Projekty, minimalistyczne Domy zaprojektowane przez Nan Arquitectos

Dom zaprojektowany na przyszłość: Niskie koszta mieszkaniowe

Martyna Wieczorek Martyna Wieczorek
Loading admin actions …

Dom, który odwiedzimy dziś w serii homify 360° jest tak prosty, że aż trudno w to uwierzyć! Projekt ten, to ultranowoczesny budynek w kształcie niewielkiego prostopadłościanu, o prostych kątach i geometrycznej, otwartej przestrzeni. Obiekt znajduje się w malowniczej miejscowości nadmorskiej Villagarcia de Arousa, umiejscowionej na północy Hiszpanii, w prowincji Pontevedra.

Autorami tej wyjątkowej konstrukcji są natomiast architekci z pracowni Nan Arquitectos posiadającej swoje oddziały w hiszpańskiej Pontevedrze i A Coruñi, a także w sąsiadującej Portugalii, w mieście Porto. Celem projektu było stworzenie domu nowoczesnego, ale i niedrogiego i niewielkiego – przeznaczonego tylko dla jednej osoby. Efektem jest mały dom, o powierzchni zaledwie 50 m², który spełnia jednak wszystkie wymogi funkcjonalnego i ergonomicznego domu przyszłości. Ten budynek to dowód na to, że najprostsze pomysły nierzadko są też tymi najlepszymi. Zapraszamy!

​Sypialnia z tarasem

Na początek wycieczki po tym prostopadłościennym domu z wnętrzami w stylu loftowym zaprezentujemy sypialnię. Ścianka-separator z wbudowanym kominkiem służą zachowaniu intymności tej przestrzeni, a znajdująca się na podłodze wykładzina dodaje wystrojowi przytulności i komfortowej atmosfery. Dodatkowo, z sypialni możemy uzyskać dostęp do tarasu. Wystarczy otworzyć ogromne szklane drzwi, by połączyć wnętrze budynku z drewnianym podestem i otaczającym dom ogrodem.

Jesteś fanem domów w podobnym stylu? Koniecznie zajrzyj  do Katalogu Inspiracji: homify 360°: minimalistyczny dom w Gorzowie Wielkopolskim

​Otwarta strona południowa

Zamkniętą stronę południową wynagradza konstrukcja strony południowej. Ta część elewacji składa się głównie z otworów okiennych i ogromnych przeszkleń, a ponieważ jest dużo bardziej nasłoneczniona wnętrza wypełnia tu jasność i naturalne światło. Architekci dopasowali projekt domu do naturalnych właściwości działki i charakteru otaczającej przyrody. Szklane ściany umożliwiają swoisty dialog pomiędzy wewnętrzną i zewnętrzną przestrzenia domu. Konstrukcja od strony północnej otwiera się więc na przepiękny krajobraz, roztaczający się po tej części działki. Ten niezwykle energooszczędny i nowoczesny budynek prawie w całości wykonany jest z betonu, a dodatkowo posiada specjalne zadaszenie z południowej strony elewacji, które służy jako dodatkowa osłona przeciwsłoneczna w miesiącach letnich.

​Otwarte wnętrza

Przyszedł czas, aby zajrzeć do środka! Na pierwszy rzut oka możemy zorientować się, jaka idea przyświecała projektantom wnętrz prezentowanego przez nas domu. Przestrzeń jest tu całkowicie otwarta, podobnie jak w industrialnych wnętrzach w industrialnym, loftowym stylu. W związku z tym, przejścia pomiędzy poszczególnymi strefami są bardzo płynne. Jadalnię, kuchnię i salon mijamy bez otwierania jakichkolwiek drzwi. Kuchnia to w zasadzie zabudowany aneks wchodzący w skład jadalni. W tle widzimy sypialnię, która także nie znajduje się w osobnym pokoju, a oddziela ją jedynie ścianka-separator w typie parawanu. W jej powierzchnię wbudowany jest także kominek, który można podziwiać zarówno z salonu, jak i z sypialni.

​Minimalistyczna kuchnia i zamknięta łazienka

W tej samej ścianie, w której znajduje się kuchnia stworzono ostatnią z funkcjonalnych części domu. Jest to łazienka, czyli jedyne pomieszczenie w prezentowanym domu, które oddzielone jest od reszty przestrzeni drzwiami. Płynność wnętrz podkreśla wspólny parkiet wykonany z pomalowanego na szaro drewno, którym wykończona jest także podłoga łazienki. W środku możemy natomiast dostrzec proste metalowe meble w geometrycznych kształtach, które nawiązują do reszty wystroju tego nowoczesnego domu.

​Północna strona zamknięta na okolicę

Choć projekt domu z pozoru wydaje się bardzo prosty, w rzeczywistości budynek ten posiada dwie, zupełnie odmienne twarze. Pierwsza z nich to ta, widoczna na powyższym zdjęciu. Jest to północna elewacja domu, najmniej nasłoneczniona, najbardziej zwarta i praktycznie pozbawiona okien. Taki projekt sprzyja energooszczędności budynku, ale sprawia także, że część ta, skierowana w stronę sąsiedztwa, zapewnia domownikom większą dozę prywatności. W gładkiej konstrukcji wyróżnia się subtelny, podłużny otwór, w którym ukryte jest niewielkie okno. Przedłużeniem konstrukcji domu jest otwarty, ale zadaszony garaż. Wiata jest tu konieczna, bowiem ta część Półwyspu Iberyjskiego znana jest z częstych i silnych opadów.

Co sądzicie o tym nowatorskim projekcie?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu