Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Od starej kuźni do skandynawskiego domu w Szczecinie

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Stare, opuszczone i zaniedbane budynki często kryją w sobie niebywały potencjał, oferując obszerną przestrzeń, a jednocześnie niepowtarzalny klimat i wyjątkowy charakter. Tak też miało to miejsce w przypadku budynku, którego niezwykłej metamorfozie przyjrzymy się dzisiaj.

Stara kuźnia, wraz z przylegającymi do niej budynkami gospodarczymi, stała się obiektem transformacji, dokonanej przez mistrza przeistaczania nietypowych budynków w wyjątkowe przestrzenie mieszkalne- Jacka Kolasińskiego z pracowni Loft Szczecin. Zobaczcie koniecznie, jakie fenomenalne efekty osiągnięto!

Przed: ponad 100- letnia kuźnia

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Budynek przed renowacją był w stanie, którego oczekiwać można po starej kuźni. Jego zewnętrzna fasada swe najlepsze dni miała już dawno za sobą- odpadający tynk odsłaniał gołe cegły, ściany wokół okien i drzwi były zniszczone, a sam ich układ i ilość czyniły z tego budynku posępną przemysłową bryłę.

Po: urokliwy dom jednorodzinny

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Po renowacja budynek nabrał nowego życia. Odnowiono fasadę, malując jej ściany białą farbą i nadając im świeżości. Stworzono także więcej otworów na okna i drzwi, otwierając budynek na zewnątrz, a do środka wpuszczając większą ilość naturalnego światła.

Przed: surowa konstrukcja

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Stara kuźnia kryła w sobie wiele strukturalnych elementów, które czyniły ją wyjątkowym budynkiem o ogromnym potencjale. Architekt zdecydował się je zachować, czyniąc z nich podstawę domu w nowym wcieleniu. Jednym z nich był dziedziniec, znajdujący się pomiędzy poszczególnymi budynkami starej kuźni.

Po: patio

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Zapuszczony i zapomniany dziedziniec przeistoczono w patio, które stało się fantastycznym miejscem do spędzania na nim ciepłych, letnich wieczorów, ciesząc się ciszą i spokojem. Stworzono tu prawdziwą oazę błogiego relaksu, aranżując ją przy użyciu drewna i zieleni. Światło sączy się poprzez wielkopowierzchniowe okna i przesuwane drzwi, sprawiając, że przestrzeń ta skąpana jest w subtelnym blasku.

Przed: gruzowisko

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Przestrzeń, na którą spoglądamy na tym zdjęciu, ciężko jest zakwalifikować- czy jest to ogród, dziedziniec, czy też składowisko śmieci? Otoczony murami w każdej strony skrawek ziemi nie nadawał się do użytku, gdyż zawalony był stertą gratów i rupieci. Zobaczcie, jak wygląda po metamorfozie!

Po: tajemniczy ogród

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Niezwykle, jak pięknie wygląda teraz ta zrujnowana wcześniej przestrzeń! Biel, zieleń i drewno stanowią doskonałą kombinację, dając nam przedsmak skandynawskiego klimatu, który znajdziemy wewnątrz domu. Bielone deski na ziemi, a także charakterystyczne drzwi przenoszą nas do zupełnie innego świata, niczym z powieści „Tajemniczy ogród”. Miejsce to doskonale nadaje się nie tylko do relaksu, ale i do pracy w ogródku, zasadzenia ogrodu ziołowego lub kwiatów.

Wnętrze

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Mnóstwo światła, jasność i czystość- tak prezentuje się wnętrze domu po metamorfozie. Białe ściany, które pomalowano ekologicznymi farbami o zmywalnym charakterze, stanowią doskonałe tło dla aranżacji tej otwartej przestrzeni, która zyskuje nie tylko dzięki połączeniu różnych obszarów na jednej powierzchni, ale także otwarciu jej na drugą kondygnację, w orientacji pionowej. Swobodny dostęp naturalnego światła poprzez duże okna gwarantuje odpowiednie oświetlenie wnętrze przez cały rok.

Salon

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Centralnym elementem salonu jest metalowy słup, pozostałość wnętrza starej kuźni. Nadano mu nowy, dopasowany do aranżacji charakter, malując go na śnieżnobiały kolor. Pełni on nie tylko funkcję dekoracyjną, ale także dzieli wnętrze na obszary o zróżnicowanym charakterze. Po jednej stronie mamy jadalnię dla gości, a po drugiej z kolei obszar wypoczynkowy z kanapą, stolikiem kawowym i telewizorem. Słup ten podtrzymuje także wyjątkowy drewniany strop, wprowadzający do tego wnętrza niepowtarzalny klimat. Z tej perspektywy dostrzec możemy także zróżnicowane materiały na ścianach, które przełamują monochromatyczność bieli, wprowadzając intrygujący kontrast- pomiędzy drewnem na podłodze, gładkimi frontami szafek, metalowym słupem i ceglaną ścianą.

Wyposażenie

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Większość elementów wyposażenia tego domu to meble od duńskich designerów, zdobywane przez architekta na aukcjach internetowych, w concept store'ach, czy w samej Danii. Niektóre meble, zwłaszcza fotele czy stoliki, zakupił on w antykwariatach lub sklepach z używanymi przedmiotami, i następnie nadał im nowe życie. Tym samym ma gwarancję, iż wnętrze będzie niepowtarzalne i unikatowe.

Kolorystyka elementów wyposażenia wpasowuje się w skandynawską estetykę- dominuje tu biel, drewno i różne odcienie szarości. Tkaniny są naturalne i miękkie, czyniąc pomieszczenie przytulnym i domowym.

Kuchnia

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Utrzymana w bieli kuchnia zachwyca funkcjonalnym i nowoczesnym wyposażeniem, zachowując jednocześnie skandynawski charakter. Jej obszar, choć włącza się w otwartą przestrzeń strefy dziennej, został wydzielony poprzez zastosowanie białego, naturalnego kamienia na posadzkę. Stworzono tu liczne powierzchnie do pracy, a także pojemne miejsca do przechowywania, z których najciekawszy jest wysoki pod sufit regał.

Sypialnia

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Na parterze budynku zlokalizowano także sypialnię. Jej dekor jest silnie minimalistyczny, a główny element stanowi drewniane łóżko. Ściana z bielonej cegły czyni to wnętrze ciekawym i oryginalnym, nawiązując przy okazji do aranżacji, którą podziwialiśmy już w salonie.

Domowe biuro

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Sypialnia została połączona z domowym gabinetem. Miejsce do pracy zlokalizowano pod oknem, pozwalając mu korzystać z dobrodziejstw naturalnego światła. Duże okno przesłonięto półprzeźroczystą zasłoną, która nie ogranicza dostępu promieni słonecznych, ale zapewnia niezbędny poziom prywatności i intymności. Dzięki delikatnym meblom i dodatkom, stanowiącym wyposażenie biura, jego obecność w sypialni nie razi ani nie przytłacza.

Schody

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Z parteru na piętro, gdzie znajduje się pokój córki architekta i pokaźnych rozmiarów schowek, prowadzą białe schody o ciekawym designie. Umieszczono je na bocznej ścianie, w dyskretnym miejscu tak, aby nie zajmowały dużo miejsca, a jednocześnie stanowiły estetycznie spójny i harmonijny element wystroju.

Widok na salon

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Z perspektywy piętra spoglądać możemy na salon, podziwiając jego otwartość, wystrój i rozwiązania aranżacyjne. Charakterystycznym elementem są modne i stylowe lampy, zwieszające się z samego sufitu na długich kablach, stanowiące designerski element oświetlenia wnętrza. Spoglądając na salon z góry widzimy, jak jasno jest on oświetlony przez światło wpadające przez duże okno.

Zielona oaza

Adaptacja kuźni: styl , w kategorii  zaprojektowany przez Loft Kolasiński
Loft Kolasiński

Adaptacja kuźni

Loft Kolasiński

Na koniec raz jeszcze przenosimy się na zewnątrz, na taras, na który dostać można się zarówno z salonu, jak i z kuchni. Latem jest to doskonałe miejsce do spożywania posiłków, spotkania z rodziną i przyjaciółki, a także na błogi relaks.

Ciekawią Was metamorfozy nietypowych budynków? Koniecznie zobaczcie transformację Przed i po: spektakularna metamorfoza stodoły!

Co myślicie o pomyśle przeistaczania starych budynków przemysłowych w domy i mieszkania?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu