Projekty,   zaprojektowane przez Architectenbureau Prent BV

Przed i po: od straszącej fabryki do nowoczesnego domu

AGNIESZKA ŁYSAK AGNIESZKA ŁYSAK
Loading admin actions …

Dziś pragniemy przedstawić Wam projekt, który można nazwać wyjątkowym. Odpowiedzialni za niego są eksperci z Architectenbureau Prent BV. Specjalizują się oni w renowacji zwykłych budynków jak np. fabryki, a także tych nietypowych – należących do dziedzictwa kulturowego. Traktują każde zadanie bardzo poważne. Ich projekty cechuje dokładność i staranność wykonania. Co więcej, nietuzinkowy sposób myślenia fachowców, prowadzi do zachwycających efektów. Na terenie dawnej fabryki w holenderskim Wageningen znajdował się stary, olbrzymi budynek, który architekci przemienili w cudowne, nowoczesne wnętrze. 

Zobaczcie sami,  jak ten kolos powoli przekształcał się w swoją obecną formię!

Tył budynku przed remontem

Projekty,   zaprojektowane przez Architectenbureau Prent BV
Architectenbureau Prent BV

De situatie voor aanvang van de werkzaamheden

Architectenbureau Prent BV

Budynek stoi na terenie dawnej fabryki w Holandii. Jest znany ze swoich ogromnych rozmiarów oraz opłakanego stanu. W 2004 roku zamknięto wszelaką działalność, która miała miejsce w tym obiekcie. Od tego czasu stał opuszczony i z roku na rok przybierał obecną formę. Na zdjęciu widzimy jego tylną część tuż przed remontem. Można jeszcze dostrzec zniszczonego piętra, które były jego częścią. 

Nowa elewacja

Tył obiektu bardzo zmienił się po zakończeniu remontu elewacji. Projektanci całkowicie przeobrazili budynek i nadali interesujący kształt jego górnej części. Przybyło nieco nowych okien. Warto podkreślić, że eksperci zdecydowali się na pozostawienie części oryginalnych otworów. Tym sposobem, nowe okna otrzymały drewniane ramy, dzięki czemu można je rozróżnić od starych. Ciekawym zabiegiem jest zmiana pierwotnego przeznaczenia stron budynku. Tam gdzie dawnej był jego tył – teraz znajduje się front.

Stary front

Projekty,   zaprojektowane przez Architectenbureau Prent BV
Architectenbureau Prent BV

De situatie voor aanvang van de werkzaamheden

Architectenbureau Prent BV

Stary front budynku wymagał również natychmiastowej interwencji. Odchodząca farba, zardzewiałe elementy, wiekowe drzwi to tylko niektóre z detali, które wpływały na jego ogólny stan. Budynek jest jednym z trzech obiektów w kompleksie, które nie zostały w pełni zniszczone wraz z upływem lat. Jego przemysłowy charakter dawał duże pole do popisu dla naszych ekspertów. Obiekt zapisał się na kartach historii miejscowości, więc projektanci musieli uważać, aby zachować jak najwięcej jego oryginalnych cech i właściwości. 

Odmieniony front

Nowy front, a w zasadzie nowy tył budynku wygląda niesamowicie. Piękny kolor elewacji podkreśla jego świeże i odrestaurowane wcielenie. Architekci dużą wagę przyłożyli do symetrii całego obiektu. W tym celu specjalnie dobudowali parę okien. Teraz budynek nie straszy, ale prawdziwie zachwyca.

Wnętrze przed zmianami

Projekty,   zaprojektowane przez Architectenbureau Prent BV
Architectenbureau Prent BV

De situatie voor aanvang van de werkzaamheden

Architectenbureau Prent BV

Tutaj widzimy jeden z pokoi przed remontem. Ta ciemna, ciasna przestrzeń z pewnością nadaje się do celów przemysłowych, ale by przekształcić ją w miejsce do zamieszkania eksperci musieli się nieco natrudzić. Okna niewielkiej wielkości wpuszczały niewystarczającą ilość światła, dlatego architekci musieli dokładnie przemyśleć nową aranżację tego budynku.

Remont

W celu dokonania przemiany budynku tak, by nadawał się do zamieszkania, dwa niższe piętra zostały połączone. Eksperci zdecydowali się na usunięcie podłogi, która znajdowała się na pierwszym piętrze, przez co optycznie cała przestrzeń się zwiększyła. 

Salon

Nowy salon cechuje przestronność oraz jasność. Projektanci całą aranżację postanowili oprzeć na delikatnych i stonowanych kolorach. Brązowe i szare odcienie sprawiają, że cała przestrzeń emanuje przyjemną, skłaniającą do relaksu atmosferą. Pozostawienie oryginalnych okien są ukłonem ekspertów w stronę przeszłości i historii obiektu. W tle widzimy kuchnię, której szafki i blaty zostały umieszczone na solidnej, betonowej ścianie. Tworzy ona piękne tło dla wszystkich drewnianych elementów kuchennych.

Więcej światła

Eksperci decydując się na połączenie dwóch pięter, nie zburzyli całkowicie podłogi znajdującej się na pierwszym piętrze. Z jej niewielkiej części zrobili antresolę, gdzie mieści się kącik z fotelem. Na uwagę zasługuje ściana zbudowana z szyb, dzięki której do wnętrza wpada dużo więcej światła niż wcześniej. Całość wystroju uzupełniają żyrandole, które stanowią oryginalne uzupełnienie wnętrza.

Łazienka

Łazienka jest oazą jasność. Wynika to z tego, że tym pomieszczeniu zdecydowano się na zastosowanie odcieni szarości oraz bieli. To bardzo udany zabieg, który wpływa również na wrażenie przestronności wnętrza. Ponadto wybór drewnianych szafek stanowi interesujący element, doskonale uzupełniający całą przestrzeń. Niebieskie granatowe akcenty wprowadzają morski klimat do łazienki, który w tym pomieszczeniu bardzo dobrze się sprawdza.

Schody

Specjalistom z Architectenbureau Prent BV udało się stworzyć niesamowite wnętrze również poprzez miejscowe usunięcie starej podłogi. Jesteśmy tutaj, na najwyższym piętrze, skąd mamy widok na pozostałe. Wszystko dzięki designerskim, drewnianym schodom. To bardzo dobry pomysł w tak wysokim budynku. Wydaje się, że ciągną się one w nieskończoność. Wszystko za sprawą metalowych balustrad oraz przeszkleń.

Szukacie innych, inspirujących przykładów remontów starych pomieszczeń? Sprawdźcie:

Przed i po: stara portiernia przekształcona w nowoczesne studio

Co myślicie o obecnej formie tej starej fabryki?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu