Przed i po: spektakularna metamorfoza stodoły!

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

To, co początkowo było popadającą w ruinę stodołą, zostało przeistoczone w wyjątkowy współczesny dom jednorodzinny. Ta niezwykła transformacja dokonała się w historycznym angielskim miasteczku Alrewas na północy kraju. Projekt, za którego realizację odpowiadało biuro architektoniczne Alrewas Architecture Ltd., miał na celu metamorfozę dwóch zrujnowanych budynków rolnych i przemienienie ich w luksusową przestrzeń mieszkaniową. Dokonano tego niezwykle efektownie- zobaczcie sami!

Przed: stodoła o wysokim potencjale

Jak widać na zdjęciu, budynki rolne znajdowały się w opłakanym stanie i wymagały albo natychmiastowej rozbiórki, albo niezwykłej transformacji. Zdecydowano się na ten drugi zabieg, gdyż dostrzeżono wyjątkowy potencjał kryjący się za tą zaniedbaną fasadą. Lokalizacja jest wprost bajeczna dla jednorodzinnego domu- okolica obfituje w liczne pola, pastwiska i łąki, i naznaczona jest urokliwymi pagórkami, wokół których wije się strumieniem rzeka.

Po: widok na całość

Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez Alrewas Architecture Ltd
Alrewas Architecture Ltd

external full length elevation 04

Alrewas Architecture Ltd

Z tej perspektywy dostrzegamy, w jaki sposób połączono dwa budynki gospodarcze w jeden stylowy, parterowy dom. Pomiędzy nimi dobudowano łącznik o szklanych panelach. Jest to część spajająca dwa budynki w sposób dyskretny i subtelny. Dzięki zastosowaniu szkła dodatkowo wpuszcza się do wnętrza naturalne światło, a fasada jawi się nowocześnie i elegancko.

Po: nowoczesny design

Schody w środku są przykładem nowoczesnego stylu, który dominuje w tym wnętrzu. Szklana balustrada zapewnia barierę, która nie zakłóca ogólnego charakteru tej przestrzeni. Stopnie wykonano z drewna w kolorze orzechowym pięknie komponują się z dekoracyjnymi belami na suficie i wspornikami. Sprawiają także, że wnętrze jawi się cieplej i przytulniej.

Po: kuchnia o wyjątkowym charakterze

Otwarta, przestronna kuchnia jest najbardziej wyjątkowym elementem tego projektu. Oryginalne bele na suficie, pozostałość po starej stodole, zostały zachowane, utrzymując we wnętrzu typowo wiejski, rolniczy klimat. Rustykalny charakter sufitu kontrastuje z nowoczesnością mebli i elementów wyposażenia tej kuchni. Biel pięknie komponuje się tu z drewnem, a całość uzupełnia cegła, którą wyłożono jedną ze ścian. Ekscytującą hybrydę stylów dopełniają lampy o industrialnym charakterze, podwieszone wysoko pod sufitem. Pokaźnych rozmiarów wyspa kuchenna pełni rolę nie tylko powierzchni roboczej, miejsca do przechowywania, ale i stołu.

Jeżeli podobał się Wam ten projekt, spójrzcie także na inną metamorfozę: Przed i po: od XVI-wiecznej ruiny do górskiej chaty.

Co myślicie o tej transformacji?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu