konferencji i prezentacji. Te dwie strefy w razie konieczności można śmiało oddzielić za pomocą zasłon, znajdujących się po obu stronach przejścia. Wykorzystanie w aranżacji głównie drewna i bieli sprawia, że wnętrze jest bardzo przytulne i ciepłe w odbiorze. Cały parter liczy sobie 127 metrów kwadratowych.

Korytarz

Korytarz utrzymano w niemalże minimalistycznym stylu, w bieli i drewnie. Wykorzystując  maksymalnie dostępną przestrzeń umieszczono we wnękach ścian dodatkowe półki na książki. Żadne pomieszczenie w tym domu nie jest ciemne, wszystko to zasługa licznych okien i przeszkleń, umieszczonych zarówno pomiędzy domem a światem zewnętrznym, jak również pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami, dzięki czemu naturalne światło może wędrować  od pokoju do pokoju.

Łazienka

Liczące sobie 67 metrów kwadratowych piętro składa się z łazienki i dwóch pomieszczeń studyjnych. Także w łazience postanowiono umieścić duże okna. Kolorystyka w łazience jest bardziej żywa i wesoła, dzięki zastosowaniu czerwonych płytek w obudowie wanny i na części ścian, a także zielonej podłogi pokrytej ciekawymi wzorami.

Studio na piętrze

Na sam koniec odwiedzamy studio znajdujące się na piętrze, które z każdej strony otoczone jest oknami. Tak znakomicie oświetloną pracownią nie pogardziłby żaden malarz. Wykorzystanie światła i bieli tworzy jasne, przyjazne i inspirujące środowisko pracy. W pokoju znajduje się minimalna ilość sprzętów, dzięki czemu nic nie powinno rozpraszać pracującego artysty.

Chcielibyście pracować w takim środowisku?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu