Zachwycająca przemiana starego mieszkania!

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Zachwycająca przemiana starego mieszkania!

homify.Pl homify.Pl
Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez Beat Nievergelt GmbH Architekt , Klasyczny
Loading admin actions …

Na pewno każdy z nas ma przynajmniej jedno takie wspomnienie: weekend w domku na wsi, który wygląda jakby zatrzymał się dla niego czas. Stare meble, brudne kafelki i kiczowaty wystrój, którego nikt nie chciałby dla swojego domu.

Jeżeli mamy dom za miastem, z chęcią wybieramy się na weekendowe wypady z przyjaciółmi, żeby pooddychać świeżym powietrzem, a nie żeby podziwiać wystrój domu. Wyobraźmy sobie jednak, że nasz domek na wsi wygląda jakby dekorowali go nasi pradziadkowie. Z pewnością chcielibyśmy go wyremontować.

Cóż, dokładnie taka sytuacja miała miejsce przy projekcie remontu, który tutaj opiszemy. Wszystko zaczęło się od domu z lat trzydziestych, którego wystrój i rozplanowanie zostało zakotwiczone w przeszłości…

Po: designerska kuchnia

W tym nowoczesnym projekcie kuchni nie da się znaleźć nic, co przypominałoby nam wcześniej pokazany obrazek. Teraz, jest to jasna i przestronna przestrzeń pełna stylu. Kuchnia nie jest już małym, wydzielonym pomieszczeniem, ale stała się integralną częścią domu, szczególnie imponującą ze względu na wysepkę kuchenną w centralnej części pomieszczenia. Za sprawą minimalistycznego i funkcjonalnego wystroju, kuchnia niczym brzydkie kaczątko stała się pięknym łabędziem.

​Przed: jadalnia o kiczowatym wystroju

Wróćmy do serii zdjęć przed. Nasza maszyna czasu przeniosła nas teraz do pomieszczenia, w którym niegdyś znajdowała się jadalnia. Nieprzyjemna atmosfera i sceneria niczym z taniego horroru. Zwróćmy uwagę na trzy wiedźmy wiszące nad stołem jadalnianym, nijaką tapetę i niegdyś modne sosnowe meble…

​Po: zintegrowane części użytkowe

Kompletny remont domu zakładał całkowitą zmianę rozplanowania przestrzennego powierzchni mieszkalnej. Nowy układ pomieszczeń został dopasowany do nowoczesnego stylu życia i potrzeb współczesnego człowieka. Z tego też względu, kuchnia nie została zamknięta w oddzielnym pomieszczeniu, a niejako tworzy nieodzowną część jadalni. Podstawą wystroju są nowoczesne linie i wzory oraz wiecznie modne zestawienia bieli, czerni i szarości. Ciekawym akcentem kolorystycznym są krzesła ustawione przy dużym, drewnianym stole, który sprawdzi się idealnie przy każdej- większej lub mniejszej- okazji.

​Przed: ciemna klatka schodowa

Schody były przez długi czas jedynie elementem konstrukcji, łącznikiem między piętrami. Dlatego też, nie zawsze zwracano uwagę na ich aranżację i piękno. Pewnie nigdy nie dowiemy się czy w tym przypadku, urządzając ten dom ktokolwiek myślał o wyglądzie klatki schodowej wybierając ciemny odcień drewna i mało wyrazistą poręcz. Co wiemy na pewno, to że uzyskano ponury efekt.

​Po: spotkanie ze światłem

Chociaż znajduje się w tym samym miejscu co poprzednio, ta klatka schodowa nie ma nic wspólnego z tym co widzieliśmy wcześniej. Zacznijmy od tego, że wybrane drewno na schody jest o wiele jaśniejsze. Nie był to wybór przypadkowy, a świadomie dobrano drewno, które znajdziemy w innych częściach domu, dzięki czemu stworzono wrażenie spójności i włączono klatkę schodową w ogólny wystrój domu. Nie jest to już tylko element konstrukcji ale piękny dodatek aranżacyjny. Jasnego koloru metalowa poręcz również pomaga rozświetlić przestrzeń. Końcowy efekt jest bardzo przyjemny.

​Przed: piwnica okropieństw

Na koniec, zejdziemy na niższy poziom budynku żeby dowiedzieć się trochę więcej o piwnicy. Wszędzie wiły się rury, rurki i instalacje, maszyny i różne urządzenia, a do tego wszystkiego, kolorowa podłoga nie miała żadnego uroku. Zadajmy sobie pytanie: czy skoro i tak ciężko jest się zebrać do regularnych ćwiczeń, mielibyśmy ochotę na ćwiczenia w takim otoczeniu? Wątpliwe…

​Po: urokliwe miejsce do wykorzystania

Niechlujna i zaniedbana piwnica z przeszłości ustąpiła miejsca czystemu, ładnemu, a przede wszystkim funkcjonalnemu i przydatnemu pokojowi. Szafy skrywają wszystko co wcześniej było na widoku, a wszelkie rury i okablowania ukryto pod podwieszaną płytą sufitową. W tym pomieszczeniu, tak jak na innych poziomach domu, celowano w elegancki, lekko minimalistyczny, ale przede wszystkim czysty i nowoczesny wystrój. Połączenie bieli i drewnianych podłóg to najprostsza metoda aby właśnie taki efekt osiągnąć.

Jeżeli interesują Was metamorfozy typu Przed i Po nie możecie przegapić Katalogu Inspiracji Przed i po: metamorfoza kawalerki na warszawskim Powiślu

Przed: kuchnia bez polotu

Przed remontem, kuchnia prezentowała wystrój, do którego nie jesteśmy przyzwyczajeni. Bez dwóch zdań, był to wygląd przestarzały i wyjęty z kontekstu dzisiejszego świata. Fronty meblowe wykonane z płyt laminowanych na podobieństwo drewna, aluminiowy blat, mało wyraziste, białe płytki ceramiczne i stare urządzenia: niewielka przestrzeń funkcjonalna, ale pozbawiona jakichkolwiek walorów estetycznych.

Co myślicie o tej transformacji? Dajcie nam znać w komentarzach
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd, Nowoczesny

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom?
Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu