Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Przed i po: wyjątkowa metamorfoza w loft z ogrodem!

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dziś zaprezentujemy Wam niezwykłą transformację popadającego w ruinę budynku, który wzniesiony został w latach 40-tych XX wieku. Ta metamorfoza przeprowadzona została przez architektów z francuskiego studia projektowego BuroBonus, którzy włożyli w nią cały swój talent i ekspertyzę, osiągając niezwykłe rezultaty.

Przenieśmy się zatem na przedmieścia Paryża i zobaczmy, jak opuszczony budynek wygląda teraz!

Przed: w stanie rozkładu

Projekty,   zaprojektowane przez BuroBonus

Przed renowacją dziedziniec budynku znajdował się w tak opłakanym stanie, jak to widać na zdjęciu. Był zagracony i zawalony materiałami pozostałymi po poprzednim remoncie, a dodatkowo zarośnięty chwastami. Surowe betonowe klocki fasady nadawały mu niewykończony status, a okna i drzwi prezentowały się niezwykle staromodnie.

Przed: budynek z zewnątrz

Projekty,   zaprojektowane przez BuroBonus

Patrzymy na zewnętrzną fasadę budynku przed jego renowacją. Należało przede wszystkim odgruzować patio, odnowić balkony i ich balustrady, wymienić okiennice oraz na nowo otynkować i odmalować ściany. Budynek ten, choć znajdował się w stanie rozkładu, ma w sobie ogromny potencjał, który na szczęście został dostrzeżony przez architektów.

Po: odremontowany balkon

Tak prezentuje się balkon na piętrze, pełniący jednocześnie funkcje komunikacyjne. Wyłożono go nowymi drewnianymi deskami, a w miejsce zniszczonych balustrad postawiono na proste, ale efektowne barierki w kolorze czarnym. Dekoracyjny bluszcz, który je oplata, pięknie komponuje się z drewnem. W miejsce niewielkich, podniszczonych okien wstawiono okna większe, i prostych, geometrycznych kształtach i pięknych drewnianych obramowaniach.

Po: taras

Dzięki kompletnej transformacji bryły budynku możliwe stało się stworzenie nad garażem miejsca na obszerny taras. Staje się on doskonałym miejscem do relaksu, ale także do małego ogrodnictwa. Zainstalowano na nim specjalne miejsca, w których zasadzić można warzywa, owoce i zioła.

Przed: staromodny salon

Projekty,   zaprojektowane przez BuroBonus

Ciemny, przygnębiający i urządzony w sposób niemodny i niegustowny- tak prezentował się salon przed jego renowacją. Duże kafle na posadzce sprawiają, że wnętrze to jawi się chłodno i niegościnnie, a niedobrane meble i dodatkowe elementy wyposażenia tworzą razem chaotyczną i pozbawioną harmonii całość.

Po: przestronny, wielofunkcyjny pokój

Projekty,  Salon zaprojektowane przez BuroBonus
BuroBonus

rendre les volumes modulables

BuroBonus

Zadziwiające jest, jak przeistoczyć można wnętrze przeprowadzając niewielkie, ale przynoszące niezwykły skutek zmiany! Usunięto niektóre ściany i poszerzono w nich otwory, tworząc przestrzeń przestronną i oddychającą. Aranżacja tego salonu utrzymana została w eklektycznym stylu, bazując na zróżnicowanych kolorach i teksturach. Uwagę zwraca zwłaszcza obszerne miejsce do relaksu, na które składają się aż trzy kanapy. Duży kominek z umieszczonym pod nim miejscem na przechowywanie drewna sprawia, że salon ten jawi się ciepło i przytulnie.

Po: komfort i nowoczesność

Projekty,  Salon zaprojektowane przez BuroBonus
BuroBonus

libérer le volume et l'ouvrir le plus possible sur l'extérieur

BuroBonus

Aby do maksimum wykorzystać dostępną w budynku i wokół niego przestrzeń, zdecydowano się otworzyć strefę dzienną na zewnątrz za pomocą wielkopowierzchniowych okien i drzwi. Wpuszczają one do środka naturalne światło i pozwalają wnętrzu oddychać. Kuchnia, jadalnia i salon tworzą zatem wspólnie przestronną otwartą przestrzeń, którą cechuje komfort, wygoda użytkowania i funkcjonalność.

Przed: wąskie i niebezpieczne schody

Projekty,   zaprojektowane przez BuroBonus

Umieszczone w ciemnym kącie, niefunkcjonalne, wąskie i niezwykle niebezpieczne schody prowadziły na piętro. Nietypowy zakręt i całkowity brak barierek sprawiał, że ich użytkowanie należało do szczególnie nieprzyjemnych.

Projekty,  Korytarz, przedpokój zaprojektowane przez BuroBonus
BuroBonus

des espaces de circulation généreux

BuroBonus

Nowe schody mają o wiele lepsze proporcje, są szerokie i wygodne w użytkowaniu. Zachwyca także ich design, kontrast pomiędzy czarnymi stopniami o białą ścianą. Prezentują się niezwykle majestatycznie i dostojnie. Pną się prosto pod górę, dzięki czemu łatwiej się po nich wchodzi. Wejdźmy zatem po schodach na piętro, aby zobaczyć, jak zmieniła się strefa prywatna tego domu!

Przed: ciasna sypialnia

Projekty,   zaprojektowane przez BuroBonus

Przed remontem sypialnia była pokojem ciasnym i przeładowanym. Niewielkie okna nie gwarantowały wystarczającego dopływu światła. Niedobrane meble, których atrakcyjność pozostawiał wiele do życzenia, przepełniały to wnętrze, czyniąc je absolutnie niefunkcjonalnym.

Po: idealne miejsce na błogi sen

Projekty,  Sypialnia zaprojektowane przez BuroBonus
BuroBonus

grande suite parentale

BuroBonus

Wspaniale prezentuje się ta sypialnia po remoncie! Uwagę zwracają zwłaszcza drewniane bele na suficie, nawiązujące do zewnętrznego charakteru budynku.

Dzięki wstawieniu dużego okna, przestrzeń ta została otwarta na zewnątrz, stając się bardziej przestronną i jaśniejszą. Wnętrze to prezentuje się o wiele bardziej przytulnie- pozytywnie wpłynął na nie także fakt, iż usunięto większość niegustownych mebli i zdecydowano się na klimatyczny dekor oparty na ciepłej kolorystyce i przyjemnych materiałach.

Szukasz innych inspirujących metamorfoz? Koniecznie zajrzyj do artykułu Przed i po: nowe wcielenie XIX- wiecznej willi we Francji.

Jak Wam się podoba ten dom w nowym wcieleniu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu