Przed i po: lifting bajecznego domu na plaży w Porto

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Na pierwszy rzut oka ten dom w okolicy portugalskiego miasta Porto nie prezentuje się niekorzystnie, nie jest zaniedbany ani zniszczony. Wręcz przeciwnie, wielu powiedziałoby, że jest to całkowicie normalny dom letniskowy, jeden z wielu, które zapełniają europejskie wybrzeżą. Jednakże, dopiero gdy weźmie się pod uwagę niesamowitą metamorfozę, którą przeszedł, można w pełni docenić potencjał tego budynku.

Dzięki zaangażowaniu lokalnego biura projektowego GAAPE, dom otrzymał nowy wizerunek, przeistaczając się ze standardowego domu na plaży w nowoczesną i bajeczną nadmorską willę.

Przed: fasada od frontu

Tak wyglądał dom przed renowacją. Dla wielu z nas prezentuje się on zadowalająco, jego elewacja jest w dobrym stanie, a ogród wydaje się być zadbany i klasycznie śródziemnomorski. Najwyraźniej właściciele chcieli nadać mu nowy wygląd, dokonać swoistego liftingu i uczynić go bardziej współczesnym na tle okolicznej zabudowy. Potencjał tego domu został od razu dostrzeżony, zwłaszcza, jeżeli chodzi o jego kształt, położeniu i oczywiście widok na ocean.

Po: odmieniony budynek

Na tym zdjęciu widzimy, jak prezentuje się budynek po renowacji. Nabrał bardziej nowoczesnego i eleganckiego charakteru, głównie dzięki wprowadzeniu nowej palety kolorów opartej o odcienie kremowego i brązu. Powiększono także otwory okienne, czyniąc dom bardziej otwartym na otoczenie zewnętrzne. Zachowano te elementy, które nadają temu budynkowi wyjątkowy charakter- balkony i dach o niekonwencjonalnym kształcie. Największą zmianę dokonano na trzecim piętrze, gdzie dobudowano dodatkowy balkon, na który przedostać można się z głównej sypialni.

Przed: wejście

Tak wyglądało wejście do domu przed remontem. Dominowało je ciężkie drewno w postaci filarów i bali na suficie. Gdyby nie to, że wiemy już, gdzie zlokalizowany jest ten dom, patrząc na to zdjęcie moglibyśmy pomyśleć, że spoglądamy na typową górką chatę na Podhalu.

Po: śródziemnomorskie powitanie

Aby nadać obszarowi wejścia bardziej współczesny charakter, należało przede wszystkim pozbyć się ciężkich materiałów i ciemnych kolorów. Masywne drewniane bale zastąpiono białym obramowaniem, wpisującym się w charakter fasady całego budynku. Lekkie, betonowe schody zdają się płynąć w powietrzu, prowadząc na elegancką werandę. Dzięki tym zmianom wejście sprawia doskonałe pierwsze, i jakże śródziemnomorskie wrażenie!

Przed: widok od tyłu

Z tej perspektywy fasada budynku w poprzednim wcieleniu prezentuje się nieco bardziej staromodnie, niż od strony frontu. Ten widok przekonuje nas do słuszności podjętego remontu. Biorąc pod uwagę dostęp do basenu, a także niezwykły widok rozpościerający się z każdego miejsca domu, jego poprzednia tylna fasada nie wpasowywała się w luksusowy charakter tego miejsca, nie wykorzystując w pełni jego potencjału.

Po: całkowita przemiana

Dzięki połączeniu minimalistycznego i eleganckiego obszaru basenu z bryłą budynku, stworzono spójną i harmonijną całość, ułatwiającą mieszkańcom swobodne korzystanie zarówno z obszaru w środku domu, jak i na jego zewnątrz. Także na tylnej części elewacji zainstalowano większe okna, zapewniające swobodniejszy dostęp naturalnego światła. Z tej perspektywy podziwiać możemy nowoczesny kształt i formę budynku.

Nie tylko sam dom, ale również basen przeszedł swoistą renowację, gdyż nadano jego dnu czysty i świeży błękitny odcień.

Przed: łazienka

Najczęściej to właśnie łazienka i kuchnia zdradzają prawdziwy wiek wnętrza domu. Tak też dzieje się w tym przypadku, gdzie łazienka prezentuje się staromodnie i nie na czasie. Choć pomieszczenie to jest przestronne, to jednak nie wykorzystano w nim w pełni dostępnej przestrzeni, przepełniając je zabudową z szafek o przestarzałym charakterze. Zarówno kafelki na posadzce, jak i te na ścianie widziały lepsze czasy, a oświetlenie w tym wnętrzu mogło być o wiele lepiej dobrane.

Po: łazienka

Całkowita metamorfoza łazienki zakończyła się pełnym sukcesem, a wnętrze to jawi się teraz nowocześnie i stylowo. Wymieniono w nim dosłownie wszystko, poczynając od materiałów pokrywających ściany i podłogi, a kończąc na meblach i armaturze łazienkowej. Postawiono na naturalną paletę kolorów o dominacji bieli i brązów, oraz takowe materiały. Do maksimum wykorzystano dostępną przestrzeń, nie przepełniając jej, a dodatkowej lekkości i niewymuszonej elegancji dodano dzięki przeszkleniom. Deszczówka, czy też tropikalny prysznic, dodają temu wnętrzu szykownej ekstrawagancji.

Zobaczcie inną wyjątkową metamorfozę prosto ze słonecznej Portugalii- znajdziecie ją w Katalogu Inspiracji Przed i po: portugalska casa.

Jak Wam się podoba nowa fasada od strony basenu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu