DOM: styl nowoczesne, w kategorii Domy zaprojektowany przez kabeDesign kasia białobłocka

homify 360°: nowoczesny dom jednorodzinny z Gowarzewa

Martyna Wieczorek Martyna Wieczorek
Loading admin actions …

Dom w stylu tradycyjnym czy nowoczesnym? To popularny dylemat, z którym bardzo często spotykają się inwestorzy. Jaki projekt domu jednorodzinnego wybrać? Nowoczesne projekty kuszą surowością brył i modnym wyglądem, podczas gdy budynki o klasycznej architekturze nawiązują do rodzimych tradycji i dają nam poczucie bezpieczeństwa i przytulności.

A może wybór ten wcale nie jest konieczny? Przecież dobrze rozumiana tradycja wręcz prosi się o przetworzenie, twórczą interpretację i dopasowanie do czasów współczesnych. Dziś w serii homify 360°zaprezentujemy projekt wyjątkowego domu jednorodzinnego, który choć utrzymany w ultranowoczesnym, minimalistycznym stylu przejawia także elementy, nawiązujące do klasycznych kształtów i rozwiązań. Autorami wystroju wnętrz tego budynku są projektanci z pracowni kabeDesign z Poznania. Zapraszamy!

Dom w Gowarzewie

Gowarzewo to wieś położona w województwie wielkopolskim, w okolicach Poznania. Widoczny na zdjęciu dom, którego wnętrza będziemy dzisiaj odwiedzać, to dwukondygnacyjna konstrukcja w kształcie nowoczesnej, geometrycznej bryły. Jednak dwuspadzisty dach i charakterystyczna dachówka sprawiają jednocześnie, że budynek nawiązuje także do tradycyjnego budownictwa jednorodzinnego, dzięki czemu projekt w efekcie łączy ze sobą nowe ze starym w jedną, spójną całość.

​Przedpokój

Wycieczkę po domu z Gowarzewa zaczniemy od przedpokoju. Styl przewodzący aranżacji wszystkich wnętrz widoczny jest już od przekroczenia progu budynku. Połączenie białej powierzchni ścian i szarej, betonowej podłogi daje lekko surowy, minimalistyczny efekt. Kompozycje ożywiają wyjątkowe ozdoby ścian – zabawne ilustracje-naklejki w stylu karykaturalnym, które przedstawiają wizerunki wszystkich domowników. 

​Jadalnia

Przedpokój łączy się ze znajdującą się na parterze otwartą częścią wspólną. W pierwszej kolejności przyjrzyjmy się wchodzącej w jej skład jadalni. Stół w kolorze jasnego drewna i otaczające go krzesła ustawiono w bliskim sąsiedztwie ogromnych okien. Dzięki temu, w czasie spożywania posiłków, domownicy mogą cieszyć się uroczym widokiem i relaksującą atmosferą ogrodu.

​Kuchnia

Kuchnia znajduje się vis a vis jadalni i zajmuje stosunkowo niewielką część strefy dziennej. Choć ściany i większość kuchennych mebli są białe, kontrastują z nimi elementy wykończeniowe w kolorze srebrnym i grafitowym. Dodatkowo jedna ze ścian została w całości zamieniona w funkcjonalny system szafek. Wśród lśniących frontów ukryto także niezbędny sprzęt AGD.

​Salon

Z jadalnią i kuchnią sąsiaduje kącik wypoczynkowy, pełniący rolę salonu. Przestrzeń dominuje tu ogromny wypoczynek w kolorze ciemnoszarym. Oryginalną ozdobą ścienną jest trójwymiarowy napis CD, który pełni także rolę designerskiej półki na płyty kompaktowe. Ściana, na której znajduje się plazmowy telewizor jest wykonana z betonu architektonicznego, dzięki czemu całe wnętrze nabiera interesującego i nieco industrialnego charakteru.

​Zegar

Kolejne, wyjątkowe rozwiązanie widoczne w salonie to abstrakcyjny i bardzo nowoczesny zegar. Znajduje się on na ścianie w salonie, na przeciwko fantazyjnej półki na płyty CD. Poszczególne godziny znajdują się na czarnych klockach porozrzucanych na ścianie w chaotyczny i nieregularny sposób. Być może zegar ten nie należy to najprostszych w odczytywaniu, ale z pewnością jest oryginalnym i designerskim gadżetem ożywiającym monotonne, biało-szare wnętrze.

​Toaleta

Tuż przy schodach prowadzących na pierwsze piętro znajduje się niewielka łazienka z toaletą. Podłoga i jedna ze ścian wykonane są tutaj z szarych płytek industrialnych, które imitują blachę perforowaną. Dla kontrastu, drugą ścianę wyłożono ogromną, szkalną taflą w kolorze czarnym. Całości dopełniają białe urządzenia sanitarne oraz czerwone tekstylia. 

​Schody

Prowadzące na pierwsze piętro schody sprawiają naprawdę niesamowite wrażenie. Wszystko dzięki bardzo oryginalnej kompozycji świetlnej. Jest to taśma LED wpuszczona w specjalnie nafrezowaną ścinę, która niczym modernistyczny świetlik, rozjaśnia betonowe ciemności. Światło jest naprawdę mocne, a efekt niepowtarzalny. 

​Łazienka

Na piętrze prezentowanego przez nas dziś domu z Gowarzewa znajdują się sypialnie, pokoje prywatne i łazienki. Na zdjęciu powyżej możemy podziwiać jedną z łazienek. Jest to właściwie obszerny salon kąpielowy, który zachwyca oszczędnym designem i jakością użytych materiałów. Wzrok przykuwa wolnostojąca wanna w kształcie tradycyjnej balii. Ponadto, podczas długich kąpieli domownicy mogą podziwiać skrawek nieba, przez znajdujące się w suficie okno połaciowe.

Chciałbyś zobaczyć więcej podobnych projektów? Zajrzyj do Katalogu Inspiracji: homify 360°: nowoczesny dom w GorzowieWielkopolskim

Podoba Wam się ten projekt?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu